Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki

Bułki

niedziela, 08 września 2013



 

Pełnoziarniste , chrupiące bułeczki to najlepsze  śniadanie jakie można sobie wymarzyć /przynajmniej dla mnie/. Upieczone wieczorową porą są miłym, porannym  zaskoczeniem dla naszej rodzinki. Mięciutki, puszysty miąższ i chrupiąca skórka, a ten zapach............

Wypiek nie jest skomplikowany ,  nawet powiedziałabym , że  bardzo łatwy ,a do tego przyjemny.

Bułeczki można upiec z czystej mąki grahamowej , ale dodatek mąki chlebowej czyni je bardziej puszyste.

 

Składniki /ok. 10 szt/

 

  •  350 g  mąki graham 1850
  •  20o g mąki  pszennej 480
  •  20 g  świeżych drożdży
  •  1 łyżka płynnego miodu
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka  soli
  •  ok. 290 g wody
  • sezam,nasiona lnu,pestki słonecznika  do posypania
  •  mleko do posmarowania wierzchu bułek
  •  otręby pszenne do podsypania spodu


Wykonanie:

  • Wodę wlać do miski, dodać miód i pokruszone drożdże.
  • Starannie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  • Wsypać oba rodzaje mąki, sól i oliwę.
  • Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  • Ciasto przełożyć na omączony blat i zagnieść do chwili otrzymania  gładkiej kuli.
  • Przełożyć do naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat,  podzielić na 8-10 części i formować w dłoniach owalne lub podłużne bułeczki.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Każdą bułeczkę  obtoczyć od spodu w otrębach, lekko docisnąć i ułożyć na blaszce/można zrobić na środku praedziałek/.
  • Pozostawić 15 minut do podrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C
  • Wierzch bułek posmarować mlekiem , posypać dowolnie dobranymi ziarnami / u mnie nasiona lnu/. 
  • Blaszkę   wstawić do piekarnika i piec bułeczki  ok.30 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu.

 

Wieczorową porą...................

.......i była powtórka........   

 

 

poniedziałek, 08 kwietnia 2013



Pyszne ,rumiane bułeczki, które przygotowałam w ekspresowym tempie/ nie licząc czasu wyrastania ciasta/.

 

Jak każde pieczywo przygotowane w domu bułeczki smakują wyśmienicie. Upieczone  późnym wieczorem,

zjedzone na śniadanie i po bułeczkach............

Wykorzystałam końcówkę mąki żytniej chlebowej ,a przepis znajdował się na opakowaniu.

Bułeczki są puszyste i pachnące, a dodatek ziarenek  nadaje  im ciekawego  posmaku.

Dodatek mąki żytniej natomiast  sprawia, że bułeczki są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej atrakcyjne.......za to bardziej wartościowe  dla naszego organizmu....



Składniki: /6 bułek/

  • 300 g mąki żytniej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g drożdży 
  • 250 g wody
  • nasiona słonecznika,lnu i dyni /do posypania wierzchu/
  • otręby pszenne/ do podsypania spodu/
Wykonanie:
-Do miski przesiać obie mąki.
-Drożdże wymieszać z  niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
-Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól i przy pomocy miksera wyrobić ciasto./ok.4 -5 minut/.
-Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
-Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
-Spód  każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
-Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.

Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st.C.

Upieczone bułeczki ostudzić na kratce kuchennej.


piątek, 15 marca 2013

 

Ostatnie bułeczki rozeszły sie ............błyskawicznie - jak mówi popularne porzekadło........ no cóż było ich niewiele. Zdecydowałam sie na powtórkę, ale tym razem dodałam do wypieku mąkę razową . Bułeczki wyszły pyszne ,a ja wciąż  doskonalę swoje umiejętności i powoli pogłębiam wiedzę...............

Prosty przepis na bułeczki pszenno-razowe:

Skłądniki:



  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 g miodu akacjowego
  • 200 g wody
  • 100 g mleka
  • 15 g soli
  • otręby  do podsypania bułek

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody,dodać miód i odstawić w ciepłe miejsce.

W głębokiej misce umieścić zmieszane mąki, na środek wlać oliwę , pozostałą wodę , mleko , rozpuszczone drożdże .       Z boku  dodać sól.

Wymieszać składniki , a następnie zagnieść ciasto . Ciasto zagniatać tak długo , aż uzyska gładką ,sprężystą konsystencję.

Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić  ciasto do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny ,aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto należy ugnieść w celu odpowietrzenia , przełożyć na blat i podzielić na 9-10 części /w zależności od wielkości bułeczek/

Uformować kulki,  przykryć i pozostawić na ok.15 minut.

Z przygotowanych kulek ciasta uformować bułeczki o dowolnym kształcie. 

Wysypać na blat niewielką ilość otrębów pszennych i kłaść na nich każdą bułeczkę lekko przygniatając dłonią tak, aby otręby przylepiły sie do spodu ciasta.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i układać   przygotowane bułki zachowując odstępy.

Pozostawić do wyrośnięcia ok.1 godzinę.

Kiedy bułeczki ładnie podrosną  posmarować je mlekiem /używając pędzelka/ i wstawić do  nagrzanego piekarnika /220 st.C/i piec ok. 20 min.

 

Malutkie, puszyste , mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie są moje pszenne bułeczki z kminkiem.

