Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki

Focaccia

sobota, 24 listopada 2012

 

Składniki:

  • 300 g mąki  pszennej razowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 180 ml letniej wody
  • 5 g cukru
  • ok.300 g białych winogron
  • kilka listków świeżego rozmarynu

Wykonanie:

  •  Mąkę umieścić w misce, dodać sól, cukier i wymieszać.
  • Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości /50 ml/ letniej wody.
  • Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i  pozostałą wodę z oliwą.
  • Wymieszać wszystkie składniki drewnianą  łyżką do chwili uzyskania gładkiego ciasta.
  • Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.1 godz.
  • Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, a następnie przełożyć na naoliwioną blaszkę.
  • Ciasto rozciągnąć i palcami starannie uformować prostokąt o grubości ok.4-5 mm.
  • Na wierzchu ciasta ułożyć winogrona lekko wciskając je w środek , posypać listkami rozmarynu/można delikatnie skropić oliwą/.
  • Przygotowane ciasto odstawić na ok. 15-20 min. do podrośnięcia.
  • W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp. 200 st. C.
  • Blaszkę z podrośniętym ciastem wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.25 min do ładnego przyrumienienia się wierzchu ciasta.



 Lekko przestudzone ciasto pokroić na dowolne kawałki.

Podawać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionej wędliny pokrojonej w cieniutkie plasterki

/u mnie mortadella di Bologna/

 

Tagi: focaccia
22:18, cris-57 , Focaccia
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Focaccia to doskonałe włoskie ciasto drożdżowe, które można przygotować na  wiele sposobów. Oczywiste, że podstawowymi składnikami są mąka,  drożdże,  woda, sól i oliwa, ale stosuje się rożne proporcje i metody wykonania.  No i dodatki,  które nadają focacci  charakterystycznego smaku i aromatu. Najbardziej popularna jest ta z rozmarynem,  ale doskonale znana jest również focaccia z pomidorkami i oliwkami. I właśnie tym razem przygotowałam tę z oliwkami.  Dodatkowo ciasto wzbogaciłam ziołami, co dało niesamowity smak i cudny zapach.


Podaję proporcje na blaszkę o wymiarach/ok.22×26/

  • 400 g maki pszennej/MANITOBA/
  • 220 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  •  1/4 łyżeczki bazylii i oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g zielonych oliwek

Drożdże  z cukrem wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i 1/2 szklanki mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.Do głębokiej miski wsypać pozostałą mąkę, wyrośnięty rozczyn, 2 łyżki oliwy, sól, zioła  i wodę.  Ciasto zagniatać kilka minut do utworzenia się gładkiej, elastycznej kuli. Jeśli ciasto wymaga należy podsypać je mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki /lub uformować okrągły placek. Wierzch  ponakłuwać widelcem lub zrobić wgłębienia opuszkami palców, posmarować pozostałą oliwą ułożyć na wierzchu oliwki wciskając je do środka ciasta i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją  objętość/może to trwać ok.godziny/Przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać wierzch grubą solą.

Piec ok 20 – 25 minut w gorącym piekarniku/200-220 st./. Ciasto powinno się ładnie przyrumienić.

 

Ten puszysty ,choć cienki włoski chlebek smakuje zawsze , choć trochę inaczej. Wystarczy zmienić dodatki.


piątek, 20 kwietnia 2012

Kiedy spróbowałam po raz pierwszy  kawałek  puszystego , pachnącego rozmarynem i skropionego  oliwą ,posypanego grubą solą ciasta zakochałam się w nim  po uszy. Zawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe i to w każdej postaci, ale to powalało na łopatki  wszystkie, które jadłam do tej pory. Nie wiedziałam o nim praktycznie nic, bo w naszym kraju nie było jeszcze tak popularne jak obecnie.  Ale na szczęście mogłam je  kupić w każdej piekarni i sklepie spożywczym. Oczywiście w Italii. Bo focaccia to rodzaj włoskiego ,drożdżowego pieczywa.  Może być  doskonałą przystawką przed głównym posiłkiem,  można przygotować z niej znakomite kanapki z dowolnym nadzieniem .

Ale ciasto samo w sobie jest pyszne i można je podjadać bez żadnych dodatków .Dodatki możemy dodać do ciasta. Doskonały smak nadaje ciastu rozmaryn, pomidorki koktajlowe ,oliwki, ziemniaki, cebula i obowiązkowo gruba sól i oliwa z oliwek.

 

Składniki:

  • 300 g maki pszennej/użyłam Manitoba/
  • 10 g świeżych drożdży/lub 3,5 g suchych/
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • ok. 1 łyżeczki soli

oraz

  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok.2 łyżeczki grubej soli
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

 




Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w leniej wodzie.  Do miski wsypać mąkę sól i oliwę . Dodać rozpuszczone drożdże  i  zagnieść ciasto / można użyć robot kuchenny  lub mikser /. Uformować kulę i przełożyć ciasto do drugiej miski , w której wcześniej należy wlać łyżkę oliwy i rozsmarować po całej powierzchni. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić na 1-2 godz.  do wyrośnięcia /czas rośnięcia ciasta zależy od temp. otoczenia/. Przygotować foremkę.  Można użyć foremki prostokątnej o wymiarach 30/40cm lub uformować  owalny, cienki  placek  /o średnicy. ok. 25-30cm/.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość posmarować ręce oliwą i  przełożyć je do foremki obsypanej mąką lubmować placek.  Opuszkami palców zrobić na całej powierzchni wgłębienia.  Oliwę wymieszać z wodą i polać ciasto, posypać rozmarynem . Odstawić na ok.30 min. do wyrośnięcia.

 Przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch grubą solą. 

 Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 220°C na złoty kolor. 

 

Manitoba to mąka z twardej pszenicy kanadyjskiej o zawartości glutenu 13,5 -15 %