Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
sobota, 13 kwietnia 2013

 

Kiedy mój zakwas jest mocno uśpiony i mam zbyt mało czasu by go przygotować do pracy , a pieczywo właśnie się kończy, sięgam po ten właśnie przepis / właściwie to mam go w pamięci/ i w ciągu dwóch godzin mam pyszny , świeżutki chleb. Pierwszy chlebek , który upiekłam według tej receptury tak bardzo mi się podobał / i smakował/, że wracam do niego bardzo często zmieniając nieco smak . Proporcje  głównych składników i zasada przygotowania jest zawsze taka sama, a inspiracją do pieczenia tego chleba stał sie przepis z tej strony/ gorąco wszystkim  polecam/.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej / pół na pół typ 500 i 650/
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1/4 szklanki prażonego sezamu
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka octu jabłkowego/można pominąć/
  • ok. 300 g wody
  • sezam do posypania wierzchu
  • otreby do podsypania spodu

 

-Mąkę przesiać do głębokiej miski, dodać sól, płatki owsiane, otręby i sezam.

-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier i wymieszać.

-Ocet wymieszać z pozostałą częścią wody.

-Do miski  z mąką dodać rozpuszczone drożdże i mieszając drewnianą łyżką dodawać wodę wymieszaną z octem,  do połączenia się składników.

-Przełożyć na lekko omączony blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.

-Uformować kulę i przełożyć do miski, przykryć czystą  ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

-Podrośnięte ciasto przełożyć ponownie na blat, lekko spłaszczyć i złożyć brzegi  do środka powtarzając czynność 3 razy nadając mu  w końcowej fazie  kształt bochenka i  napinając ciasto / z wierzchu ku spodowi/.

-Uformowany bochenek włożyć do dobrze naoliwionej szklanej miski , której wielkość pasuje do ilości ciasta i wielkości przyszłego bochenka/ moja ma  pojemność ok. 5 szklanek/ lub omączonego koszyczka  do wyrastania chleba, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto ułożyć złożeniem do góry, wierzch posypać otrebami.

-Nagrzać piekarnik do temperatury 230 st.C.

-Wstawić do środka  niewielkie naczynie z  wodą .

-Kiedy chlebek podwoi swoją objętość należy nałożyć na miskę odwróconą blaszkę pokrytą papierem do pieczenia   ,po czym  energiczne odwrócić ją  w ten sposób ,by miska z ciastem leżała na blaszce do góry dnem.

-Delikatnie zdjąć miskę, wierzch naciąć, posypać sezamem  i wstawić blaszkę  do piekarnika.

-Piec ok.45-50 min / w połowie pieczenia obniżyć temperaturę do 200 st.C

-Chlebek jest upieczony , kiedy uderzając palcami w spód słyszymy głuchy odgłos.

-Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.



wtorek, 09 kwietnia 2013
Moje pierwsze chleby zaczynałam piec w garnku. Były to chleby na drożdzach  tzw. bez wyrabiania.  Mineło trochę czasu, poznałam różne techniki wyrabiania i wypiekania chleba, ale z przyjemnoscią powróciłam dziś do mojego garnka/ zwyczajny, garnek z grubym dnem,który można wstawic do piekarnika /. Tym razem jest to chlebek na zakwasie.  Również i tym razem smakował mi bardzo............i ta  chrupiąca skóreczka!
Składniki:
  • 100 g  odświeżonego zakwasu  żytniego
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • otręby pszenne do podsypania

Wykonanie:

-Mąkę wsypać do miski, dodać zakwas, drożdże / rozpuszczone w odrobinie wody/, słonecznik  i wodę.

-Drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.

-Przykryć miskę folią i zostawić na ok. 1  godzinę.

-Po tym czasie  zamieszać ciasto  łyżką /od dołu do  góry/ i ponownie odstawić.

-Czynność tę powtórzyć ponownie po upływie kolejnej godziny i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat i kilkakrotnie składać brzegi ciasta do środka /podsypując mąką, ponieważ ciasto jest rzadkie/, aż uda się je uformować w  okrągły bochenek. Doskonale nadaje się do tego celu specjalna metalowa szpatułka.

-Uformowany, mięciutki  chlebek przełożyć na ściereczkę  posypaną otrębami , wierzch posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia  na ok.1 godzinę.

-W międzyczasie  nastawić piekarnik na temp. 230 st.C i wstawić do niego garnek/ najlepiej żeliwny, choć  u mnie stalowy, dość solidny, do codziennego użytku/. Przykryć pokrywką i pozostawić na 30 min.

-Używając ochronnych rękawiczek wyjąć  nagrzany garnek.

-Podrośnięty chlebek przełożyć delikatnie do garnka.

-Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.

-Po 25 minutach zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie przez  15-20 min./wierzch powinien sie zarumienić.

-Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce kuchennej.


 

poniedziałek, 08 kwietnia 2013



Pyszne ,rumiane bułeczki, które przygotowałam w ekspresowym tempie/ nie licząc czasu wyrastania ciasta/.

