Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
czwartek, 20 czerwca 2013

 

Kolejny chlebek pszenny na zakwasie który mogę śmiało zaliczyć do udanych . Przepis jest prosty ,a chleb  niezwykle łatwy do przygotowania.  Należy poświęcić mu trochę czasu, ale całkiem biernie , bo sam chlebek przygotowuje się bardzo szybko. 

Potrzebny jest tylko czas na wyrośnięcie ciasta no i oczywiście dobry zakwas.

Mięciutki, sprężysty środek pełen regularnych dziurek,  chrupiąca , wypieczona skórka.Takie zalety ma mój  chlebek domowy, który swoim zapachem wypełnił  całą kuchnię. Najpyszniejszy jest zaraz po przestudzeniu i trudno mu się oprzeć. Wystarczy odrobina świeżego masła ....moze troszkę  miodu i można zacząć ucztowanie. 


Składniki:


zaczyn:

  • 100 g  aktywnego zakwasu
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g wody                                                                                                                                                                              Ciasto właściwe:
  • zaczyn/ minus 3 łyżki/
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki semoliny /plus do podsypania/
  • ok. 280 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego


Wykonanie:

 

-Składniki na zaczyn wymieszać. Naczynie przykryć i odstawić na min.8 godzin/najlepiej na całą noc/.

-Mąki wymieszać i wsypać do miski.

-Dodać zaczyn / odłożyć 3 łyżki do słoika i schować do lodówki na przyszły chlebek/ i pozostałe składniki.

-Wymieszać drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników.

-Przełożyć na omączony blat i starannie wyrobić ciasto.

-Gładkie, sprężyste ciasto złożyć i uformować kulę,  przełożyć do naczynia , przykryć ściereczką i odstawić na ok2- 3 godziny.

-Ciasto ponownie przełożyć na blat, kilkakrotnie złożyć i uformować  podłużny bochenek.

-Koszyczek do wyrastania wyłożyć cieniutką ściereczką, oprószyć semoliną.

-Uformowany chlebek przełożyć do koszyka, wierzch obsypać otrębami pszennymi i przykryć ściereczką

-Koszyczek z ciastem odstawić w ciepłe miejsce i czekać ,aż podwoi swoją objętość /ok.3 godz/.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. C,  spryskać wodą.

-Wyrośnięty chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  /odwracając koszyczek do góry dnem/.

-Wierzch ciasta naciąć /żyletką/ w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika.

-Po upływie 15 minut obniżyć temperaturę do 200 st. C i piec chlebek ok 35 min.

-Upieczony chlebek przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.

 

 

 

 

 


niedziela, 09 czerwca 2013

 

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki żytniej
  • 180 g wody 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • otręby pszenne do formy


Wykonanie:

-Mąkę wsypać  do miski, wlać wodę i zakwas/ dokarmiony 10 godzin wcześniej/, dodać miód , wymieszać.

-Następnie  dodać sól,  płatki i kmin.

-Drewnianą łyżką wyrobić ciasto.

-Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.3 godziny.

-Kiedy ciasto podrośnie przełożyć je na omączony blat, złożyć  i uformować kulę. 

-Przełożyć do miski  nasmarowanej obficie  oliwą /lub olejem/. Moje ciasto było dość klejące i trudne do formowania , dlatego zrezygnowałam z przełożenia go do kosza.

-Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.6-8 godzin /zależy od temperatury pomieszczenia i mocy zakwasu/.

-Wyrośnięty bochenek przełożyć /odwracając do góry dnem/  na blaszkę /u mnie okrągła aluminiowa wyłożona papierem i posypana otrębami/.


-Chlebek naciąć, posypać kminem i wstaw piekarnika nagrzanego do 220 st.C.

-Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec ok.30-40 minut.

-Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.


 

 


czwartek, 06 czerwca 2013

Składniki / 4 małe pizze/

  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 240 g wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek /lub olej /
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania ciasta

oraz :

  • 4 kwiaty cukinii
  • 1,5 łyżki  oliwy z oliwek z bazylią /lub oleju z  bazylią/
  • 4 plastry żółtego sera pokrojone w paski /np. Gouda/

Wykonanie:

-Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody, 

dodać cukier i odstawić na ok.10 minut.

-Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać.

-Wlać rozpuszczone drożdże i wodę.

-Składniki wymieszać drewnianą łyżką.

-Dodać oliwę i  wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, uformować kulę.

-Miskę naoliwić i  przełożyć do niej kulę ciasta/ można je naciąć/ , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

-Ciasto powinno podwoić swoją objętość / około 40-60 min ,w zależności od temperatury pomieszczenia/.

-Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat, złożyć , podzielić na 4 części i uformować kule.

-Każdą część rozciągać na placek o dowolnym/podłużnym lub owalnym /kształcie.

-Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

-Każdy placuszek posmarować cieniutko oliwą.

-Umyte kwiaty wysuszyć, rozciąć wzdłuż, usunąć pręcik i rozłożyć.

 

-Na każdy placek nałożyć po jednym kwiatku,lekko oprószyć solą/ewentualnie pieprzem/,przykryć paseczkami sera, skropić oliwą.

-Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

-Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C.

-Wstawić blaszkę z ciastem i piec ok.15-20 min.

-Pizze są gotowe kiedy  ich brzegi są przyrumienione.

                                                                           

 

                                                                

poniedziałek, 03 czerwca 2013

 Drożdże uśpione, chleba brak.

Awaryjna ,ale szybka metoda przygotowania smacznego chlebka na świeżych drożdżach.

No może nie całkiem świeżych ,bo zamrożonych. Mam zawsze w zamrażalniku poporcjowane drożdże i zawsze zastanawiam się, czy tym razem ożyją.....ale wszystko jest ok. Wyjęte wcześniej drożdże w temperaturze pokojowej ożywiły się i były gotowe do pracy!

 Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych/plus na spód/
  • ok. 260 g kefiru
  • ok. 100 g wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1  łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • mąka do podsypania

-Drożdże wymieszać z cukrem.

-Do miski przesiać mąkę, dodać  płatki, otręby i sól.

-Dodać  drożdże, kefir /w temp. pokojowej/i dodawać stopniowo wodę .

-Drewnianą łyżką połączyć składniki.

-Masę  przełożyć na omączony blat  i zagnieść ciasto do chwili , aż będzie gładkie , sprężyste i nie będzie  się lepić.

-Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na ok. 40 minut.

- Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek /składając go kilkakrotnie/ i  włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami,  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy chleb podwoi swoją objętość  przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia /delikatnie odwracając miskę do góry dnem .

-Wierzch chlebka naciąć .

-Blaszkę  wstawić do naparowanego i nagrzanego  do temp. 200 st. C  piekarnika.


- Piec ok. 45 minut.

-Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.