Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
niedziela, 30 grudnia 2012


Przegląjąc forum ciocin w poszukiwaniu fajnego chlebka, który nie wymaga zbyt wielkich umiejętności
i wiedzy w zakresie wypieku pieczywa trafiłam na TEN oto przepis. 
Skoro miał to być chlebek pewniak, którym wszyscy zajadają się z wielkim smakiem
nie pozostało mi nic innego jak tylko wypróbować.
 Rzeczywiście  chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny , delikatny,  a jego  miąższ jest
właśnie taki, jaki lubię - mięciutki, sprężysty, lekko wilgotny i podziurkowany.....czego chcieć więcej....?

 

Ten chleb stał się moim ulubionym!

Składniki:

zaczyn:
  • 50 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 75 g letniej wody
  • 75 g mąki żytniej chlebowej

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w temp. pokojowej
/ min. 8 godz/do przefermentowania.

ciasto właściwe:
  • 300 g letniej wody
  • 5 g /ok.1 łyzeczka/ suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g /1,5 łyżeczki/ soli morskiej
  • kminek do posypania

Do przygotowanego, dojrzałego zaczynu dodać pozostałe składniki/drożdże wymieszać z wodą/ i dokładnie wymieszać.
 Przy pomocy robota wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i  sprężyste, choć dość luźne /ok. 8-10min/.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość/ ok.2-2,5 godz./.
 Po godzinie ciasto odgazować .
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami foremki .
Ponownie pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości /ok. 45-60 min/. 
Piekarnik nagrzać do temp.230 st.C , spryskać wodą i wstawić foremkę z wyrośniętym chlebkiem.
 Po 15 minutach obniżyć temp. do 180 st.C i piec jeszcze ok.30-35 min. do zbrązowienia skórki.
 Upieczony chlebek wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.