 

Jak każde pieczywo przygotowane w domu bułeczki smakują wyśmienicie. Upieczone  późnym wieczorem,

zjedzone na śniadanie i po bułeczkach............

Wykorzystałam końcówkę mąki żytniej chlebowej ,a przepis znajdował się na opakowaniu.

Bułeczki są puszyste i pachnące, a dodatek ziarenek  nadaje  im ciekawego  posmaku.

Dodatek mąki żytniej natomiast  sprawia, że bułeczki są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej atrakcyjne.......za to bardziej wartościowe  dla naszego organizmu....



Składniki: /6 bułek/

  • 300 g mąki żytniej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g drożdży 
  • 250 g wody
  • nasiona słonecznika,lnu i dyni /do posypania wierzchu/
  • otręby pszenne/ do podsypania spodu/
Wykonanie:
-Do miski przesiać obie mąki.
-Drożdże wymieszać z  niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
-Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól i przy pomocy miksera wyrobić ciasto./ok.4 -5 minut/.
-Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
-Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
-Spód  każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
-Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.

Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st.C.

Upieczone bułeczki ostudzić na kratce kuchennej.


piątek, 05 kwietnia 2013

 

Chlebek mieszany na zakwasie z niewielką ilością drożdży/mając zaufanie do zakwasu  można z nich  zrezygnować całkowicie i  przedłużając czas wyrastania ciasta/. Bardzo smaczny,  pełen ziarenek słonecznika, z delikatnie wyczuwalną słodyczą miodu /można zwiekszyć ilość/ i mięciutką, ale delikatnie chrupiącą skórką.

 Składniki:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • ok. 250 g wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki miodu

 

 Wykonanie:

-Wieczorem odświeżyć zakwas ok.8 godzin wcześniej,  w połowie ilości wody przeznaczonej do pieczenia namoczyć słonecznik

-Mąkę wsypać do miski , dodać płatki, sól, wymieszać.

-Zakwas wymieszać z wodą, miodem i drożdżami.

-Do miski z mąką  wlać płynną mieszankę, dodać namoczony słonecznik i starannie wymieszać.

-Pozostawić na ok.10-15 minut po czym  wyrobić ciasto aż stanie się wystarczająco gładkie i elastyczne.

-Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę.

-Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i złożyć kilkakrotnie formując na koniec okrągły bochenek/jeśli wymaga podsypać mąką/.

-Uformowany chlebek przełożyć do koszyczka lub pozostawić na blacie / zależy od konsystencji i sprężystości ciasta/ , przykryć dużą miską i pozostawić do wyrastania .

-Piekarnik rozgrzać do temp.220st.C.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok.1,5 godz./  przełożyć chlebek na blachę, posmarowac wierzch mlekiem /można zrobić nacięcia/ i wstawić do gorącego piekarnika.

-Piec 30 minut, po czym  obniżyć temperaturę i piec 15-20 minut.

-Chleb jest upieczony jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.



czwartek, 04 kwietnia 2013


Niezwykle prosty, pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem serka "ricotta". Przepis pochodzi z włoskiej broszurki o pieczeniu domowego chleba "Fare il pane a casa". Przyznam, że nie wiedziałam, co zrobić z kubkiem ricotty, której termin przydatności do spożycia właśnie zbliżał się ku końcowi. Oczywiście mogłam zrobić coś słodkiego, ale chleb wydał mi się lepszym rozwiązaniem i tak ładnie wyglądał na zdjęciu.... A na dodatek takiego jeszcze nie jadłam. No i upiekłam. Chleb jest bardzo delikatny w smaku i bardziej przypomina bułkę, ale za to świetnie smakuje na śniadanie z dodatkiem konfitury, czy miodu. Ogólnie: jest  bardzo smaczny. 


 

Składniki:/upiekłam z połowy składników/

 

  • 350 g mąki wysokoglutenowej/  np.manitoba/
  • 350 g mąki z pszenicy durum/semolina/
  • ok 250 g letniej wody/może być mniej lub więcej w zależności od wilgotności mąki i rodzaju ricotty/
  • 200 g ricotty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 g soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży

 


-Do głębokiej miski wlać 1/2 szklanki wody, dodać pokruszone drożdże i wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia.

-Wsypać obie mąki, dodać ricottę, 2 łyżki oliwy  i tyle wody ,by otrzymać masę o odpowiedniej konsystencji.

-Dodać sól i wyrobić ręką lub mikserem gładkie, jednolite ciasto.

-Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć czystą, suchą  ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na   ok.1,5  godziny.

-Po tym czasie ciasto odpowietrzyć i odłożyć jeszcze na ok.30 minut.


-Przełożyć ciasto na omączony blat, podzielić na dwie części , z których należy uformować wałki /jeśli wymaga podsypać delikatnie mąką/ zakładając jeden za drugi.

-Uformowany świderek zamknąć w wieniec i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

-Łyżkę oliwy wymieszać z odrobiną wody, dodać szczyptę soli i posmarować wierzch.

-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i piec ok. 10 minut,  po czym zwiększyć temperaturę do     200 st.C i piec chlebek 30 minut. do ładnego przyrumienienia się skórki.


-Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.