Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
piątek, 23 listopada 2012


Zobacz TUTAJ


Tagi: Pizza
15:54, cris-57 , Pizza
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 16 października 2012
World Bread Day 2012

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Przeglądnęłam wiele przepisów aby znaleźć ten najbardziej właściwy .....przepis na chleb z okazji jego światowego  święta. Czym bardziej zagłębiałam się w lekturę, tym większy problem miałam z dokonaniem wyboru. Moją prawdziwą  przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam całkiem niedawno , a więc potrzebowałam inspiracji . Znalazłam mnóstwo cudownych bochenków, jeden piękniejszy od drugiego. Każdy przepis wydawał mi się coraz bardziej interesujący, a wybór stawał się  coraz trudniejszy.     Jak to zwykle bywa na każdą większą okazję, czy święto chcemy przygotować coś ekstra , coś niepowtarzalnego.....a to nie jest wcale proste. 
 Ostatecznie jednak ciekawe przepisy na wspaniałe chleby powędrowały do notatnika, a ja wybrałam chlebek, na który już dawno miałam wielką ochotę i przy okazji przypomniałam sobie o nim. Urzekł mnie swoją prostotą  zarówno w wyglądzie jak i sposobie wykonania. Tym bardzie, że całkiem niedawno natkałem się na książkę napisaną przez autorkę tego przepisu / A.Scialdone  tutaj / książki niestety nie kupiłam , ale już ją trzymałam w ręce  ...następnym razem  nie oddam/.
 Postanowiłam , że będzie to właśnie ten chlebek , którego głównymi składnikiem są
-mąka
-woda
i..............- czas.................
Dodatkowo do smaku tylko sól i miód i odrobina czarnuszki.

         Mój chlebek rożni się nieco od oryginału składem i sposobem wykonania , ale zachowałam podstawowe zasady przygotowania i wyrabiania ciasta.  Zasadniczą różnicą  jest rodzaj użytego zakwasu.  Autorka proponuje użycie gęstego  zakwasu konsystencji ciasta / Pasta madre/ o hydracji 50% . Mój natomiast /z mąki żytniej/ był nieco rzadszy.  Następnym  razem przygotuję ten właściwy.


Bardzo prosty chlebek, który nie sprawił mi żadnych problemów w czasie przygotowania. Ciasto doskonale poddaje się w podczas  wyrabiania,  z przyjemnością formuje się bochenek, zakwas spisał się doskonale i nie zawiódł moich oczekiwań, a chlebek  okazał  się  bardzo smaczny.

Zaczyn:

  • 100 g mąki żytniej 
  • 100 g  zakwasu żytniego  / aktywnego/
  • 50-80 g wody

ciasto właściwe:

  • 500 g mąki  orkiszowej 
  • 250 g wody 
  • 10 g  miodu
  • 12 g soli               
  • 1/4 łyżeczka nasion czarnuszki

 Wykonanie:

Dokładny opis wykonania tego chleba /o nieco  innym kształcie/można obejrzeć na filmiku przygotowanym przez autorkę przepisu ZOBACZ 

 

-Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć folią  i pozostawić na całą noc.

-Odmierzyć 200 g zaczynu i  połączyć go z letnią wodę, dodać  miód i dokładnie wymieszać przy pomocy widelca.  Dodać mąkę i sól. Wymieszać całość do chwili , aż mąka wchłonie cały płyn. -Ciasto przełożyć na stolnicę i starannie , ale energicznie wyrabiać dłońmi tak długo , aż stanie się gładkie i elastyczne /trwa to ok.10- 15 min./.

 -Uformować kulę , przełożyć do miski , lub pozostawić  na blacie,  naciąć na środku , przykryć  wilgotną  ściereczką  i pozostawić do wyrośnięcia na ok.3 godz. 

 -Po tym czasie ciasto odpowietrzyć , ponownie złożyć /w kopertę/  i pozostawić na kolejną godzinę .

 -Przygotować koszyk do wyrastania , wyłożyć go  cieniutką ściereczką, którą dokładnie obsypać mąką.

