Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
niedziela, 20 października 2013

Mięciutkie , pachnące kminem i jabłuszkiem .

Ciasto delikatne, wilgotne i puszyste. Bułeczki smakują wyśmienicie z dodatkiem  masła, miodu i  jabłkowej marmolady.Pyszne ,lekkie śniadanie dla każdego.........


Składniki:

  • 420 g mąki pszennej /Manitoba/
  • 200 ml wody
  • 2 małe jabłka
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1  łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • mąka semolina do podsypania


Wykonanie:


-Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

-Mąkę przesiać do miski.

-Dodać jabłko, drożdże, oliwę i  miód.

-Mieszając wlewać powoli wodę.

-Dodać sól , kmin i i wyrobić ciasto /5-6 minut/

-Wyrobione, sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, podsypać semoliną i podzielić na  kilka równych części / wielkość dowolna/

-Uformować  okrągłe bułeczki.

-Ułożyć je złączem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

-Przykryć ściereczką i pozostawić do rośnięcia 30-40 minut.

-Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

-Bułeczki / można posmarować z wierzchu mlekiem/ wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.20-25 minut do czasu, aż ładnie się przyrumienią.

-Wystudzić na kratce kuchennej.

 




czwartek, 17 października 2013


                                                  World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!                                                        


Pyszny lekko słodkawy chlebek o delikatnym , puszystym miąższu i mięciutkiej, chrupiącej  skórce.

Jest to mój pierwszy chlebek z mąki kasztanowej. Upiekłam go  moją ulubioną metodą 

używając pszennego, stałego zakwasu /LM/. Dodałam również odrobinę suchych drożdży , choć przy mocnym zakwasie są one zupełnie zbędne. Chlebek wyrastał  w koszyku wstawionym do lodówki, ale jest to mój wymysł i można tę metodę zamieniać na tradycyjny sposób wyrastania w pokojowej temperaturze.


Podsumowując : jestem  z niego bardzo dumna! 

Troszkę sie spózniłam , ale chlebek upiekłam, całkiem spontanicznie /choć  z pewnymi przeszkodami/ z myślą o 

Międzynarodowym Dniu Chleba.

 


Składniki:

zaczyn /LM/

  • 80 g  gęstego aktywnego zakwasu pszennego 
  • 80 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g wody


ciasto właściwe:

  • 200 g zaczynu /LM/
  • 450 g mąki pszennej/manitoba/
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 300 g wody
  • 1 łyżka miodu kasztanowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży/można pominąć/
  • 200 g ugotowanych kasztanów

Wykonanie:

-Aktywny zakwas/ ciasto/  wymieszać z mąką i wodą. 

-Wyrobić kulkę ciasta , umieścić w misce , przykryć folią aluminiową i pozostawić na ok. 8-10  godzin.

-Po upływie tego czasu rozpuścić go starannie w wodzie.

-Dodać miód , drożdże i wymieszać.

-Mąki wsypać do miski wymieszać i połączyć z  rozpuszczonym zaczynem.

-Wymieszać drewnianą łyżką, dodać sól i starannie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

-Przełożyć na lekko omączony blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto /5-8 minut/.

-Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia /ok. 2 godziny/.

-Po godzinie ciasto odpowietrzyć i ponownie złożyć.

-Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, rozciągnąć tworząc prostokąt.

-Na powierzchni ułożyć kawałki kasztanów .

-Ciasto złożyć i zwinąć w podłużny bochenek.

-Koszyczek do wyrastania wyłożyć cieniutką ściereczka, obsypać mąką.

-Uformowany chlebek ułożyć w koszyku.

-Wierzch obsypać otrębami , przykryć z wierzchu .

-Koszyczek umieścic w worku foliowym i wstawić do lodówki na całą noc.

-Następnego dnia wyjąć koszyczek i odstawić na ok. 40 min. w ciepłym miejscu.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220 st.C

-Chleb przełożyć z koszyka na blaszkę, naciąć w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika spryskanego wodą.

-Piec ok. 15 minut , obnizyć temperature do 200 st. i piec jeszcze ok. 30 minut.

-Upieczony chlebek wystudzic na kratce kuchennej.