Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
wtorek, 03 grudnia 2013

 

Niezwykle prosty i szybki do przygotowania chlebek na drożdzach

z gotowej mieszanki pełnoziarnistej "3 zboża Lubella".

Składniki:

  • 500 g mąki  pełnłoziarnistej  /mieszanka "3 Ziarna" Lubella
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżeczki otrębów pszennych

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody,odstawić na 10 minut. Mąkę przesypać do miski, dodać wodę , oliwę, rozpuszczone drożdże i wymieszać.

Wsypać sól i pestki dyni. Przełożyć na omaczony blat i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystcji .

Zagnieść kulę, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.

Uformować z ciasta prostokąt i złożyć formując podłużny bochenek.

Koszyczek do wyrastania wyłożyć cieniutką ściereczką, obsypać mąką. Uformowany chlebek włożyć do koszyka, posypać otrębami i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę ,zwilżyć i posypać pestkami dyni

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st.C , naparować.

Wstawić blaszkę z chlebem i piec ok.35 -40 minut.


Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.

 


  1. Kroić po całkowitym wystudzeniu.