 -Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat , rozłożyć ,a następnie składając brzegi ciasta do środka /2 razy/ uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka/ łączeniem na wierzchu/, przykryć i pozostawić  do wyrośnięcia na ok.3-4 godz -ciasto powinno podwoić swoja objętość /wszystko zależy od temperatury pomieszczenia i mocy  użytego zakwasu.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220st.C,  wstawić do środka naczynie z wodą . 

-Wyrośnięty chlebek  przełożyć na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia, /nakładam blachę na wierzch koszyka z chlebem, a następnie energicznym ruchem  przewracam w ten sposób, by koszyk leżał do góry dnem na blaszce, następnie usuwam koszyk i delikatnie zdejmuję   ściereczkę/. 

-Chlebek naciąć z wierzchu ostrą żyletką ,posypać czarnuszką i wstawić do gorącego piekarnika. 

-Piec ok.20 min, po czym obniżyć temperaturę do 200 st. i piec kolejne 30 min. 

-Upieczony chlebek przestudzić na kratce kuchennej.

 

 

 

 


czwartek, 11 października 2012
 Bardzo często piekę małe chlebki , takie właśnie jak ten. ......
 Być może jest to mało ekonomiczny wypiek, ale w kuchni jednoosobowej  upieczenie dużego bochenka chleba zupełnie mija się z celem. Uwielbiam pieczywo, ale nie jadam go zbyt wiele. Taki mały bocheneczek jest więc dla mnie w zupełności wystarczający.  Nie zdąży wyschnąć , a po kilku dniach mogę zabierać się do następnego wypieku. Ostatni chlebek zjadłam dość szybko / był pyszny / i postanowiłam upiec w podobny sposób następny zmieniając jedynie gatunek użytej mąki i wzbogacając smak ziołami.  Zamiast typowej pszennej chlebowej użyłam mąki pszennej Manitoba/ wysokobiałkowa/. Różnicę zauważyłam już przy wyrabianiu ciasta/bardziej elastyczne/ i formowaniu bochenka. Dodatkowo smak chleba wzbogaciłam gotową mieszanką do chleba włoskiego, która zawiera w  swoim składzie: suszone pomidory, bazylię, czosnek, oregano, czarnuszkę, rozmaryn i tymianek....Zioła te nadały chlebkowi bardzo przyjemnego smaku i zapachu. Chleb okazał  się bardziej puszysty,  wyrośnięty i jednak nieco smaczniejszy. Pozostałe czynności pozostały dokładnie powtórzone.

*szklanka o pojemności 200 ml

Składniki:

 

  • 3/4 szklanki * mąki pszennej /Manitoba/
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżki zakwasu żytniego


Ciasto właściwe:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej/Manitoba/
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki drożdży instant
  • łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego "Kamis"

Wykonanie:

  w/g przepisu -  chleb rustykalny na zakwasie tutaj

 

....ponieważ ciasto jest dość rzadkie w czasie formowania bochenka należy  blat podsypać obficie mąką...

 
...również koszyczek , w którym rośnie chlebek powinien być mocno omączony.

 

 

 

 

 

Upieczony chlebek ostudzić na kratce kuchennej....... 

 

niedziela, 07 października 2012

 

Pyszny i dostojny, choć niezwykle prosty chlebek rustykalny ..........czyli swojski.  


Delikatny , lekko wilgotny , ale sprężysty miąższ z duża ilością  regularnych dziurek  i pyszna, chrupiąca  skórka -to główne zalety  tego chlebka.  Po raz pierwszy upiekłam go z ciekawości , ale koleje stawały się coraz lepsze i  w końcu zagościły u mnie na dobre . Zdecydowanie zaliczyłam go do ulubionych.

 


Chleb rustykalny  to chleb codzienny .  Można  go piec na drożdżach i na zakwasie. Pieczony na zakwasie zachowuje dłużej swoją  świeżość , a dodatek drożdży znacznie przyspiesza proces rośnięcia  Chleb wymaga dość długiego procesu przygotowania. Wieczór należy zarobić , pozostawić do wyrastania, a na drugi dzień przygotować ciasto właściwe. 

Chlebek przygotowałam w/g przepisu  z  tej strony  z połowy składników, które proponuje autorka.


