Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
wtorek, 16 października 2012
World Bread Day 2012

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Przeglądnęłam wiele przepisów aby znaleźć ten najbardziej właściwy .....przepis na chleb z okazji jego światowego  święta. Czym bardziej zagłębiałam się w lekturę, tym większy problem miałam z dokonaniem wyboru. Moją prawdziwą  przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam całkiem niedawno , a więc potrzebowałam inspiracji . Znalazłam mnóstwo cudownych bochenków, jeden piękniejszy od drugiego. Każdy przepis wydawał mi się coraz bardziej interesujący, a wybór stawał się  coraz trudniejszy.     Jak to zwykle bywa na każdą większą okazję, czy święto chcemy przygotować coś ekstra , coś niepowtarzalnego.....a to nie jest wcale proste. 
 Ostatecznie jednak ciekawe przepisy na wspaniałe chleby powędrowały do notatnika, a ja wybrałam chlebek, na który już dawno miałam wielką ochotę i przy okazji przypomniałam sobie o nim. Urzekł mnie swoją prostotą  zarówno w wyglądzie jak i sposobie wykonania. Tym bardzie, że całkiem niedawno natkałem się na książkę napisaną przez autorkę tego przepisu / A.Scialdone  tutaj / książki niestety nie kupiłam , ale już ją trzymałam w ręce  ...następnym razem  nie oddam/.
 Postanowiłam , że będzie to właśnie ten chlebek , którego głównymi składnikiem są
-mąka
-woda
i..............- czas.................
Dodatkowo do smaku tylko sól i miód i odrobina czarnuszki.

         Mój chlebek rożni się nieco od oryginału składem i sposobem wykonania , ale zachowałam podstawowe zasady przygotowania i wyrabiania ciasta.  Zasadniczą różnicą  jest rodzaj użytego zakwasu.  Autorka proponuje użycie gęstego  zakwasu konsystencji ciasta / Pasta madre/ o hydracji 50% . Mój natomiast /z mąki żytniej/ był nieco rzadszy.  Następnym  razem przygotuję ten właściwy.


Bardzo prosty chlebek, który nie sprawił mi żadnych problemów w czasie przygotowania. Ciasto doskonale poddaje się w podczas  wyrabiania,  z przyjemnością formuje się bochenek, zakwas spisał się doskonale i nie zawiódł moich oczekiwań, a chlebek  okazał  się  bardzo smaczny.

Zaczyn:

  • 100 g mąki żytniej 
  • 100 g  zakwasu żytniego  / aktywnego/
  • 50-80 g wody

ciasto właściwe:

  • 500 g mąki  orkiszowej 
  • 250 g wody 
  • 10 g  miodu
  • 12 g soli               
  • 1/4 łyżeczka nasion czarnuszki

 Wykonanie:

Dokładny opis wykonania tego chleba /o nieco  innym kształcie/można obejrzeć na filmiku przygotowanym przez autorkę przepisu ZOBACZ 

 

-Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć folią  i pozostawić na całą noc.

-Odmierzyć 200 g zaczynu i  połączyć go z letnią wodę, dodać  miód i dokładnie wymieszać przy pomocy widelca.  Dodać mąkę i sól. Wymieszać całość do chwili , aż mąka wchłonie cały płyn. -Ciasto przełożyć na stolnicę i starannie , ale energicznie wyrabiać dłońmi tak długo , aż stanie się gładkie i elastyczne /trwa to ok.10- 15 min./.

 -Uformować kulę , przełożyć do miski , lub pozostawić  na blacie,  naciąć na środku , przykryć  wilgotną  ściereczką  i pozostawić do wyrośnięcia na ok.3 godz. 

 -Po tym czasie ciasto odpowietrzyć , ponownie złożyć /w kopertę/  i pozostawić na kolejną godzinę .

 -Przygotować koszyk do wyrastania , wyłożyć go  cieniutką ściereczką, którą dokładnie obsypać mąką.

 -Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat , rozłożyć ,a następnie składając brzegi ciasta do środka /2 razy/ uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka/ łączeniem na wierzchu/, przykryć i pozostawić  do wyrośnięcia na ok.3-4 godz -ciasto powinno podwoić swoja objętość /wszystko zależy od temperatury pomieszczenia i mocy  użytego zakwasu.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220st.C,  wstawić do środka naczynie z wodą . 

-Wyrośnięty chlebek  przełożyć na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia, /nakładam blachę na wierzch koszyka z chlebem, a następnie energicznym ruchem  przewracam w ten sposób, by koszyk leżał do góry dnem na blaszce, następnie usuwam koszyk i delikatnie zdejmuję   ściereczkę/. 

