Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
czwartek, 06 czerwca 2013

Składniki / 4 małe pizze/

  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 240 g wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek /lub olej /
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania ciasta

oraz :

  • 4 kwiaty cukinii
  • 1,5 łyżki  oliwy z oliwek z bazylią /lub oleju z  bazylią/
  • 4 plastry żółtego sera pokrojone w paski /np. Gouda/

Wykonanie:

-Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody, 

dodać cukier i odstawić na ok.10 minut.

-Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać.

-Wlać rozpuszczone drożdże i wodę.

-Składniki wymieszać drewnianą łyżką.

-Dodać oliwę i  wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, uformować kulę.

-Miskę naoliwić i  przełożyć do niej kulę ciasta/ można je naciąć/ , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

-Ciasto powinno podwoić swoją objętość / około 40-60 min ,w zależności od temperatury pomieszczenia/.

-Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat, złożyć , podzielić na 4 części i uformować kule.

-Każdą część rozciągać na placek o dowolnym/podłużnym lub owalnym /kształcie.

-Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

-Każdy placuszek posmarować cieniutko oliwą.

-Umyte kwiaty wysuszyć, rozciąć wzdłuż, usunąć pręcik i rozłożyć.

 

-Na każdy placek nałożyć po jednym kwiatku,lekko oprószyć solą/ewentualnie pieprzem/,przykryć paseczkami sera, skropić oliwą.

-Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

-Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C.

-Wstawić blaszkę z ciastem i piec ok.15-20 min.

-Pizze są gotowe kiedy  ich brzegi są przyrumienione.

                                                                           

 

                                                                

poniedziałek, 03 czerwca 2013

 Drożdże uśpione, chleba brak.

Awaryjna ,ale szybka metoda przygotowania smacznego chlebka na świeżych drożdżach.

No może nie całkiem świeżych ,bo zamrożonych. Mam zawsze w zamrażalniku poporcjowane drożdże i zawsze zastanawiam się, czy tym razem ożyją.....ale wszystko jest ok. Wyjęte wcześniej drożdże w temperaturze pokojowej ożywiły się i były gotowe do pracy!

 Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych/plus na spód/
  • ok. 260 g kefiru
  • ok. 100 g wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1  łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • mąka do podsypania

-Drożdże wymieszać z cukrem.

-Do miski przesiać mąkę, dodać  płatki, otręby i sól.

-Dodać  drożdże, kefir /w temp. pokojowej/i dodawać stopniowo wodę .

-Drewnianą łyżką połączyć składniki.

-Masę  przełożyć na omączony blat  i zagnieść ciasto do chwili , aż będzie gładkie , sprężyste i nie będzie  się lepić.

-Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na ok. 40 minut.

- Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek /składając go kilkakrotnie/ i  włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami,  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy chleb podwoi swoją objętość  przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia /delikatnie odwracając miskę do góry dnem .

-Wierzch chlebka naciąć .

-Blaszkę  wstawić do naparowanego i nagrzanego  do temp. 200 st. C  piekarnika.


- Piec ok. 45 minut.

-Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.

 

 

 

piątek, 31 maja 2013



 Bardzo zaciekawiła mnie nazwa tego chleba, o którym słyszałam jakiś czas temu , a więc zaczęłam interesować się nim bardziej. Ciekawa byłam również jak smakuje. Czytałam, szukałam i tak trafiłam na przepis pysznego  chleba , a  autorka / TEGO przepisu / wspomina o tym,  że  San Francisco jest znane z zakwasu chlebowego , a chlebek ten jest pieczony właśnie na zakwasie. Właściwie ta informacja  wystarcza mi całkowicie ,bo  dla mnie  najwazniejszy jest sam chleb.

A chlebek jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia.  Potrzebny jest tylko zakwas, a może aż zakwas i to dobry.

Pyszna, mięciutka  skórka , wilgotny, słodko-kwaśny miąższ, duże dziurki.

