Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
środa, 18 kwietnia 2012

cool photo effects

 

                                                

                                Garnek opanowany!

Kolejny przepis na  chlebek pieczony w garnku. Tym razem jest to chleb pszenno razowy.

I tak jak poprzednie moje chleby nie wymaga wyrabiania  czyli  robi się prawie sam.

Jest pyszny i każdy może go zrobić.

 


Składniki:

  •  200 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 250 g wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • oraz otręby  pszenne do podsypania
  • siemię lniane do posypania

 

Wykonanie:

W  głębokim naczyniu wymieszać mąkę ,drożdże i wodę.

 Połączyć wszystkie składniki, dodać sól , nasiona siemienia i  ponownie wymieszać.

Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.14 godz./w temperaturze pokojowej/.

Ciasto jest gotowe, gdy  cała jego powierzchnia pokryta jest pęcherzykami.


Na dobrze omączony blat wyłożyć ciasto i przy pomocy łopatki złożyć kilka razy.

Ciasto jest dość rzadkie, klejące i trudne do uformowania, ale da się zrobić.

 Przykryć folią i pozostawić  na ok. 15 min.

Czystą ściereczkę posypać otrębami .

 Z ciasta uformować bochenek i przełożyć na otręby.

Wierzch posypać siemieniem, przykryć pozostawić na ok.2 godz.

Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.


Przynajmniej pół godziny przed końcem wyrastania ciasta  włączyć piekarnik i nastawić na temp.230 st.

W piekarniku umieścić garnek/żeliwny, gliniany lub inny żaroodporny/ z pokrywką.


Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte wyjąć garnek z piekarnika/OSTROŻNIE-GORĄCY/ i energicznie przenieść do niego chlebek.

Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 min. po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 15 -20 min.

Wierzch chlebka powinien się ładnie przyrumienić. Po upieczeniu wyjąć z garnka i wystudzić na kratce.


wtorek, 17 kwietnia 2012


 Z pewną dozą niepewności, ale coraz  odważniej zabrałam się do mojego drugiego wypieku.

Ponieważ pierwszy chlebek był bardzo smaczny postanowiłam podobną metodą przygotować następny.

Zachęcona filmem,który zamieszczam poniżej upiekłam mój kolejny chlebek.


Składniki:

  • 410 g mąki pszennej chlebowej
  • 360 g wody o temp. pokojowej
  • 3 g świeżych drożdży/ lub 1 g suszonych/
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego 
  • 6 g soli
  • siemię lniane do posypania
  • otręby pszenne do podsypania

 

Wykonanie:        

  - wodę umieścić w naczyniu,w którym będzie rosło nasze ciasto i rozpuścić

    w niej  drożdże 

  - dodać 3/4 ilości mąki

 - drewnianą łyżką wymieszać składniki/ ok.2-3 min./

  -dodać sól i wymieszać

  -dodać pozostałą mąkę, siemię lniane  i kontynuować mieszanie ok.5 min.

        /nie ma potrzeby wyrabiać dłużej/

   -kiedy mąka wchłonie całą ilość wody i nawet jeśli ciasto nie jest gładkie i lśniące

        należy zakończyć  mieszanie

   -naczynie przykryć i pozostawić na 12-20 godz.                                               

   -blat obsypać obficie mąką

   -zmoczyć dłonie i złożyć kilkakrotnie ciasto

   -uformować bochenek,podsypać otrębami pszennymi

   -posypać z wierzchu siemieniem, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz.

   -w międzyczasie /po 1 godz. rośnięcia ciasta/ nastawić piekarnik na 230  st.

   -wstawić do piekarnika garnek/żeliwny,gliniany itp./ przykryty pokrywką

   - kiedy ciasto podwoi swoją objętość/po ok.2 godz/wyjąć z piekarnika garnek

    -włożyć do środka wyrośnięty chlebek 

    -przykryć garnek i wstawić do gorącego piekarnika

    -po 30 min. zdjąć pokrywkę i piec  jeszcze 15-20 min.

    -gotowy chlebek wyjąc z piekarnika, zdjąć pokrywkę i wystudzić

 

 

      Pyszny chlebek z dużymi dziurami i  chrupiącą skórką.


                                                                     Kroić po całkowitym przestudzeniu.

                                                                                 
                                                    To dziecinnie proste
                                   wystarczy tylko popatrzeć
                                                                     /nawet jeśli ktoś nie rozumie słów może śmiało zabrać się do pracy,bo skoro dziecko potrafi   ....../

 

 

czwartek, 05 kwietnia 2012

Text maker

 

 

  

i tak to się zaczęło.....

 

Składniki:


470 g maki pszennej /chlebowa/

360 g wody

8-10 g soli

3 g świeżych drożdży

 

 

 

 Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę ,sól i wymieszać tak ,aby połączyć składniki.

Ciasto będzie bardzo lepkie i mokre ,ale nie należy się tym przejmować.

Miskę przykryć folią i pozostawić na ok.12-18 godz./temp.min.20 st./

Po upływie tego czasu ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie  i pokryć się bąbelkami.

 

 

 Blat stolnicy posypać obficie mąką i przesypać ciasto.

Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy  szerokiego noża /łopatki do chleba/.

 Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy  szerokiego noża /łopatki do chleba/.

 Przykryć folią lub miską  i pozostawić jeszcze na ok.20  min.

Uformować  bochenek i przełożyć na czystą ściereczkę obsypana  obficie mąką lub otrębami  /łączeniem do spodu/,posypać mąka i przykryć.

 Ciasto powinno rosnąc jeszcze ok.2 godz.  Jest gotowe jeśli podwoi swoją  wielkość.

 

 

30 min. przed zakończeniem procesu fermentacji  nastawnic piekarnik na max temp./ u mnie 230 st./i wstawić do niego garnek z pokrywką  /najlepszy gliniany, żeliwny , ale ja użyłam dość solidnego ,  grubym dnem ,  garnka  do gotowania  średnica  28-30 cm /.

Kiedy chleb jest już wyrośnięty wyjąć garnek z piekarnika, zdjąć pokrywkę /UŻYWAĆ RĘKAWICZEK / i energicznym ruchem włożyć go do środka. / bez smarowania i wysypywania mąką- chleb nie przyklei się/.

Przykryć  pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika.  Po ok.30 min zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie jeszcze przez 15-20 min.  Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.

Upieczony chlebek wystudzić na kratce.

  

 


 



 

Oto oryginalny film z New York Times z różnych etapach przetworzenia
Kiedy go zobaczyłam wiedziałam,że zaczyna się moja nowa,kulinarna przygoda...........
 
http://www.kucinare.it/ricetta/Pane_senza_impastare__no_knead_bread_-2477.aspx