Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Kategorie: Wszystkie | Bułki | Chleb na drożdżach | Chleb na zakwasie | Chleb na zakwasie i drożdżach | Ciasto | Drodżówki | Focaccia | Pieczywo | Pizza | Różne | Zakwas
RSS

Chleb na zakwasie i drożdżach

piątek, 31 maja 2013



 Bardzo zaciekawiła mnie nazwa tego chleba, o którym słyszałam jakiś czas temu , a więc zaczęłam interesować się nim bardziej. Ciekawa byłam również jak smakuje. Czytałam, szukałam i tak trafiłam na przepis pysznego  chleba , a  autorka / TEGO przepisu / wspomina o tym,  że  San Francisco jest znane z zakwasu chlebowego , a chlebek ten jest pieczony właśnie na zakwasie. Właściwie ta informacja  wystarcza mi całkowicie ,bo  dla mnie  najwazniejszy jest sam chleb.

A chlebek jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia.  Potrzebny jest tylko zakwas, a może aż zakwas i to dobry.

Pyszna, mięciutka  skórka , wilgotny, słodko-kwaśny miąższ, duże dziurki.

Świetny pomysł,  by upiec go w prostokątnej  lub kwadratowej foremce. Taka forma kojarzy mi się z prawdziwym , wiejskim chlebem. Kto nie piekł jeszcze tego chleba, powinien spróbować , zawsze wychodzi.


 

w tym przepisie nie zmieniłam nic:

Składniki:

  • 250 g aktywnego zakwasu pszennego/dokarmionego min. 8 godzin wcześniej/
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 375 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki  suszonych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • do smarowania jajko i łyżka śmietany

 


Wykonanie:



-Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na ok.15 min.

Mąkę wymieszać .

-375 g mąki  , cały zakwas , sól i ocet  umieścić w  naczyniu , w którym będzie wyrabiane ciasto.

-Dodać  rozpuszczone drożdże.

-Składniki wymieszać drewnianą łyżką do chwili,aż połączą się ze sobą.

-Naczynie przykryć i odstawić na ok. pół godziny.

-Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

-Dodać pozostałą część mąki i ponownie wyrobić /powstałe ciasto jest luźne/.

-Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki /o boku 24 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy ciasto wypełni foremkę /podwoi objętość/ posmarować wierzch jajkiem wymieszanym ze śmietaną.

-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 230 st C.

-Po upływie 10 minut obniżyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze 35 minut.

-Wystudzić na kratce kuchennej.

 



wtorek, 09 kwietnia 2013
Moje pierwsze chleby zaczynałam piec w garnku. Były to chleby na drożdzach  tzw. bez wyrabiania.  Mineło trochę czasu, poznałam różne techniki wyrabiania i wypiekania chleba, ale z przyjemnoscią powróciłam dziś do mojego garnka/ zwyczajny, garnek z grubym dnem,który można wstawic do piekarnika /. Tym razem jest to chlebek na zakwasie.  Również i tym razem smakował mi bardzo............i ta  chrupiąca skóreczka!
Składniki:
  • 100 g  odświeżonego zakwasu  żytniego
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • otręby pszenne do podsypania

Wykonanie:

-Mąkę wsypać do miski, dodać zakwas, drożdże / rozpuszczone w odrobinie wody/, słonecznik  i wodę.

-Drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.

-Przykryć miskę folią i zostawić na ok. 1  godzinę.

-Po tym czasie  zamieszać ciasto  łyżką /od dołu do  góry/ i ponownie odstawić.

-Czynność tę powtórzyć ponownie po upływie kolejnej godziny i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat i kilkakrotnie składać brzegi ciasta do środka /podsypując mąką, ponieważ ciasto jest rzadkie/, aż uda się je uformować w  okrągły bochenek. Doskonale nadaje się do tego celu specjalna metalowa szpatułka.

-Uformowany, mięciutki  chlebek przełożyć na ściereczkę  posypaną otrębami , wierzch posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia  na ok.1 godzinę.

