Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki

Chleb na drożdżach

wtorek, 03 grudnia 2013

 

Niezwykle prosty i szybki do przygotowania chlebek na drożdzach

z gotowej mieszanki pełnoziarnistej "3 zboża Lubella".

Składniki:

  • 500 g mąki  pełnłoziarnistej  /mieszanka "3 Ziarna" Lubella
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżeczki otrębów pszennych

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody,odstawić na 10 minut. Mąkę przesypać do miski, dodać wodę , oliwę, rozpuszczone drożdże i wymieszać.

Wsypać sól i pestki dyni. Przełożyć na omaczony blat i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystcji .

Zagnieść kulę, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.

Uformować z ciasta prostokąt i złożyć formując podłużny bochenek.

Koszyczek do wyrastania wyłożyć cieniutką ściereczką, obsypać mąką. Uformowany chlebek włożyć do koszyka, posypać otrębami i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę ,zwilżyć i posypać pestkami dyni

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st.C , naparować.

Wstawić blaszkę z chlebem i piec ok.35 -40 minut.


Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.

 


  1. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

poniedziałek, 03 czerwca 2013

 Drożdże uśpione, chleba brak.

Awaryjna ,ale szybka metoda przygotowania smacznego chlebka na świeżych drożdżach.

No może nie całkiem świeżych ,bo zamrożonych. Mam zawsze w zamrażalniku poporcjowane drożdże i zawsze zastanawiam się, czy tym razem ożyją.....ale wszystko jest ok. Wyjęte wcześniej drożdże w temperaturze pokojowej ożywiły się i były gotowe do pracy!

 Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych/plus na spód/
  • ok. 260 g kefiru
  • ok. 100 g wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1  łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • mąka do podsypania

-Drożdże wymieszać z cukrem.

-Do miski przesiać mąkę, dodać  płatki, otręby i sól.

-Dodać  drożdże, kefir /w temp. pokojowej/i dodawać stopniowo wodę .

-Drewnianą łyżką połączyć składniki.

-Masę  przełożyć na omączony blat  i zagnieść ciasto do chwili , aż będzie gładkie , sprężyste i nie będzie  się lepić.

-Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na ok. 40 minut.

- Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek /składając go kilkakrotnie/ i  włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami,  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy chleb podwoi swoją objętość  przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia /delikatnie odwracając miskę do góry dnem .

-Wierzch chlebka naciąć .

-Blaszkę  wstawić do naparowanego i nagrzanego  do temp. 200 st. C  piekarnika.


- Piec ok. 45 minut.

-Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.

 

 

 

sobota, 13 kwietnia 2013

 

Kiedy mój zakwas jest mocno uśpiony i mam zbyt mało czasu by go przygotować do pracy , a pieczywo właśnie się kończy, sięgam po ten właśnie przepis / właściwie to mam go w pamięci/ i w ciągu dwóch godzin mam pyszny , świeżutki chleb. Pierwszy chlebek , który upiekłam według tej receptury tak bardzo mi się podobał / i smakował/, że wracam do niego bardzo często zmieniając nieco smak . Proporcje  głównych składników i zasada przygotowania jest zawsze taka sama, a inspiracją do pieczenia tego chleba stał sie przepis z tej strony/ gorąco wszystkim  polecam/.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej / pół na pół typ 500 i 650/
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1/4 szklanki prażonego sezamu
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka octu jabłkowego/można pominąć/
  • ok. 300 g wody
  • sezam do posypania wierzchu
  • otreby do podsypania spodu

 

-Mąkę przesiać do głębokiej miski, dodać sól, płatki owsiane, otręby i sezam.

-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier i wymieszać.

-Ocet wymieszać z pozostałą częścią wody.

-Do miski  z mąką dodać rozpuszczone drożdże i mieszając drewnianą łyżką dodawać wodę wymieszaną z octem,  do połączenia się składników.

-Przełożyć na lekko omączony blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.

