Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
poniedziałek, 19 sierpnia 2013
Kiedy latem mam ochotę  na domową bułkę drożdżową uruchamiam maszynę do wypieku chleba i ciasto samo się piecze. 
Trudno przecież w upalne dni rozgrzewać piekarnik na jakieś tam zachcianki.
Ciasto jest pyszne : puszyste, mięciutkie i niewiele różni się od wypiekanego tradycyjnie. No.....może jednak kształtem. 
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej "manitoba"
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80  g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • skórka starta z cytryny /do smaku/
ziarenka sezamu do posypania 

Wykonanie:
-Mąkę przesiać.
-Rozpuścić drożdże z cukrem i mlekiem
-Mieszankę mleka i drożdży przelać do misy maszyny, dodać miękkie masło, rozbełtane jajka , cukier,cukier waniliowy i skórkę cytrynową.
-Wsypać mąkę i sól.
-Włączyć program na słodkie wypieki drożdżowe.
-Kiedy urządzenie da znać wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową.
-Po wyrośnięciu ciasta, a jeszcze przed fazą pieczenia posmarować wierzch jajkiem / można posypać  sezamem, lub kruszonką/.
-Czekać i delektować się słodkim zapachem ulatniającym się z maszynki.
                                                                              A rano wymarzone  śniadanie ................


Wersja bez maszyny:
- Drożdże rozpuścić w mleku.
-W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.
-Jajka wymieszać z cukrem.
-Mieszając drewnianą łyżką  dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem ,a pod koniec miękkie masło i bakalie.
-Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto/ jeśli wymaga podsypać mąką/.
-Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą .
-Miskę odłożyć w ciepłe miejsce.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki/ jedna większa lub dwie mniejsze/.
Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40 min.
-Bułkę piec ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp.170-180 st.C.
-Czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika.
-Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.