Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
niedziela, 08 września 2013



 

Pełnoziarniste , chrupiące bułeczki to najlepsze  śniadanie jakie można sobie wymarzyć /przynajmniej dla mnie/. Upieczone wieczorową porą są miłym, porannym  zaskoczeniem dla naszej rodzinki. Mięciutki, puszysty miąższ i chrupiąca skórka, a ten zapach............

Wypiek nie jest skomplikowany ,  nawet powiedziałabym , że  bardzo łatwy ,a do tego przyjemny.

Bułeczki można upiec z czystej mąki grahamowej , ale dodatek mąki chlebowej czyni je bardziej puszyste.

 

Składniki /ok. 10 szt/

 

  •  350 g  mąki graham 1850
  •  20o g mąki  pszennej 480
  •  20 g  świeżych drożdży
  •  1 łyżka płynnego miodu
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka  soli
  •  ok. 290 g wody
  • sezam,nasiona lnu,pestki słonecznika  do posypania
  •  mleko do posmarowania wierzchu bułek
  •  otręby pszenne do podsypania spodu


Wykonanie:

  • Wodę wlać do miski, dodać miód i pokruszone drożdże.
  • Starannie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  • Wsypać oba rodzaje mąki, sól i oliwę.
  • Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  • Ciasto przełożyć na omączony blat i zagnieść do chwili otrzymania  gładkiej kuli.
  • Przełożyć do naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat,  podzielić na 8-10 części i formować w dłoniach owalne lub podłużne bułeczki.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Każdą bułeczkę  obtoczyć od spodu w otrębach, lekko docisnąć i ułożyć na blaszce/można zrobić na środku praedziałek/.
  • Pozostawić 15 minut do podrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C
  • Wierzch bułek posmarować mlekiem , posypać dowolnie dobranymi ziarnami / u mnie nasiona lnu/. 
  • Blaszkę   wstawić do piekarnika i piec bułeczki  ok.30 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu.

 

Wieczorową porą...................

.......i była powtórka........