-Uformować kulę i przełożyć do miski, przykryć czystą  ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

-Podrośnięte ciasto przełożyć ponownie na blat, lekko spłaszczyć i złożyć brzegi  do środka powtarzając czynność 3 razy nadając mu  w końcowej fazie  kształt bochenka i  napinając ciasto / z wierzchu ku spodowi/.

-Uformowany bochenek włożyć do dobrze naoliwionej szklanej miski , której wielkość pasuje do ilości ciasta i wielkości przyszłego bochenka/ moja ma  pojemność ok. 5 szklanek/ lub omączonego koszyczka  do wyrastania chleba, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto ułożyć złożeniem do góry, wierzch posypać otrebami.

-Nagrzać piekarnik do temperatury 230 st.C.

-Wstawić do środka  niewielkie naczynie z  wodą .

-Kiedy chlebek podwoi swoją objętość należy nałożyć na miskę odwróconą blaszkę pokrytą papierem do pieczenia   ,po czym  energiczne odwrócić ją  w ten sposób ,by miska z ciastem leżała na blaszce do góry dnem.

-Delikatnie zdjąć miskę, wierzch naciąć, posypać sezamem  i wstawić blaszkę  do piekarnika.

-Piec ok.45-50 min / w połowie pieczenia obniżyć temperaturę do 200 st.C

-Chlebek jest upieczony , kiedy uderzając palcami w spód słyszymy głuchy odgłos.

-Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.



sobota, 24 listopada 2012

Ten uśmiechnięty chlebek pszenny na drożdżach powstał zupełnie przypadkowo.Tak właściwie  powstaje większość moich chlebów. Czasem brak jakiegoś składnika, czasem nawet kilku, czasami zapomnę dokarmić zakwas i zaplanowane przepisy odkładam na plan dalszy. Tak też było z tym chlebkiem. Zakwas w lodówce, a chleba brak. Upiekłam więc chlebek na drożdżach, część mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą i wzbogaciłam niewielką ilością płatków owsianych. Dzięki mące kukurydzianej chlebek nabrał ładnego złocistego koloru.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu

 

  • Drożdże rozpuścić w ½ szklanki letniej wody, dodać miód ,oliwę i wymieszać.
  •  Mąkę umieścić w misce, dodać mąkę  kukurydzianą .
  •  Zrobić na środku  wgłębienie i wlać wodę z drożdżami. 
  • Wymieszać całość drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą wodę i sól. 
  • Ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładkie ,elastyczne ciasto. 
  • Jeśli wymaga podsypać delikatnie mąką. 
  • Uformować kulę i przełożyć do miski posmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na ok.2 godziny. 
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, złożyć kilkakrotnie , uformować okrągły bochenek , przełożyć do koszyczka obsypanego obficie mąką.
  • Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok.40-60 min.
  • Piekarnik nagrzać do temp.220 st. C. 
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią wyrośniętą kulę ciasta, wierzch naciąć na środku ostrym nożem lub żyletką.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.45 minut./po ok.10 min.obniżyć temperaturę do 190 st.C/

Upieczony chlebek przestudzić na kratce kuchennej. 


sobota, 09 czerwca 2012

Odkąd zaczęłam piec chleb w domu  w ruch poszły wszystkie foremki keksowe. Chyba najłatwiej jest upiec chleb w foremce, a dla początkujących to bardzo ważne. Oswoiłam się już trochę z ciastem chlebowym , jego konsystencją , sposobem wyrabiania i zatęskniłam za chlebkiem okrągłym.  Zakwas nadal nabiera sił , a tym razem postanowiłam upiec chleb na drożdżach. Tym bardziej zachęcił mnie do tego przepis , który  znalazłam na stronie Gotuj.Skutecznie.TV tutaj. Bardzo fajnie pokazany sposób przygotowania ciasta i cały proces pieczenia /na filmie/. Skorzystałam  z pomysłu autorki i chlebek wyszedł doskonały. Pięknie wyrośnięty, pachnący   z chrupiącą skóreczką , a ciasto nie sprawiało mi żadnych problemów.Zmieniłam jedynie metodę pieczenia.

