Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
piątek, 27 kwietnia 2012

To już ostatnia moja próba z pieczeniem chleba na drożdżach przy użyciu garnka.  Właśnie próbuję  zaprzyjaźnić  się z nowym domownikiem, którym  to jest zakwas. Wiedziałam, że wcześniej, czy później  znudzą mi się  chleby drożdżowe i nastąpi moment  trudniejszych wyzwań.   Ale póki co podają  mój kolejny   przepis na chlebek, który robi się prawie sam i jest bardzo smaczny.

Składniki:

  • 200 g mąki  pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 280 g wody
  • 10  g  soli
  • 6 g świeżych drożdży
  • 1,5  łyżki nasion lnu
  • 1 łyżka nasion sezamu/do posypania/

 

Wszystkie składniki  na chleb umieścić w głębokiej  misce i  krótko wymieszać /wystarczy, że składniki połączą się ze sobą/                             Miskę przykryć i odstawić w temp. pokojowej  na 12-18 godz.

 Wyrośnięte  ciasto wyłożyć  na  stolnicę,  podsypać mąką i  złożyć  je dwa razy na połowę.  Uformować bochenek.  Przełożyć na ściereczkę  dobrze obsypaną mąką/ można podsypać otrębami/ ,  posypać z wierzchu sezamem,  przykryć i  pozostawić do wyrośnięcia  na ok. 30 min.

 Garnek /żeliwny, gliniany lub inny żaroodporny  o średnicy ok.24 cm./  wstawić do  piekarnika  nagrzanego  do temp. 220- 230°C.  Po ok 30 min.  do nagrzanego garnka przełożyć wyrośnięty chleb , przykryć pokrywką  i piec 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chlebek  kolejne 15-20 min. Skórka powinna się w tym   czasie ładnie przyrumienić.

Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i wystudzić  na  kratce.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 26 kwietnia 2012

 

Są to bułeczki dla leniuszków.

Nie trzeba  długo wyrabiać i  czekać  aż  urosną .

Ciasto zrobi za nas mikser. Wystarczy je rozwałkować , wykroić krążki i wstawić do piekarnika.

 Przepis ten pochodzi z włoskiego programu telewizyjnego, a jego autorką jest Anna Maroni.

Zabierając się z przygotowanie bułek nie byłam pewna rezultatu. Okazało się jednak , że bułeczki wyszły bardzo smaczne.

 Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu proszku do pieczenia, to jednak nie polecam ich / chyba,  że  zmniejszy się ilość,  ale czy ładnie wyrosną..? nie wiem...../

 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 50 g  maki pszennej razowej
  • 100 g miękkiego, tłustego, białego sera/użyłam stracchino/
  • 100 g startego  żółtego sera
  • 1,5  łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 jajo /do smarowania/
  • sól  do smaku / dałam płaską łyżeczkę/ 

 

Wszystkie składniki włożyć do miksera i  miksować do połączenia się składników  i utworzenia  gładkiego ciasta.

Jeśli  ciasto wydaje się zbyt gęste można dodać odrobinę mleka.

 Ciasto rozwałkować  na grubość ok.1,5  cm. /jeśli trzeba podsypać odrobiną mąki/

Wykrawać krążki   odpowiadające wielkości naszych bułeczek.

Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować  roztrzepanym jajkiem.

Bułeczki  wstawić do  nagrzanego piekarnika/180 st./na ok.30 min.






poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Focaccia to doskonałe włoskie ciasto drożdżowe, które można przygotować na  wiele sposobów. Oczywiste, że podstawowymi składnikami są mąka,  drożdże,  woda, sól i oliwa, ale stosuje się rożne proporcje i metody wykonania.  No i dodatki,  które nadają focacci  charakterystycznego smaku i aromatu. Najbardziej popularna jest ta z rozmarynem,  ale doskonale znana jest również focaccia z pomidorkami i oliwkami. I właśnie tym razem przygotowałam tę z oliwkami.  Dodatkowo ciasto wzbogaciłam ziołami, co dało niesamowity smak i cudny zapach.


Podaję proporcje na blaszkę o wymiarach/ok.22×26/

  • 400 g maki pszennej/MANITOBA/
  • 220 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  •  1/4 łyżeczki bazylii i oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g zielonych oliwek

Drożdże  z cukrem wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i 1/2 szklanki mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.Do głębokiej miski wsypać pozostałą mąkę, wyrośnięty rozczyn, 2 łyżki oliwy, sól, zioła  i wodę.  Ciasto zagniatać kilka minut do utworzenia się gładkiej, elastycznej kuli. Jeśli ciasto wymaga należy podsypać je mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki /lub uformować okrągły placek. Wierzch  ponakłuwać widelcem lub zrobić wgłębienia opuszkami palców, posmarować pozostałą oliwą ułożyć na wierzchu oliwki wciskając je do środka ciasta i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją  objętość/może to trwać ok.godziny/Przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać wierzch grubą solą.