Co zrobić, kiedy ma się wielka ochotę na świeże, chrupiące ,a na dodatek domowe  bułeczki? Oczywiście zarobić ciasto i upiec....... 

Bułeczki, na które padł dzisiaj wybór są bardzo łatwe do przygotowania.  Nie czeka sie na nie zbyt długo / tylko ok. 3,5 godz/ , nie mają specjalnych wymagań / z  wyjątkiem ciepła/  , a więc można śmiało zabierać się do pracy lub "skoczyć" do pobliskiej piekarni............................

 

Składniki: / 6 -7 szt/

  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 220- 240 g letniej wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku /do ciasta/
  • kminek do posypania

 

-Przygotować zaczyn: Do miski  wsypać 120 g mąki , wymieszać  z częścią  wody , cukrem i drożdżami.

-Pozostawić na ok.15 min w ciepłym miejscu.

-Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość  dodać resztę mąki , wodę , sól, kminek i wyrobić ciasto.

-Ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne.

-Miskę przykryć i pozostawić na ok.1 godzinę.

-Po upływie godziny zagnieść ponownie i pozostawić na kolejną godzinę.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objetość przełożyć je na blat, podsypać delikatnie mąką i podzielić na 6-7 szt.

-Uformować kule i pozostawić na 10-15 min pod przykryciem.

-Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

-Z przygotowanych kul uformować bułeczki i przełożyć na blaszkę.

-Bułeczki powinny rosnąć w ciepłym miejscu ok.30 min.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C .

-Każdą bułeczkę posmarować mlekiem /przy pomocy pędzelka/ ,zrobić dowolne nacięcie/ u mnie na krzyż/ i posypać kminkiem.

-Piec ok.25 minut.

-Po upieczeniu studzić na kratce kuchennej.



sobota, 05 maja 2012

 

Pyszne,chrupiące bułeczki pszenno-razowe  z dodatkiem sezamu i słonecznika.

Przepis bardzo prosty, a bułeczki przygotowuje się z wielką przyjemnością /a zjada z jeszcze większą/.  Wykorzystałam do tego przepisu zakwas żytni,  ale dodałam również odrobinę drożdży.  Do przygotowanie tych bułek wykorzystałam/częściowo/ przepis "Pracowni Wypieków" na bułki na zakwasie.

 

 Składniki /7-8 szt/:


  • ok.150 g gęstego , aktywnego zakwasu żytniego 
  • 300 g mąki pszennej /Manitoba/
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
  • ok. 200 g letniej wody/ należy dostosować do gęstości ciasta/
  • 1/2    łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

oraz

  • mleko do posmarowania ciasta
  • sezam i słonecznik do posypania

Wykonanie:

Zakwas /dokarmiony  ok.12 godz.wcześniej/ wymieszać z   wodą , drożdżami  i cukrem.  Do głębokiej miski wsypać

obie mąki, oliwę, sól i połączyć z płynnymi składnikami.  Ciasto wyrabiać ok. 6 minut aż  uzyska gładką konsystencję .

Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu  na ok.40-60  min.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć  je na stolnicę wysypaną mąką i podzielić  na równej wielkości kawałki /ok.8 szt/ .                    Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć  na natłuszczonej  lub wyłożonej  papierem blaszce.  Bułki  posmarować przy pomocy pędzelka mlekiem i  posypać  ziarenkami sezamu lub słonecznikiem.   Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia /czas  zależy od temperatury pomieszczenia/.  Kiedy  podwoją swoją objętość wstawić je do lekko naparowanego piekarnika,  nagrzanego do temp. ok. 200-220 st.  Piec ok. 15  min. Bułki  powinny się ładnie przyrumienić. Wystudzić na kratce kuchennej.

 

 

czwartek, 26 kwietnia 2012

 

Są to bułeczki dla leniuszków.

Nie trzeba  długo wyrabiać i  czekać  aż  urosną .

Ciasto zrobi za nas mikser. Wystarczy je rozwałkować , wykroić krążki i wstawić do piekarnika.

 Przepis ten pochodzi z włoskiego programu telewizyjnego, a jego autorką jest Anna Maroni.

Zabierając się z przygotowanie bułek nie byłam pewna rezultatu. Okazało się jednak , że bułeczki wyszły bardzo smaczne.

 Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu proszku do pieczenia, to jednak nie polecam ich / chyba,  że  zmniejszy się ilość,  ale czy ładnie wyrosną..? nie wiem...../

 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 50 g  maki pszennej razowej
  • 100 g miękkiego, tłustego, białego sera/użyłam stracchino/
  • 100 g startego  żółtego sera
  • 1,5  łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 jajo /do smarowania/
  • sól  do smaku / dałam płaską łyżeczkę/ 

 

Wszystkie składniki włożyć do miksera i  miksować do połączenia się składników  i utworzenia  gładkiego ciasta.

Jeśli  ciasto wydaje się zbyt gęste można dodać odrobinę mleka.

 Ciasto rozwałkować  na grubość ok.1,5  cm. /jeśli trzeba podsypać odrobiną mąki/

Wykrawać krążki   odpowiadające wielkości naszych bułeczek.

Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować  roztrzepanym jajkiem.

Bułeczki  wstawić do  nagrzanego piekarnika/180 st./na ok.30 min.