Jest to mój pierwszy okrągły chlebek.Nie posiadam koszyków do wyrastania chleba ,a więc wykorzystałam szklaną miskę, której rozmiar doskonale pasuje do ilości ciasta i średnicy chleba. Gorąco polecam, bo jest to chleb naprawdę bardzo łatwy do wykonania i  zaspakaja nasz apetyt na chleb pszenny.

 Składniki:

  • 500 g  zwykłej mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 25 g  świeżych  drożdży
  • ok.1,5 szklanki leniej wody
  • otręby do posypania

 

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody.W głębokiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie. Dodać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i uzupełnić pozostałą wodą.Ciasto wyrobić drewnianą łyżką do połączania się składników.Ciasto przełożyć na stolnicę,delikatnie obsypanej mąką i wyrabiając ciasto do uzyskania gładkiej, sprężystej kuli. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć  i pozostawić do wyrośnięcia na ok.20 min. Po upływie 20 min. ciasto ponownie przełożyć na stolnicę i złożyć trzykrotnie, a następnie napinając wierzch ciasta dłońmi  w spód nadać mu okrągły kształt. Ciasto przełożyć do  miski dobrze nasmarowanej oliwą, i obsypanej otrębami/nie żałowałam/ , przykryć  i pozostawić do wyrośnięcia. Po upływie ok. 40 min. chlebek powinien podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp.220 st.C. ,a do środka wstawić naczynie z wodą. Chleb przełożyć bezpośrednio z miski na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia/blachę należy nałożyć na miskę i energicznym ruchem przewrócić wraz z miską  na drugą stronę, chlebek powinien łatwo wyskoczyć z naczynia/.Wierzch naciąć w dwóch miejscach ostrym nożem lub zwykłą żyletką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Obniżyć temperaturę do 190 st.C i piec ok 45 min. Chlebek powinien ładnie przyrumienić się się z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika należy wystudzić go  na kratce kuchennej.

 

 

 

piątek, 27 kwietnia 2012

To już ostatnia moja próba z pieczeniem chleba na drożdżach przy użyciu garnka.  Właśnie próbuję  zaprzyjaźnić  się z nowym domownikiem, którym  to jest zakwas. Wiedziałam, że wcześniej, czy później  znudzą mi się  chleby drożdżowe i nastąpi moment  trudniejszych wyzwań.   Ale póki co podają  mój kolejny   przepis na chlebek, który robi się prawie sam i jest bardzo smaczny.

Składniki:

  • 200 g mąki  pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 280 g wody
  • 10  g  soli
  • 6 g świeżych drożdży
  • 1,5  łyżki nasion lnu
  • 1 łyżka nasion sezamu/do posypania/

 

Wszystkie składniki  na chleb umieścić w głębokiej  misce i  krótko wymieszać /wystarczy, że składniki połączą się ze sobą/                             Miskę przykryć i odstawić w temp. pokojowej  na 12-18 godz.

 Wyrośnięte  ciasto wyłożyć  na  stolnicę,  podsypać mąką i  złożyć  je dwa razy na połowę.  Uformować bochenek.  Przełożyć na ściereczkę  dobrze obsypaną mąką/ można podsypać otrębami/ ,  posypać z wierzchu sezamem,  przykryć i  pozostawić do wyrośnięcia  na ok. 30 min.

 Garnek /żeliwny, gliniany lub inny żaroodporny  o średnicy ok.24 cm./  wstawić do  piekarnika  nagrzanego  do temp. 220- 230°C.  Po ok 30 min.  do nagrzanego garnka przełożyć wyrośnięty chleb , przykryć pokrywką  i piec 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chlebek  kolejne 15-20 min. Skórka powinna się w tym   czasie ładnie przyrumienić.

Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i wystudzić  na  kratce.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 18 kwietnia 2012

cool photo effects

 

                                                

                                Garnek opanowany!

Kolejny przepis na  chlebek pieczony w garnku. Tym razem jest to chleb pszenno razowy.

I tak jak poprzednie moje chleby nie wymaga wyrabiania  czyli  robi się prawie sam.

Jest pyszny i każdy może go zrobić.

