Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
wtorek, 26 listopada 2013

 

 Pyszny pszenno-żytni chlebek na zakwasie z dodatkiem  owocowej mieszanki musli.

Dość ciężki , ale niezwykle delikatny w smaku , pachnący suszonymi owocami i miodem........

zaczyn:

  • 150 g mąki  pszennej   chlebowej
  • 100 g zakwas żytni
  • 100 g wody

ciasto właściwe:

  • 200 g mąki pszennej  chlebowej
  • 100  mąki żytniej 2000
  • 300 g wody
  • 200 g musli z owocami
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • otręby owsiane do podsypania
  • mąka semola do podsypania

Wykonanie:

 

-Do zaczynu należy użyć aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas.

-Połączyć ze sobą wszystkie składniki na zaczyn.

-Przykryć i odstawić na 8-10 godz.

-Zaczyn przełożyć do głębokiej miski , wlać wodę, dodać miód i wymieszać.

-Wsypać obie  mąki , musli i sól.
 -Połączyć  ze sobą wszystkie składniki.

-Masę przełożyć na omączony blat i wyrobić ciasto.
-Jeśli wymaga podsypać mąką.

-Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia / 2-3 godziny/

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, kilkakrotnie złożyć i uformować okrągły bochenek.

-Chlebek umieścić w koszyczku wyłożonym cienką ściereczką i obsypanym mąką.

-Wierzch obsypać otrębami owsianymi przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.

-Piekarnik nastawić na 220 st.C, wstawić pojemnik z wodą.
-Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


-Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, obniżyć temperaturę do 200 st.C  i kontynuować pieczenie ok.30 minut.

-Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.

-Kroić po całkowitym  przestudzeniu.

 

Zgłaszam mój przepis do listopadowej listy 

/po raz pierwszy/