Świetny pomysł,  by upiec go w prostokątnej  lub kwadratowej foremce. Taka forma kojarzy mi się z prawdziwym , wiejskim chlebem. Kto nie piekł jeszcze tego chleba, powinien spróbować , zawsze wychodzi.


 

w tym przepisie nie zmieniłam nic:

Składniki:

  • 250 g aktywnego zakwasu pszennego/dokarmionego min. 8 godzin wcześniej/
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 375 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki  suszonych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • do smarowania jajko i łyżka śmietany

 


Wykonanie:



-Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na ok.15 min.

Mąkę wymieszać .

-375 g mąki  , cały zakwas , sól i ocet  umieścić w  naczyniu , w którym będzie wyrabiane ciasto.

-Dodać  rozpuszczone drożdże.

-Składniki wymieszać drewnianą łyżką do chwili,aż połączą się ze sobą.

-Naczynie przykryć i odstawić na ok. pół godziny.

-Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

-Dodać pozostałą część mąki i ponownie wyrobić /powstałe ciasto jest luźne/.

-Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki /o boku 24 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy ciasto wypełni foremkę /podwoi objętość/ posmarować wierzch jajkiem wymieszanym ze śmietaną.

-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 230 st C.

-Po upływie 10 minut obniżyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze 35 minut.

-Wystudzić na kratce kuchennej.

 



sobota, 25 maja 2013

 

 

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 12 g  świeżych drożdży 
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 g cukru
  • 150 ml wody

oraz  

  • 4 łyżki  gęstej" passaty" pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonej /lub swieżej / bazylii
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • szparagi zielone /kilka sztuk/
  • ok.80 g mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

 

-Sos pomidorowy wymieszać z oliwą, bazylią, doprawić do smaku.

-Szparagi umyć, odłamać zgrubiałe końce i obrać /jeśli  wymagają/ .

-Przekroić wzdłuż na połówki i przełożyć do miski.

-Skropić oliwą, posolić, oprószyć pieprzem , wymieszać i odstawić.


-Drożdże dokładnie  rozpuścić w niewielkiej ilości  wody .Mąkę umieścić w misce, dodać sól, cukier i wymieszać.

-Dodać wodę, rozpuszczone drożdże i drewniana łyżką zarobić ciasto dodając pod koniec oliwę.

-Gładkie, sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

-Po upływie ok.1 godziny podrośnięte ciasto odpowietrzyć, przełożyć na blat i rozciągnąć przy pomocy dłoni nadając mu dowolny kształt.

-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

-Ciasto przełożyć na blaszkę, posmarować sosem pomidorowym .

-Na wierzchu ułożyć szparagi i mozzarellę / prawidłowo mozzarellę powinno sie nałożyć na pizzę 10 minut przed końcem pieczenia/.

-Odstawić do podrośnięcia na ok.20-30  minut.

-Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C i wstawić blaszkę z podrośniętym ciastem.

-Piec ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu można skropić delikatnie oliwą z oliwek i.........smacznego!

 


 


Tagi: Pizza
21:05, cris-57 , Pizza
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 maja 2013


Smaczny chlebek pszenny na zakwasie  z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem wypełnionym chrupiącym  słonecznikiem.


Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego /dokarmiony 8 godz.wcześniej/
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 290 g letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • ok.100 g prażonego słonecznika

 

Wykonanie:

-Wieczorem odświeżyć zakwas.

-Następnego dnia umieścić go w misce , dodać letnią wodę i miód.

-Składniki dokładnie  wymieszać /np. przy pomocy widelca/.

-Dodać mąkę , sól i zarobić ciasto.


-Kiedy mąka wchłonie wodę i utworzy się zwarta masa , ciasto przełożyć na blat i kontynuować wyrabianie.

- Zagniatać ciasto starannie i energicznie, a kiedy  stanie się gładnkie i sprężyste uformować kulę.

- Naciąć wierzch i przykryć  ściereczką.

-Pozostawić  do wyrośnięcia na ok.3 godziny.


-Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat , rozciągnąć palcami na kształt kwadratu i posypać wierzch prażonym słonecznikiem.

-Złożyć ciasto w kopertę ,  spłaszczyć palcami i złożyć ponownie.

-Uformować okrągły bochenek.

-Na spód omączonego koszyka wsypać garstkę słonecznika i włożyć do niego  uformowane ciasto łączeniem do góry.

-Koszyczek przykryć ściereczką  i odstawić do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce.

-Po ok.2 godzinach /czasem wcześniej/chlebek powinien podwoić swoją objętość ,a wgłębienie zrobione w cieście palcem nie. powinno sprężynować/

-Godzinkę przed końcem wyrastania piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C.


-Wyrośnięty chlebek przełożyć z koszyka na blaszkę/u mnie pokryta papierem/, zrobić nacięcie /np. żyletką/ i wstawić do naparowanego piekarnika.

-Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 200 st. i piec chlebek ok.20-25 minut.

-Upieczony chlebek  studzić na kratce.

 

 

 

poniedziałek, 06 maja 2013

 

Prosty , pyszny chlebek pieczony w blaszce,  pełen ziaren  i zapachu  ziół.

Nie jest wymagający  , ani kapryśny. Udał mi się za pierwszym razem/tak myślę/.

Niski, wilgotny wewnątrz, dość ciężki.....ale tak właśnie lubię...


Nie wymaga zbyt wiele pracy by go przygotować, nie wymaga wyrabiania , bo wystarczy dobrze wymieszać drewnianą łyżką  wszystkie składniki ,  przelać do prostokątnej blaszki i czekać, aż wyrośnie. Jesli ktoś lubi , do chleba można / a nawet nalezy/ dodać pokrojone oliwki , bo oprócz ziół jest to podstawowy składnik przysmaków sródziemnomorskich / ja tym razem nie dodałam/.

Chleb upiekłam na zakwasie i właśnie dlatego rósł dość długo. Jeśli zamiast zakwasu do ciasta dodamy drożdże chlebek piecze się w ekspresowym tempie /odsyłam do oryginału   /tutaj/

 

Składniki:

  • ½ szklanki aktywnego zakwasu żytniego/ dokarmionego  8 godzin wcześniej/
  • ¾  szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1  szklanka słonecznika
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ok.2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po  ok. ¼ łyżeczki suszonych ziół / oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn,majeranek /
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  •  ok. 2 szklanki wody naturalnej /letniej/

 

-Do miski  wlać zakwas,  płatki, siemię, słonecznik , pestki dyni  i zioła . Dolać   wodę  i dokładnie wymieszać. Powstała masa powinna  być rzadka  i mieć taką konsystencję by można ją było swobodnie mieszać drewnianą łyżką  i powinna   spływać  z niej.

 

- Dodać oliwę ,miód  i sól.

Mieszając wsypywać  stopniowo 2 szklanki mąki . Jeśli ciasto stawia opór nie należy jej dodawać więcej . Jeśli jest zbyt rzadkie  należy dosypać  więcej. Ciasto powinno być dość gęste ,ale równocześnie maziste. Powinno trzymać się łyżki. Z ciasta tego nie da się jednak uformować  bochenka./ każda mąka zachowuje się inaczej , ma inną wilgotność , dlatego  czasem należy na wyczucie  dosypać więcej mąki lub dolać wody.

 

-Po 2-3 minutach mieszania  ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia /3/4 wysokości/, wilgotną ręką wyrównać wierzch lekko  przyciskając.

 

-Posypać otrębami, włożyć do dużego worka foliowego i czekać , aż podwoi swoją objętość /mój chlebek rósł  w temperaturze pokojowej  prawie 6 godzin/.

 

- Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 st. C na ok.40-45 minut.

 -Wierzch  powinien się ładnie przyrumienić.

-Po wyjęciu z blaszki wystudzić na kratce kuchennej.

