Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
piątek, 31 maja 2013



 Bardzo zaciekawiła mnie nazwa tego chleba, o którym słyszałam jakiś czas temu , a więc zaczęłam interesować się nim bardziej. Ciekawa byłam również jak smakuje. Czytałam, szukałam i tak trafiłam na przepis pysznego  chleba , a  autorka / TEGO przepisu / wspomina o tym,  że  San Francisco jest znane z zakwasu chlebowego , a chlebek ten jest pieczony właśnie na zakwasie. Właściwie ta informacja  wystarcza mi całkowicie ,bo  dla mnie  najwazniejszy jest sam chleb.

A chlebek jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia.  Potrzebny jest tylko zakwas, a może aż zakwas i to dobry.

Pyszna, mięciutka  skórka , wilgotny, słodko-kwaśny miąższ, duże dziurki.

Świetny pomysł,  by upiec go w prostokątnej  lub kwadratowej foremce. Taka forma kojarzy mi się z prawdziwym , wiejskim chlebem. Kto nie piekł jeszcze tego chleba, powinien spróbować , zawsze wychodzi.


 

w tym przepisie nie zmieniłam nic:

Składniki:

  • 250 g aktywnego zakwasu pszennego/dokarmionego min. 8 godzin wcześniej/
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 375 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki  suszonych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • do smarowania jajko i łyżka śmietany

 


Wykonanie:



-Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na ok.15 min.

Mąkę wymieszać .

-375 g mąki  , cały zakwas , sól i ocet  umieścić w  naczyniu , w którym będzie wyrabiane ciasto.

-Dodać  rozpuszczone drożdże.

-Składniki wymieszać drewnianą łyżką do chwili,aż połączą się ze sobą.

-Naczynie przykryć i odstawić na ok. pół godziny.

-Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

-Dodać pozostałą część mąki i ponownie wyrobić /powstałe ciasto jest luźne/.

-Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki /o boku 24 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy ciasto wypełni foremkę /podwoi objętość/ posmarować wierzch jajkiem wymieszanym ze śmietaną.

-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 230 st C.

-Po upływie 10 minut obniżyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze 35 minut.

-Wystudzić na kratce kuchennej.

 



sobota, 25 maja 2013

 

 

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 12 g  świeżych drożdży 
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 g cukru
  • 150 ml wody

oraz  

  • 4 łyżki  gęstej" passaty" pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonej /lub swieżej / bazylii
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • szparagi zielone /kilka sztuk/
  • ok.80 g mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

 

-Sos pomidorowy wymieszać z oliwą, bazylią, doprawić do smaku.

-Szparagi umyć, odłamać zgrubiałe końce i obrać /jeśli  wymagają/ .

-Przekroić wzdłuż na połówki i przełożyć do miski.

-Skropić oliwą, posolić, oprószyć pieprzem , wymieszać i odstawić.


-Drożdże dokładnie  rozpuścić w niewielkiej ilości  wody .Mąkę umieścić w misce, dodać sól, cukier i wymieszać.

-Dodać wodę, rozpuszczone drożdże i drewniana łyżką zarobić ciasto dodając pod koniec oliwę.

-Gładkie, sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

-Po upływie ok.1 godziny podrośnięte ciasto odpowietrzyć, przełożyć na blat i rozciągnąć przy pomocy dłoni nadając mu dowolny kształt.

-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

-Ciasto przełożyć na blaszkę, posmarować sosem pomidorowym .

-Na wierzchu ułożyć szparagi i mozzarellę / prawidłowo mozzarellę powinno sie nałożyć na pizzę 10 minut przed końcem pieczenia/.

-Odstawić do podrośnięcia na ok.20-30  minut.

-Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C i wstawić blaszkę z podrośniętym ciastem.

-Piec ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu można skropić delikatnie oliwą z oliwek i.........smacznego!

 


 


Tagi: Pizza
21:05, cris-57 , Pizza
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 maja 2013


Smaczny chlebek pszenny na zakwasie  z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem wypełnionym chrupiącym  słonecznikiem.


Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego /dokarmiony 8 godz.wcześniej/
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 290 g letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • ok.100 g prażonego słonecznika

 

Wykonanie:

-Wieczorem odświeżyć zakwas.

-Następnego dnia umieścić go w misce , dodać letnią wodę i miód.

-Składniki dokładnie  wymieszać /np. przy pomocy widelca/.