Piec ok 20 – 25 minut w gorącym piekarniku/200-220 st./. Ciasto powinno się ładnie przyrumienić.

 

Ten puszysty ,choć cienki włoski chlebek smakuje zawsze , choć trochę inaczej. Wystarczy zmienić dodatki.


piątek, 20 kwietnia 2012

Kiedy spróbowałam po raz pierwszy  kawałek  puszystego , pachnącego rozmarynem i skropionego  oliwą ,posypanego grubą solą ciasta zakochałam się w nim  po uszy. Zawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe i to w każdej postaci, ale to powalało na łopatki  wszystkie, które jadłam do tej pory. Nie wiedziałam o nim praktycznie nic, bo w naszym kraju nie było jeszcze tak popularne jak obecnie.  Ale na szczęście mogłam je  kupić w każdej piekarni i sklepie spożywczym. Oczywiście w Italii. Bo focaccia to rodzaj włoskiego ,drożdżowego pieczywa.  Może być  doskonałą przystawką przed głównym posiłkiem,  można przygotować z niej znakomite kanapki z dowolnym nadzieniem .

Ale ciasto samo w sobie jest pyszne i można je podjadać bez żadnych dodatków .Dodatki możemy dodać do ciasta. Doskonały smak nadaje ciastu rozmaryn, pomidorki koktajlowe ,oliwki, ziemniaki, cebula i obowiązkowo gruba sól i oliwa z oliwek.

 

Składniki:

  • 300 g maki pszennej/użyłam Manitoba/
  • 10 g świeżych drożdży/lub 3,5 g suchych/
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • ok. 1 łyżeczki soli

oraz

  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok.2 łyżeczki grubej soli
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

 




Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w leniej wodzie.  Do miski wsypać mąkę sól i oliwę . Dodać rozpuszczone drożdże  i  zagnieść ciasto / można użyć robot kuchenny  lub mikser /. Uformować kulę i przełożyć ciasto do drugiej miski , w której wcześniej należy wlać łyżkę oliwy i rozsmarować po całej powierzchni. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić na 1-2 godz.  do wyrośnięcia /czas rośnięcia ciasta zależy od temp. otoczenia/. Przygotować foremkę.  Można użyć foremki prostokątnej o wymiarach 30/40cm lub uformować  owalny, cienki  placek  /o średnicy. ok. 25-30cm/.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość posmarować ręce oliwą i  przełożyć je do foremki obsypanej mąką lubmować placek.  Opuszkami palców zrobić na całej powierzchni wgłębienia.  Oliwę wymieszać z wodą i polać ciasto, posypać rozmarynem . Odstawić na ok.30 min. do wyrośnięcia.

 Przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch grubą solą. 

 Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 220°C na złoty kolor. 

 

Manitoba to mąka z twardej pszenicy kanadyjskiej o zawartości glutenu 13,5 -15 %

środa, 18 kwietnia 2012

cool photo effects

 

                                                

                                Garnek opanowany!

Kolejny przepis na  chlebek pieczony w garnku. Tym razem jest to chleb pszenno razowy.

I tak jak poprzednie moje chleby nie wymaga wyrabiania  czyli  robi się prawie sam.

Jest pyszny i każdy może go zrobić.

 


Składniki:

  •  200 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 250 g wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • oraz otręby  pszenne do podsypania
  • siemię lniane do posypania

 

Wykonanie:

W  głębokim naczyniu wymieszać mąkę ,drożdże i wodę.

 Połączyć wszystkie składniki, dodać sól , nasiona siemienia i  ponownie wymieszać.

Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.14 godz./w temperaturze pokojowej/.

Ciasto jest gotowe, gdy  cała jego powierzchnia pokryta jest pęcherzykami.


Na dobrze omączony blat wyłożyć ciasto i przy pomocy łopatki złożyć kilka razy.

Ciasto jest dość rzadkie, klejące i trudne do uformowania, ale da się zrobić.

 Przykryć folią i pozostawić  na ok. 15 min.

Czystą ściereczkę posypać otrębami .

 Z ciasta uformować bochenek i przełożyć na otręby.

Wierzch posypać siemieniem, przykryć pozostawić na ok.2 godz.

Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.


Przynajmniej pół godziny przed końcem wyrastania ciasta  włączyć piekarnik i nastawić na temp.230 st.

W piekarniku umieścić garnek/żeliwny, gliniany lub inny żaroodporny/ z pokrywką.


Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte wyjąć garnek z piekarnika/OSTROŻNIE-GORĄCY/ i energicznie przenieść do niego chlebek.

Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 min. po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 15 -20 min.

Wierzch chlebka powinien się ładnie przyrumienić. Po upieczeniu wyjąć z garnka i wystudzić na kratce.


wtorek, 17 kwietnia 2012


 Z pewną dozą niepewności, ale coraz  odważniej zabrałam się do mojego drugiego wypieku.