 

Biga:

  • 3/4 szklanki * mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżki zakwasu żytniego


Ciasto właściwe:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 0,5 szklanki maki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki drożdży instant
  • łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

*szklanka o pojemności 200 ml


Wykonanie:

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12 godz. /najlepiej na noc/

Następnego dnia cały zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Ciasto jest dość luźne i klejące. Można je wyrobić ręcznie  drewnianą łyżką  lub robotem /ok.5-6 min./, po czym przykryć  przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godz. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat obsypany obficie mąką, złożyć  kilkakrotnie i uformować okrągły bochenek. Koszyczek do wyrastania ciasta wyłożyć ściereczką, obsypać obficie mąką .Uformowany bochenek przełożyć do kosza, przykryć z góry ściereczką  i odstawić do rośnięcia.  Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C.  Kiedy chleb podwoi swoją objętość/u mnie ok. 1,5 godz/ przełożyć go na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 15 min. Obniżyć temperaturę do 20 st.C i piec  jeszcze ok.25- 30 min. Upieczony bochenek ostudzić na kratce kuchennej.  Kroić po całkowitym przestudzeniu.


 

Chleb utrzymuje świeżość przez kilka dni


 


środa, 12 września 2012


 

 Niezwykle łatwy i niezwykle smaczny chlebek mieszany z dodatkiem nasion lnu i kminu rzymskiego to mój najnowszy wypiek.

Chlebki piekę raz w tygodniu i staram się  zawsze zmieniać  procedury ich wykonania.  Mieszam więc mąki , zmieniam  proporcje, dodaję nasionka,  wymieniam foremki, koszyczki  , a tym samym ich kształty. Muszę przyznać, że zawsze jestem z nich zadowolona.

Smakują wyśmienicie i są .....moje.

 

Składniki:

I  zaczyn:

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g letniej wody

składniki dokładnie wymieszać i pozostawić na 12-14 godz / u mnie na całą noc/

II ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej  typ  500
  • 250 g letniej  wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant/można zrezygnować,ale przedłuży się czas wyrastania ciasta/
  • 1 łyżeczka  miodu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki nasion lnu
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego

 oliwa i otręby pszenne do foremki

Wykonanie:

Do głębokiego naczynia wsypać obie mąki,  wodę /z  drożdżami/, zaczyn, miód i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.  Dodać sól, nasiona lnu , kminu i kontynuować wyrabianie ciasta ok.5-6 min. /ciasto jest dość luźne i kleiste/. Naczynie z wyrobionym ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /u mnie trwało to ok.2 godz/ przełożyć je do natłuszczonej i dokładnie obsypanej otrębami foremki /30-10cm/.

Wyrównać wierzch drewnianą łyżka zamoczoną w zimnej wodzie, posypać nasionami lnu lub kminu i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Foremką można włożyć do dużego foliowego worka lub przykryć  ściereczką. Po upływie ok 2 godz. /ciasto powinno w tym czasie wypełnić foremkę/ wstawić  chlebek do zimnego piekarnika i nastawić temp.na 200  st.C.  na 50-60  min.  /po 30 min. obniżyłam temp. do 190 st.C, a wierzch chleba spryskałam wodą/.

W czasie pieczenia chlebek  jeszcze ładnie wyrósł  ,a  po upływie 50 min. przyrumienił się i mogłam go  już wyjąć z piekarnika. Upieczony chleb należy wyjąć z foremki i wystudzić na kuchennej kratce.

 Ciasto nie wymaga dokładnego wyrabiania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką i w kilka minut  jest gotowe ,

musi tylko podrosnąć....


 Chleb można z wierzchu posypać nasionami lnu lub kminu rzymskiego


 Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej

 

 Chlebek ładnie kroił się po całkowitym przestudzeniu........

......a najbardziej smakuje ze świeżym masłem lub ulubionym smarowidłem.....

czwartek, 06 września 2012

Po wakacyjnej przerwie powracam .............Dużo czasu minęło i dużo też się działo.

Mimo upalnego lata i nawału  wakacyjnych  zajęć  moja " domowa piekarnia" pracowała na pełnych obrotach , a świeżego chlebka nie mogło zabraknąć.

 

A oto tylko niektóre z mojej letniej "kolekcji" chlebków i bułeczek.....

