Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki

Pizza

czwartek, 06 czerwca 2013

Składniki / 4 małe pizze/

  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 240 g wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek /lub olej /
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania ciasta

oraz :

  • 4 kwiaty cukinii
  • 1,5 łyżki  oliwy z oliwek z bazylią /lub oleju z  bazylią/
  • 4 plastry żółtego sera pokrojone w paski /np. Gouda/

Wykonanie:

-Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody, 

dodać cukier i odstawić na ok.10 minut.

-Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać.

-Wlać rozpuszczone drożdże i wodę.

-Składniki wymieszać drewnianą łyżką.

-Dodać oliwę i  wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, uformować kulę.

-Miskę naoliwić i  przełożyć do niej kulę ciasta/ można je naciąć/ , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

-Ciasto powinno podwoić swoją objętość / około 40-60 min ,w zależności od temperatury pomieszczenia/.

-Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat, złożyć , podzielić na 4 części i uformować kule.

-Każdą część rozciągać na placek o dowolnym/podłużnym lub owalnym /kształcie.

-Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

-Każdy placuszek posmarować cieniutko oliwą.

-Umyte kwiaty wysuszyć, rozciąć wzdłuż, usunąć pręcik i rozłożyć.

 

-Na każdy placek nałożyć po jednym kwiatku,lekko oprószyć solą/ewentualnie pieprzem/,przykryć paseczkami sera, skropić oliwą.

-Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

-Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C.

-Wstawić blaszkę z ciastem i piec ok.15-20 min.

-Pizze są gotowe kiedy  ich brzegi są przyrumienione.

                                                                           

 

                                                                

sobota, 25 maja 2013

 

 

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 12 g  świeżych drożdży 
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 g cukru
  • 150 ml wody

oraz  

  • 4 łyżki  gęstej" passaty" pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonej /lub swieżej / bazylii
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • szparagi zielone /kilka sztuk/
  • ok.80 g mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

 

-Sos pomidorowy wymieszać z oliwą, bazylią, doprawić do smaku.

-Szparagi umyć, odłamać zgrubiałe końce i obrać /jeśli  wymagają/ .

-Przekroić wzdłuż na połówki i przełożyć do miski.

-Skropić oliwą, posolić, oprószyć pieprzem , wymieszać i odstawić.


-Drożdże dokładnie  rozpuścić w niewielkiej ilości  wody .Mąkę umieścić w misce, dodać sól, cukier i wymieszać.

-Dodać wodę, rozpuszczone drożdże i drewniana łyżką zarobić ciasto dodając pod koniec oliwę.

-Gładkie, sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

-Po upływie ok.1 godziny podrośnięte ciasto odpowietrzyć, przełożyć na blat i rozciągnąć przy pomocy dłoni nadając mu dowolny kształt.

-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

-Ciasto przełożyć na blaszkę, posmarować sosem pomidorowym .

-Na wierzchu ułożyć szparagi i mozzarellę / prawidłowo mozzarellę powinno sie nałożyć na pizzę 10 minut przed końcem pieczenia/.

-Odstawić do podrośnięcia na ok.20-30  minut.

-Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C i wstawić blaszkę z podrośniętym ciastem.

-Piec ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu można skropić delikatnie oliwą z oliwek i.........smacznego!

 


 


Tagi: Pizza
21:05, cris-57 , Pizza
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 lutego 2013
Kiedy planuję upiec pizzę przygotowuję ciasto wcześniej i wstawiam je do lodówki. Tam spokojnie dojrzewa, rośnie i po 18-24 godzinach można przystąpić do pieczenia  /Zobacz/ Ale jak wspomniałam jest to czynność zaplanowana. Czasem jednak decyzja jest szybka bo i zachcianka nie do odparcia. Chcę się zjeść pizzę i  nie ma innej alternatywy.  Z gotowej rezygnuję   / no chyba że oryginalna włoska/, a na przygotowanie niezłej pizzy wystarczą  przecież ok.2 godziny. Najbardziej lubię pizzę na cienkim, kruchym spodzie, z wysokimi brzegami, z dodatkiem  pomidorów i mozzarelli, czyli włoską Margheritę /właśnie taką /. Dziś przygotowałam  niezwykle prostą , ale równie smaczną pizzę z chrupiącym spodem i smacznymi dodatkami.

Składniki: /2 pizze o śr. 25 cm/
  • 150 g mąki pszennej/manitoba/
  • 250 g mąki pszennej /włoska 00/
  • 20 g drożdży
  • 240 g wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
oraz /ilości , które nie powinny zbytnio obciążać pizzy/
  • kilka łyżek gęstego sosu pomidorowego/  passata w butelce/
  • 1/2 łyzeczki oregano
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 150 g mozzarelli
  • kilka liści rukoli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

                                                                                                  

-Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
-Pozostałą mąkę wsypać do miski.
-Dodać wyrośnięte drożdże , pozostałą wodę i dokładnie wymieszać.
-Pod koniec  dodać sól i  łyżkę oliwy.
-Ciasto zagnieść i wyrobić do chwili otrzymania gładkiego, sprężystego ciasta.
-Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.
-Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat , podzielić na 2 części.
- Rozciągnąć ciasto i opuszkami palców uformować   2 okrągłe  placki grubości kilku milimetrów.
-Ciasto umieścić na blaszce.
-Wierzch każdego placka posmarować sosem pomidorowym /brzegi pozostawić wolne/, posypać delikatnie oregano, obłożyć połówkami pomidorków , delikatnie skropić oliwą.
-Rozdrobnioną mozzarellę ułożyć na wierzchu, posypać parmezanem.
-Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.230 st.C i piec na najniższym poziomie ok.10 min. po czym przełożyć -na środek i dopiec ok.5 min.
-Przed podaniem  pizzę ozdobić świeżymi listkami rukoli.




Tagi: Pizza
22:50, cris-57 , Pizza
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 listopada 2012


Zobacz TUTAJ


Tagi: Pizza
15:54, cris-57 , Pizza
Link Dodaj komentarz »