 

 

 

 


sobota, 13 kwietnia 2013

 

Kiedy mój zakwas jest mocno uśpiony i mam zbyt mało czasu by go przygotować do pracy , a pieczywo właśnie się kończy, sięgam po ten właśnie przepis / właściwie to mam go w pamięci/ i w ciągu dwóch godzin mam pyszny , świeżutki chleb. Pierwszy chlebek , który upiekłam według tej receptury tak bardzo mi się podobał / i smakował/, że wracam do niego bardzo często zmieniając nieco smak . Proporcje  głównych składników i zasada przygotowania jest zawsze taka sama, a inspiracją do pieczenia tego chleba stał sie przepis z tej strony/ gorąco wszystkim  polecam/.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej / pół na pół typ 500 i 650/
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1/4 szklanki prażonego sezamu
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka octu jabłkowego/można pominąć/
  • ok. 300 g wody
  • sezam do posypania wierzchu
  • otreby do podsypania spodu

 

-Mąkę przesiać do głębokiej miski, dodać sól, płatki owsiane, otręby i sezam.

-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier i wymieszać.

-Ocet wymieszać z pozostałą częścią wody.

-Do miski  z mąką dodać rozpuszczone drożdże i mieszając drewnianą łyżką dodawać wodę wymieszaną z octem,  do połączenia się składników.

-Przełożyć na lekko omączony blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.

-Uformować kulę i przełożyć do miski, przykryć czystą  ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

-Podrośnięte ciasto przełożyć ponownie na blat, lekko spłaszczyć i złożyć brzegi  do środka powtarzając czynność 3 razy nadając mu  w końcowej fazie  kształt bochenka i  napinając ciasto / z wierzchu ku spodowi/.

-Uformowany bochenek włożyć do dobrze naoliwionej szklanej miski , której wielkość pasuje do ilości ciasta i wielkości przyszłego bochenka/ moja ma  pojemność ok. 5 szklanek/ lub omączonego koszyczka  do wyrastania chleba, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto ułożyć złożeniem do góry, wierzch posypać otrebami.

-Nagrzać piekarnik do temperatury 230 st.C.

-Wstawić do środka  niewielkie naczynie z  wodą .

-Kiedy chlebek podwoi swoją objętość należy nałożyć na miskę odwróconą blaszkę pokrytą papierem do pieczenia   ,po czym  energiczne odwrócić ją  w ten sposób ,by miska z ciastem leżała na blaszce do góry dnem.

-Delikatnie zdjąć miskę, wierzch naciąć, posypać sezamem  i wstawić blaszkę  do piekarnika.

-Piec ok.45-50 min / w połowie pieczenia obniżyć temperaturę do 200 st.C

-Chlebek jest upieczony , kiedy uderzając palcami w spód słyszymy głuchy odgłos.

-Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.



wtorek, 09 kwietnia 2013
Moje pierwsze chleby zaczynałam piec w garnku. Były to chleby na drożdzach  tzw. bez wyrabiania.  Mineło trochę czasu, poznałam różne techniki wyrabiania i wypiekania chleba, ale z przyjemnoscią powróciłam dziś do mojego garnka/ zwyczajny, garnek z grubym dnem,który można wstawic do piekarnika /. Tym razem jest to chlebek na zakwasie.  Również i tym razem smakował mi bardzo............i ta  chrupiąca skóreczka!
Składniki:
  • 100 g  odświeżonego zakwasu  żytniego
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • otręby pszenne do podsypania

Wykonanie:

-Mąkę wsypać do miski, dodać zakwas, drożdże / rozpuszczone w odrobinie wody/, słonecznik  i wodę.

-Drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.

-Przykryć miskę folią i zostawić na ok. 1  godzinę.

-Po tym czasie  zamieszać ciasto  łyżką /od dołu do  góry/ i ponownie odstawić.

-Czynność tę powtórzyć ponownie po upływie kolejnej godziny i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat i kilkakrotnie składać brzegi ciasta do środka /podsypując mąką, ponieważ ciasto jest rzadkie/, aż uda się je uformować w  okrągły bochenek. Doskonale nadaje się do tego celu specjalna metalowa szpatułka.