-Dodać mąkę , sól i zarobić ciasto.


-Kiedy mąka wchłonie wodę i utworzy się zwarta masa , ciasto przełożyć na blat i kontynuować wyrabianie.

- Zagniatać ciasto starannie i energicznie, a kiedy  stanie się gładnkie i sprężyste uformować kulę.

- Naciąć wierzch i przykryć  ściereczką.

-Pozostawić  do wyrośnięcia na ok.3 godziny.


-Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat , rozciągnąć palcami na kształt kwadratu i posypać wierzch prażonym słonecznikiem.

-Złożyć ciasto w kopertę ,  spłaszczyć palcami i złożyć ponownie.

-Uformować okrągły bochenek.

-Na spód omączonego koszyka wsypać garstkę słonecznika i włożyć do niego  uformowane ciasto łączeniem do góry.

-Koszyczek przykryć ściereczką  i odstawić do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce.

-Po ok.2 godzinach /czasem wcześniej/chlebek powinien podwoić swoją objętość ,a wgłębienie zrobione w cieście palcem nie. powinno sprężynować/

-Godzinkę przed końcem wyrastania piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C.


-Wyrośnięty chlebek przełożyć z koszyka na blaszkę/u mnie pokryta papierem/, zrobić nacięcie /np. żyletką/ i wstawić do naparowanego piekarnika.

-Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 200 st. i piec chlebek ok.20-25 minut.

-Upieczony chlebek  studzić na kratce.

 

 

 

poniedziałek, 06 maja 2013

 

Prosty , pyszny chlebek pieczony w blaszce,  pełen ziaren  i zapachu  ziół.

Nie jest wymagający  , ani kapryśny. Udał mi się za pierwszym razem/tak myślę/.

Niski, wilgotny wewnątrz, dość ciężki.....ale tak właśnie lubię...


Nie wymaga zbyt wiele pracy by go przygotować, nie wymaga wyrabiania , bo wystarczy dobrze wymieszać drewnianą łyżką  wszystkie składniki ,  przelać do prostokątnej blaszki i czekać, aż wyrośnie. Jesli ktoś lubi , do chleba można / a nawet nalezy/ dodać pokrojone oliwki , bo oprócz ziół jest to podstawowy składnik przysmaków sródziemnomorskich / ja tym razem nie dodałam/.

Chleb upiekłam na zakwasie i właśnie dlatego rósł dość długo. Jeśli zamiast zakwasu do ciasta dodamy drożdże chlebek piecze się w ekspresowym tempie /odsyłam do oryginału   /tutaj/

 

Składniki:

  • ½ szklanki aktywnego zakwasu żytniego/ dokarmionego  8 godzin wcześniej/
  • ¾  szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1  szklanka słonecznika
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ok.2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po  ok. ¼ łyżeczki suszonych ziół / oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn,majeranek /
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  •  ok. 2 szklanki wody naturalnej /letniej/

 

-Do miski  wlać zakwas,  płatki, siemię, słonecznik , pestki dyni  i zioła . Dolać   wodę  i dokładnie wymieszać. Powstała masa powinna  być rzadka  i mieć taką konsystencję by można ją było swobodnie mieszać drewnianą łyżką  i powinna   spływać  z niej.

 

- Dodać oliwę ,miód  i sól.

Mieszając wsypywać  stopniowo 2 szklanki mąki . Jeśli ciasto stawia opór nie należy jej dodawać więcej . Jeśli jest zbyt rzadkie  należy dosypać  więcej. Ciasto powinno być dość gęste ,ale równocześnie maziste. Powinno trzymać się łyżki. Z ciasta tego nie da się jednak uformować  bochenka./ każda mąka zachowuje się inaczej , ma inną wilgotność , dlatego  czasem należy na wyczucie  dosypać więcej mąki lub dolać wody.

 

-Po 2-3 minutach mieszania  ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia /3/4 wysokości/, wilgotną ręką wyrównać wierzch lekko  przyciskając.

 

-Posypać otrębami, włożyć do dużego worka foliowego i czekać , aż podwoi swoją objętość /mój chlebek rósł  w temperaturze pokojowej  prawie 6 godzin/.

 

- Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 st. C na ok.40-45 minut.

 -Wierzch  powinien się ładnie przyrumienić.

-Po wyjęciu z blaszki wystudzić na kratce kuchennej.