Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki

Dobre rady

 

 

  Pieczywo:

 

  Nie przechowuj w plastikowych torbach

  Pieczywo nie powinno być przechowywane w plastikowych torebkach.

Najlepiej trzymać chleb w lnianym worku albo zawijać w czystą ścierkę do

wycierania naczyń, a wówczas nie będzie pleśnieć.

 

  Pleśń w pojemniku na pieczywo

 

  Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w [pojemniku na pieczywo (w kuble na

śmieci też), trzeba raz na tydzień (ew. co dwa tygodnie) umyć go w wodzie z

dodatkiem octu. Ocet zabija bakterie.

 

  Jabłko z pieczywem

  Pieczywo trzymane w metalowym albo drewnianym pojemniku dłużej zachowa

świeżość, jeśli włożysz do środka kawałek jabłka albo kilka plasterków

surowego ziemniaka w celu zwiększenia wilgotności powietrza.

 

  Pieczywo w rzymskim garnku

  Pieczywo będzie dłużej miękkie i jadalne, jeśli je włożysz do kamiennego

albo glinianego naczynia i przykryjesz z wierzchu wilgotną ścierką. Rzymski

garnek idealnie nadaje się do przechowywania pieczywa w kromkach.

  

  Chrupiące bułeczki

  Świeże bułki i rogaliki doskonale nadają się do zamrażania. Po wyjęciu z

zamrażarki wystarczy zwliżyć je lekko wodą (albo wodą zmieszaną z mlekiem)

i włożyć do rozgrzanego piekarnika. To samo można zrobić z "wczorajszym"

pieczywem, a będzie smakować jak prosto z piekarni.

 

  Pieczywo tostowe do lodówki

  Pieczywo tostowe, niezależnie od tego, czy w już otwartym opakowaniu, czy

jeszcze zamkniętym, przechowuj zawsze w lodówce, a wówczas nie spleśnieje

tak szybko.

 

  Mieszany i ciemny chleb osobno

  Pieczywo mieszane (żytnio-pszenne) i ciemne (żytnie) dużo szybciej

pleśnieje jeśli jest przechowywane razem, w jednym pojemniku albo worku.

Dlatego trzymaj je zawsze oddzielnie.

 

  Spleśniały chleb do kosza

  Nigdy nie jedz ani nie dawaj zwierzętom lekko spleśniałego pieczywa,

nawet jeśli powykrawałaś pleśń. Pleśń bardzo szybko się rozprzestrzenia

więc lepiej wyrzuć chleb do śmieci, a zaoszczędzisz sobie i innym kłopotów

ze zdrowiem.

 

  Świeże pieczywo

  Napoczęty chleb będzie dłużej miękki i świeży, jeśli zakryjesz krojoną

powierzchnię zwilżonym papierem pergaminowym.

 

  Folia trzyma ciepło

  Podgrzewane bułeczki albo upieczone tosty będą dłużej chrupiące, jeśli

położysz kawałek folii pod wieczko koszyczka na pieczywo.

  

  Chrupkie pieczywo kruszy się

  Aby kromka chrupkiego pieczywa nie kryszyła się podczas smarowania

 

 żródło: Poradnik pani domu

 Świat Książki, Warszawa 1997

 Helga Kuhn

 

Z niemieckiego przełożyła Anna Matylda Bender