-W międzyczasie  nastawić piekarnik na temp. 230 st.C i wstawić do niego garnek/ najlepiej żeliwny, choć  u mnie stalowy, dość solidny, do codziennego użytku/. Przykryć pokrywką i pozostawić na 30 min.

-Używając ochronnych rękawiczek wyjąć  nagrzany garnek.

-Podrośnięty chlebek przełożyć delikatnie do garnka.

-Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.

-Po 25 minutach zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie przez  15-20 min./wierzch powinien sie zarumienić.

-Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce kuchennej.


 

piątek, 05 kwietnia 2013

 

Chlebek mieszany na zakwasie z niewielką ilością drożdży/mając zaufanie do zakwasu  można z nich  zrezygnować całkowicie i  przedłużając czas wyrastania ciasta/. Bardzo smaczny,  pełen ziarenek słonecznika, z delikatnie wyczuwalną słodyczą miodu /można zwiekszyć ilość/ i mięciutką, ale delikatnie chrupiącą skórką.

 Składniki:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • ok. 250 g wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki miodu

 

 Wykonanie:

-Wieczorem odświeżyć zakwas ok.8 godzin wcześniej,  w połowie ilości wody przeznaczonej do pieczenia namoczyć słonecznik

-Mąkę wsypać do miski , dodać płatki, sól, wymieszać.

-Zakwas wymieszać z wodą, miodem i drożdżami.

-Do miski z mąką  wlać płynną mieszankę, dodać namoczony słonecznik i starannie wymieszać.

-Pozostawić na ok.10-15 minut po czym  wyrobić ciasto aż stanie się wystarczająco gładkie i elastyczne.

-Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę.

-Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i złożyć kilkakrotnie formując na koniec okrągły bochenek/jeśli wymaga podsypać mąką/.

-Uformowany chlebek przełożyć do koszyczka lub pozostawić na blacie / zależy od konsystencji i sprężystości ciasta/ , przykryć dużą miską i pozostawić do wyrastania .

-Piekarnik rozgrzać do temp.220st.C.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok.1,5 godz./  przełożyć chlebek na blachę, posmarowac wierzch mlekiem /można zrobić nacięcia/ i wstawić do gorącego piekarnika.

-Piec 30 minut, po czym  obniżyć temperaturę i piec 15-20 minut.

-Chleb jest upieczony jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.



niedziela, 30 grudnia 2012


Przegląjąc forum ciocin w poszukiwaniu fajnego chlebka, który nie wymaga zbyt wielkich umiejętności
i wiedzy w zakresie wypieku pieczywa trafiłam na TEN oto przepis. 
Skoro miał to być chlebek pewniak, którym wszyscy zajadają się z wielkim smakiem
nie pozostało mi nic innego jak tylko wypróbować.
 Rzeczywiście  chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny , delikatny,  a jego  miąższ jest
właśnie taki, jaki lubię - mięciutki, sprężysty, lekko wilgotny i podziurkowany.....czego chcieć więcej....?

 

Ten chleb stał się moim ulubionym!

Składniki:

zaczyn:
  • 50 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 75 g letniej wody
  • 75 g mąki żytniej chlebowej

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w temp. pokojowej
/ min. 8 godz/do przefermentowania.

ciasto właściwe:
  • 300 g letniej wody
  • 5 g /ok.1 łyzeczka/ suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g /1,5 łyżeczki/ soli morskiej
  • kminek do posypania

Do przygotowanego, dojrzałego zaczynu dodać pozostałe składniki/drożdże wymieszać z wodą/ i dokładnie wymieszać.
 Przy pomocy robota wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i  sprężyste, choć dość luźne /ok. 8-10min/.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość/ ok.2-2,5 godz./.
 Po godzinie ciasto odgazować .
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami foremki .
Ponownie pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości /ok. 45-60 min/. 
Piekarnik nagrzać do temp.230 st.C , spryskać wodą i wstawić foremkę z wyrośniętym chlebkiem.
 Po 15 minutach obniżyć temp. do 180 st.C i piec jeszcze ok.30-35 min. do zbrązowienia skórki.
 Upieczony chlebek wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.