-Uformowany, mięciutki  chlebek przełożyć na ściereczkę  posypaną otrębami , wierzch posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia  na ok.1 godzinę.

-W międzyczasie  nastawić piekarnik na temp. 230 st.C i wstawić do niego garnek/ najlepiej żeliwny, choć  u mnie stalowy, dość solidny, do codziennego użytku/. Przykryć pokrywką i pozostawić na 30 min.

-Używając ochronnych rękawiczek wyjąć  nagrzany garnek.

-Podrośnięty chlebek przełożyć delikatnie do garnka.

-Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.

-Po 25 minutach zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie przez  15-20 min./wierzch powinien sie zarumienić.

-Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce kuchennej.


 

poniedziałek, 08 kwietnia 2013



Pyszne ,rumiane bułeczki, które przygotowałam w ekspresowym tempie/ nie licząc czasu wyrastania ciasta/.

 

Jak każde pieczywo przygotowane w domu bułeczki smakują wyśmienicie. Upieczone  późnym wieczorem,

zjedzone na śniadanie i po bułeczkach............

Wykorzystałam końcówkę mąki żytniej chlebowej ,a przepis znajdował się na opakowaniu.

Bułeczki są puszyste i pachnące, a dodatek ziarenek  nadaje  im ciekawego  posmaku.

Dodatek mąki żytniej natomiast  sprawia, że bułeczki są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej atrakcyjne.......za to bardziej wartościowe  dla naszego organizmu....



Składniki: /6 bułek/

  • 300 g mąki żytniej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g drożdży 
  • 250 g wody
  • nasiona słonecznika,lnu i dyni /do posypania wierzchu/
  • otręby pszenne/ do podsypania spodu/
Wykonanie:
-Do miski przesiać obie mąki.
-Drożdże wymieszać z  niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
-Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól i przy pomocy miksera wyrobić ciasto./ok.4 -5 minut/.
-Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
-Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
-Spód  każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
-Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.

Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st.C.

Upieczone bułeczki ostudzić na kratce kuchennej.


piątek, 05 kwietnia 2013

 

Chlebek mieszany na zakwasie z niewielką ilością drożdży/mając zaufanie do zakwasu  można z nich  zrezygnować całkowicie i  przedłużając czas wyrastania ciasta/. Bardzo smaczny,  pełen ziarenek słonecznika, z delikatnie wyczuwalną słodyczą miodu /można zwiekszyć ilość/ i mięciutką, ale delikatnie chrupiącą skórką.

 Składniki:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • ok. 250 g wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki miodu

 

 Wykonanie:

-Wieczorem odświeżyć zakwas ok.8 godzin wcześniej,  w połowie ilości wody przeznaczonej do pieczenia namoczyć słonecznik

-Mąkę wsypać do miski , dodać płatki, sól, wymieszać.

-Zakwas wymieszać z wodą, miodem i drożdżami.

-Do miski z mąką  wlać płynną mieszankę, dodać namoczony słonecznik i starannie wymieszać.

-Pozostawić na ok.10-15 minut po czym  wyrobić ciasto aż stanie się wystarczająco gładkie i elastyczne.

-Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę.

-Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i złożyć kilkakrotnie formując na koniec okrągły bochenek/jeśli wymaga podsypać mąką/.

-Uformowany chlebek przełożyć do koszyczka lub pozostawić na blacie / zależy od konsystencji i sprężystości ciasta/ , przykryć dużą miską i pozostawić do wyrastania .

-Piekarnik rozgrzać do temp.220st.C.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok.1,5 godz./  przełożyć chlebek na blachę, posmarowac wierzch mlekiem /można zrobić nacięcia/ i wstawić do gorącego piekarnika.

-Piec 30 minut, po czym  obniżyć temperaturę i piec 15-20 minut.

-Chleb jest upieczony jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6