 


Składniki:

  •  200 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 250 g wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • oraz otręby  pszenne do podsypania
  • siemię lniane do posypania

 

Wykonanie:

W  głębokim naczyniu wymieszać mąkę ,drożdże i wodę.

 Połączyć wszystkie składniki, dodać sól , nasiona siemienia i  ponownie wymieszać.

Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.14 godz./w temperaturze pokojowej/.

Ciasto jest gotowe, gdy  cała jego powierzchnia pokryta jest pęcherzykami.


Na dobrze omączony blat wyłożyć ciasto i przy pomocy łopatki złożyć kilka razy.

Ciasto jest dość rzadkie, klejące i trudne do uformowania, ale da się zrobić.

 Przykryć folią i pozostawić  na ok. 15 min.

Czystą ściereczkę posypać otrębami .

 Z ciasta uformować bochenek i przełożyć na otręby.

Wierzch posypać siemieniem, przykryć pozostawić na ok.2 godz.

Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.


Przynajmniej pół godziny przed końcem wyrastania ciasta  włączyć piekarnik i nastawić na temp.230 st.

W piekarniku umieścić garnek/żeliwny, gliniany lub inny żaroodporny/ z pokrywką.


Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte wyjąć garnek z piekarnika/OSTROŻNIE-GORĄCY/ i energicznie przenieść do niego chlebek.

Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 min. po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 15 -20 min.

Wierzch chlebka powinien się ładnie przyrumienić. Po upieczeniu wyjąć z garnka i wystudzić na kratce.


wtorek, 17 kwietnia 2012


 Z pewną dozą niepewności, ale coraz  odważniej zabrałam się do mojego drugiego wypieku.

Ponieważ pierwszy chlebek był bardzo smaczny postanowiłam podobną metodą przygotować następny.

Zachęcona filmem,który zamieszczam poniżej upiekłam mój kolejny chlebek.


Składniki:

  • 410 g mąki pszennej chlebowej
  • 360 g wody o temp. pokojowej
  • 3 g świeżych drożdży/ lub 1 g suszonych/
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego 
  • 6 g soli
  • siemię lniane do posypania
  • otręby pszenne do podsypania

 

Wykonanie:        

  - wodę umieścić w naczyniu,w którym będzie rosło nasze ciasto i rozpuścić

    w niej  drożdże 

  - dodać 3/4 ilości mąki

 - drewnianą łyżką wymieszać składniki/ ok.2-3 min./

  -dodać sól i wymieszać

  -dodać pozostałą mąkę, siemię lniane  i kontynuować mieszanie ok.5 min.

        /nie ma potrzeby wyrabiać dłużej/

   -kiedy mąka wchłonie całą ilość wody i nawet jeśli ciasto nie jest gładkie i lśniące

        należy zakończyć  mieszanie

   -naczynie przykryć i pozostawić na 12-20 godz.                                               

   -blat obsypać obficie mąką

   -zmoczyć dłonie i złożyć kilkakrotnie ciasto

   -uformować bochenek,podsypać otrębami pszennymi

   -posypać z wierzchu siemieniem, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz.

   -w międzyczasie /po 1 godz. rośnięcia ciasta/ nastawić piekarnik na 230  st.

   -wstawić do piekarnika garnek/żeliwny,gliniany itp./ przykryty pokrywką

   - kiedy ciasto podwoi swoją objętość/po ok.2 godz/wyjąć z piekarnika garnek

    -włożyć do środka wyrośnięty chlebek 

    -przykryć garnek i wstawić do gorącego piekarnika

    -po 30 min. zdjąć pokrywkę i piec  jeszcze 15-20 min.

    -gotowy chlebek wyjąc z piekarnika, zdjąć pokrywkę i wystudzić

 

 

      Pyszny chlebek z dużymi dziurami i  chrupiącą skórką.


                                                                     Kroić po całkowitym przestudzeniu.

                                                                                 
                                                    To dziecinnie proste
                                   wystarczy tylko popatrzeć
                                                                     /nawet jeśli ktoś nie rozumie słów może śmiało zabrać się do pracy,bo skoro dziecko potrafi   ....../