-Chlebek naciąć z wierzchu ostrą żyletką ,posypać czarnuszką i wstawić do gorącego piekarnika. 

-Piec ok.20 min, po czym obniżyć temperaturę do 200 st. i piec kolejne 30 min. 

-Upieczony chlebek przestudzić na kratce kuchennej.

 

 

 

 


czwartek, 11 października 2012
 Bardzo często piekę małe chlebki , takie właśnie jak ten. ......
 Być może jest to mało ekonomiczny wypiek, ale w kuchni jednoosobowej  upieczenie dużego bochenka chleba zupełnie mija się z celem. Uwielbiam pieczywo, ale nie jadam go zbyt wiele. Taki mały bocheneczek jest więc dla mnie w zupełności wystarczający.  Nie zdąży wyschnąć , a po kilku dniach mogę zabierać się do następnego wypieku. Ostatni chlebek zjadłam dość szybko / był pyszny / i postanowiłam upiec w podobny sposób następny zmieniając jedynie gatunek użytej mąki i wzbogacając smak ziołami.  Zamiast typowej pszennej chlebowej użyłam mąki pszennej Manitoba/ wysokobiałkowa/. Różnicę zauważyłam już przy wyrabianiu ciasta/bardziej elastyczne/ i formowaniu bochenka. Dodatkowo smak chleba wzbogaciłam gotową mieszanką do chleba włoskiego, która zawiera w  swoim składzie: suszone pomidory, bazylię, czosnek, oregano, czarnuszkę, rozmaryn i tymianek....Zioła te nadały chlebkowi bardzo przyjemnego smaku i zapachu. Chleb okazał  się bardziej puszysty,  wyrośnięty i jednak nieco smaczniejszy. Pozostałe czynności pozostały dokładnie powtórzone.

*szklanka o pojemności 200 ml

Składniki:

 

  • 3/4 szklanki * mąki pszennej /Manitoba/
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżki zakwasu żytniego


Ciasto właściwe:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej/Manitoba/
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki drożdży instant
  • łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego "Kamis"

Wykonanie:

  w/g przepisu -  chleb rustykalny na zakwasie tutaj

 

....ponieważ ciasto jest dość rzadkie w czasie formowania bochenka należy  blat podsypać obficie mąką...

 
...również koszyczek , w którym rośnie chlebek powinien być mocno omączony.

 

 

 

 

 

Upieczony chlebek ostudzić na kratce kuchennej....... 

 

niedziela, 07 października 2012

 

Pyszny i dostojny, choć niezwykle prosty chlebek rustykalny ..........czyli swojski.  


Delikatny , lekko wilgotny , ale sprężysty miąższ z duża ilością  regularnych dziurek  i pyszna, chrupiąca  skórka -to główne zalety  tego chlebka.  Po raz pierwszy upiekłam go z ciekawości , ale koleje stawały się coraz lepsze i  w końcu zagościły u mnie na dobre . Zdecydowanie zaliczyłam go do ulubionych.

 


Chleb rustykalny  to chleb codzienny .  Można  go piec na drożdżach i na zakwasie. Pieczony na zakwasie zachowuje dłużej swoją  świeżość , a dodatek drożdży znacznie przyspiesza proces rośnięcia  Chleb wymaga dość długiego procesu przygotowania. Wieczór należy zarobić , pozostawić do wyrastania, a na drugi dzień przygotować ciasto właściwe. 

Chlebek przygotowałam w/g przepisu  z  tej strony  z połowy składników, które proponuje autorka.


 

Biga:

  • 3/4 szklanki * mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżki zakwasu żytniego


Ciasto właściwe:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 0,5 szklanki maki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki drożdży instant
  • łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

*szklanka o pojemności 200 ml


Wykonanie:

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12 godz. /najlepiej na noc/

Następnego dnia cały zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Ciasto jest dość luźne i klejące. Można je wyrobić ręcznie  drewnianą łyżką  lub robotem /ok.5-6 min./, po czym przykryć  przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godz. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat obsypany obficie mąką, złożyć  kilkakrotnie i uformować okrągły bochenek. Koszyczek do wyrastania ciasta wyłożyć ściereczką, obsypać obficie mąką .Uformowany bochenek przełożyć do kosza, przykryć z góry ściereczką  i odstawić do rośnięcia.  Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C.  Kiedy chleb podwoi swoją objętość/u mnie ok. 1,5 godz/ przełożyć go na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 15 min. Obniżyć temperaturę do 20 st.C i piec  jeszcze ok.25- 30 min. Upieczony bochenek ostudzić na kratce kuchennej.  Kroić po całkowitym przestudzeniu.


 

Chleb utrzymuje świeżość przez kilka dni