 

A zacznę może od pysznego chlebka razowego z dodatkiem płatków gryczanych

 

 

A po przepis więcej  szczegółów zapraszam

TUTAJ

sobota, 23 czerwca 2012

 Ostatni chlebek zniknął bardzo szybko, a nawet za szybko.  Ale to nawet dobrze ,bo przecież najsmaczniejszy jest świeży ,a ja mam możliwość doskonalenia swoich umiejętności i poszerzania wiedzy na temat pieczenia chleba, bo tylko praktykując można nauczyć się czegoś więcej. Sucha wiedza podręcznikowa nie wystarcza.  Pozostałam  jednak przy chlebku pszennym na drożdżach, bo taką mąkę miałam właśnie pod ręką, jedynie zmieniłam smak chlebka. Zrezygnowała z czosnku ,a zamiast cukru dodałam 1,5 łyżki  miodu. Chleb posypałam z wierzchu nasionkami lnu i sezamu, a  składniki  i pozostałe czynności są identyczne jak:

 TUTAJ

 

 

 Taki chlebek smakuje doskonale z domową marmoladką, masłem i .....miodem....

 Kolejny bardzo prosty chlebek pszenny na drożdżach o smaku czosnkowym.

Dodatki są całkowicie dowolne . Można dodać ulubione zioła, nasiona i co kto lubi. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, łatwo formuje się, szybko rośnie i nie sprawia większych problemów. Ponieważ nie mam /jeszcze/ koszy do wyrastania chleba użyłam szklanej miski, którą bardzo dokładnie i dość solidnie nasmarowałam oliwą. Chlebek wyskoczył na blaszkę bez trudu i zachował swój owalny kształt w czasie pieczenia.

Bardzo smaczny i zniknął .......... szybciutko.

Składniki:

    • 500 g mąki pszennej typ 650
    • 1/2 szklanki otrębów pszennych
    • 25 g świeżych drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soli morskiej 
    • 2 łyżki nasion lnu
    • 2 ząbki czosnku/przeciśnięte przez praskę/
    • 300 g letniej wody
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • oliwa  do posmarowania miski 
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniej  wody, dodać cukier ,1 łyżkę mąki , dokładnie  wymieszać . W głebokiej misce połączyć mąkę z otrębami, dodać zmiażdżony czosnek, siemię lniane  i dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone  wcześniej  drożdże, wodę, sól,oliwę  i drewnianą łyżką wyrobić całość  na gładką masę, przełożyć na blat i wyrabiać jeszcze ok 5-6 min. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość / u mnie 45 min/przełożyć  je na blat/jeśli wymaga podsypać mąką/i uformować okrągły bochenek składając ciasto trzykrotnie. Napiąć wierzch ciasta pod spód i przełożyć do mocno naoliwionej szklanej miski/ moja ma średnicę 18 cm/łączeniem do góry. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.  Piekarnik nastawić na temperaturę 220 st.C.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przykryć miskę przygotowaną blachą i energicznym ruchem przewrócić ją tak by chlebek znalazł się  na blaszce . Zdjąć miskę, naciąć wierzch ciasta ostrym nożem , posypać delikatnie mąką i wstawić do nagrzanego, spryskanego wodą  piekarnika.  Piec 45-50 min. do ładnego przyrumienienia się skórki.
Chlebek kroić po całkowitym przestudzeniu.
sobota, 09 czerwca 2012

Odkąd zaczęłam piec chleb w domu  w ruch poszły wszystkie foremki keksowe. Chyba najłatwiej jest upiec chleb w foremce, a dla początkujących to bardzo ważne. Oswoiłam się już trochę z ciastem chlebowym , jego konsystencją , sposobem wyrabiania i zatęskniłam za chlebkiem okrągłym.  Zakwas nadal nabiera sił , a tym razem postanowiłam upiec chleb na drożdżach. Tym bardziej zachęcił mnie do tego przepis , który  znalazłam na stronie Gotuj.Skutecznie.TV tutaj. Bardzo fajnie pokazany sposób przygotowania ciasta i cały proces pieczenia /na filmie/. Skorzystałam  z pomysłu autorki i chlebek wyszedł doskonały. Pięknie wyrośnięty, pachnący   z chrupiącą skóreczką , a ciasto nie sprawiało mi żadnych problemów.Zmieniłam jedynie metodę pieczenia.