Ponieważ pierwszy chlebek był bardzo smaczny postanowiłam podobną metodą przygotować następny.

Zachęcona filmem,który zamieszczam poniżej upiekłam mój kolejny chlebek.


Składniki:

  • 410 g mąki pszennej chlebowej
  • 360 g wody o temp. pokojowej
  • 3 g świeżych drożdży/ lub 1 g suszonych/
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego 
  • 6 g soli
  • siemię lniane do posypania
  • otręby pszenne do podsypania

 

Wykonanie:        

  - wodę umieścić w naczyniu,w którym będzie rosło nasze ciasto i rozpuścić

    w niej  drożdże 

  - dodać 3/4 ilości mąki

 - drewnianą łyżką wymieszać składniki/ ok.2-3 min./

  -dodać sól i wymieszać

  -dodać pozostałą mąkę, siemię lniane  i kontynuować mieszanie ok.5 min.

        /nie ma potrzeby wyrabiać dłużej/

   -kiedy mąka wchłonie całą ilość wody i nawet jeśli ciasto nie jest gładkie i lśniące

        należy zakończyć  mieszanie

   -naczynie przykryć i pozostawić na 12-20 godz.                                               

   -blat obsypać obficie mąką

   -zmoczyć dłonie i złożyć kilkakrotnie ciasto

   -uformować bochenek,podsypać otrębami pszennymi

   -posypać z wierzchu siemieniem, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz.

   -w międzyczasie /po 1 godz. rośnięcia ciasta/ nastawić piekarnik na 230  st.

   -wstawić do piekarnika garnek/żeliwny,gliniany itp./ przykryty pokrywką

   - kiedy ciasto podwoi swoją objętość/po ok.2 godz/wyjąć z piekarnika garnek

    -włożyć do środka wyrośnięty chlebek 

    -przykryć garnek i wstawić do gorącego piekarnika

    -po 30 min. zdjąć pokrywkę i piec  jeszcze 15-20 min.

    -gotowy chlebek wyjąc z piekarnika, zdjąć pokrywkę i wystudzić

 

 

      Pyszny chlebek z dużymi dziurami i  chrupiącą skórką.


                                                                     Kroić po całkowitym przestudzeniu.

                                                                                 
                                                    To dziecinnie proste
                                   wystarczy tylko popatrzeć
                                                                     /nawet jeśli ktoś nie rozumie słów może śmiało zabrać się do pracy,bo skoro dziecko potrafi   ....../

 

 

czwartek, 05 kwietnia 2012

Text maker

 

 

  

i tak to się zaczęło.....

 

Składniki:


470 g maki pszennej /chlebowa/

360 g wody

8-10 g soli

3 g świeżych drożdży

 

 

 

 Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę ,sól i wymieszać tak ,aby połączyć składniki.

Ciasto będzie bardzo lepkie i mokre ,ale nie należy się tym przejmować.

Miskę przykryć folią i pozostawić na ok.12-18 godz./temp.min.20 st./

Po upływie tego czasu ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie  i pokryć się bąbelkami.

 

 

 Blat stolnicy posypać obficie mąką i przesypać ciasto.

Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy  szerokiego noża /łopatki do chleba/.

 Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy  szerokiego noża /łopatki do chleba/.

 Przykryć folią lub miską  i pozostawić jeszcze na ok.20  min.

Uformować  bochenek i przełożyć na czystą ściereczkę obsypana  obficie mąką lub otrębami  /łączeniem do spodu/,posypać mąka i przykryć.

 Ciasto powinno rosnąc jeszcze ok.2 godz.  Jest gotowe jeśli podwoi swoją  wielkość.

 

 

30 min. przed zakończeniem procesu fermentacji  nastawnic piekarnik na max temp./ u mnie 230 st./i wstawić do niego garnek z pokrywką  /najlepszy gliniany, żeliwny , ale ja użyłam dość solidnego ,  grubym dnem ,  garnka  do gotowania  średnica  28-30 cm /.

Kiedy chleb jest już wyrośnięty wyjąć garnek z piekarnika, zdjąć pokrywkę /UŻYWAĆ RĘKAWICZEK / i energicznym ruchem włożyć go do środka. / bez smarowania i wysypywania mąką- chleb nie przyklei się/.

Przykryć  pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika.  Po ok.30 min zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie jeszcze przez 15-20 min.  Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.

Upieczony chlebek wystudzić na kratce.

  

 


 



 

Oto oryginalny film z New York Times z różnych etapach przetworzenia
Kiedy go zobaczyłam wiedziałam,że zaczyna się moja nowa,kulinarna przygoda...........
 
http://www.kucinare.it/ricetta/Pane_senza_impastare__no_knead_bread_-2477.aspx