Jest to mój pierwszy okrągły chlebek.Nie posiadam koszyków do wyrastania chleba ,a więc wykorzystałam szklaną miskę, której rozmiar doskonale pasuje do ilości ciasta i średnicy chleba. Gorąco polecam, bo jest to chleb naprawdę bardzo łatwy do wykonania i  zaspakaja nasz apetyt na chleb pszenny.

 Składniki:

  • 500 g  zwykłej mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 25 g  świeżych  drożdży
  • ok.1,5 szklanki leniej wody
  • otręby do posypania

 

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody.W głębokiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie. Dodać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i uzupełnić pozostałą wodą.Ciasto wyrobić drewnianą łyżką do połączania się składników.Ciasto przełożyć na stolnicę,delikatnie obsypanej mąką i wyrabiając ciasto do uzyskania gładkiej, sprężystej kuli. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć  i pozostawić do wyrośnięcia na ok.20 min. Po upływie 20 min. ciasto ponownie przełożyć na stolnicę i złożyć trzykrotnie, a następnie napinając wierzch ciasta dłońmi  w spód nadać mu okrągły kształt. Ciasto przełożyć do  miski dobrze nasmarowanej oliwą, i obsypanej otrębami/nie żałowałam/ , przykryć  i pozostawić do wyrośnięcia. Po upływie ok. 40 min. chlebek powinien podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp.220 st.C. ,a do środka wstawić naczynie z wodą. Chleb przełożyć bezpośrednio z miski na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia/blachę należy nałożyć na miskę i energicznym ruchem przewrócić wraz z miską  na drugą stronę, chlebek powinien łatwo wyskoczyć z naczynia/.Wierzch naciąć w dwóch miejscach ostrym nożem lub zwykłą żyletką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Obniżyć temperaturę do 190 st.C i piec ok 45 min. Chlebek powinien ładnie przyrumienić się się z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika należy wystudzić go  na kratce kuchennej.

 

 

 

środa, 06 czerwca 2012

 

 

  

To jest chyba jeden z najłatwiejszych chlebów na zakwasie, które do tej pory udało mi się upiec. Nie wymaga zbyt dużo, ładnie rośnie i smakuje wyśmienicie. Zakwas dojrzewa, nabiera sił, ale wciąż pomagam mu drożdżami. Coś nie mam zaufania. Postanowiłam jednak, że następny chlebek będzie bez drożdży. Dzisiejszy upiekłam z mieszanki mąki pszennej razowej i orkiszowej. Zakwas żytni, trochę słonecznika, a na wierzchu kminek. Ot taka sobie kombinacja. A co do kminku, to nie było go w planie. Wsypałam końcówkę słonecznika do ciasta i brakło na wierzch, a że lubię posypywać wierzch nasionkami  kminek zastąpił miejsce słonecznika. 

 

Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 300 g  letniej wody
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży/można zrezygnować jeśli zakwas jest wystarczająco mocny/
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki słonecznika
  • kminek do posypaniaWykonanie:

W głębokiej misce do zarabiania ciasta  wymieszać ze sobą wszystkie składniki /zrobiłam to przy pomocy łyżki drewnianej/.  Kiedy składniki dokładnie się połączą i utworzą  zwartą  masę ciasta przykryć miską ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.U mnie trwało to ok.2 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać je jeszcze raz łyżką i przełożyć do foremki keksowej dokładnie wysmarowanej masłem, dno obsypać  otrębami .  Wierzch ciasta wyrównać wilgotnymi palcami ,  posypać kminkiem i przykryć ściereczką. Ciasto powinno ponownie podwoić swoją objętość. Tym razem wyrośnięte ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika , który należy nastawić na temp.200 st.C. Chlebek piekłam ok.1 godziny.

Po upieczeniu chleb wyjąc z fomki i studzić na kuchennej kratce. Kroić po całkowitym wystygnięciu. 

 Chlebek troszkę popękał z wierzchu, ale dlaczego - to nie mam pojęcia.  Kiedyś to rozszyfruję,  w tej chwili moja wiedza jest jeszcze uboga.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6