Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
sobota, 24 listopada 2012

 

Składniki:

  • 300 g mąki  pszennej razowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 180 ml letniej wody
  • 5 g cukru
  • ok.300 g białych winogron
  • kilka listków świeżego rozmarynu

Wykonanie:

  •  Mąkę umieścić w misce, dodać sól, cukier i wymieszać.
  • Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości /50 ml/ letniej wody.
  • Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i  pozostałą wodę z oliwą.
  • Wymieszać wszystkie składniki drewnianą  łyżką do chwili uzyskania gładkiego ciasta.
  • Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.1 godz.
  • Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, a następnie przełożyć na naoliwioną blaszkę.
  • Ciasto rozciągnąć i palcami starannie uformować prostokąt o grubości ok.4-5 mm.
  • Na wierzchu ciasta ułożyć winogrona lekko wciskając je w środek , posypać listkami rozmarynu/można delikatnie skropić oliwą/.
  • Przygotowane ciasto odstawić na ok. 15-20 min. do podrośnięcia.
  • W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp. 200 st. C.
  • Blaszkę z podrośniętym ciastem wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.25 min do ładnego przyrumienienia się wierzchu ciasta.



 Lekko przestudzone ciasto pokroić na dowolne kawałki.

Podawać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionej wędliny pokrojonej w cieniutkie plasterki

/u mnie mortadella di Bologna/

 

Tagi: focaccia
22:18, cris-57 , Focaccia
Link Komentarze (4) »

Ten uśmiechnięty chlebek pszenny na drożdżach powstał zupełnie przypadkowo.Tak właściwie  powstaje większość moich chlebów. Czasem brak jakiegoś składnika, czasem nawet kilku, czasami zapomnę dokarmić zakwas i zaplanowane przepisy odkładam na plan dalszy. Tak też było z tym chlebkiem. Zakwas w lodówce, a chleba brak. Upiekłam więc chlebek na drożdżach, część mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą i wzbogaciłam niewielką ilością płatków owsianych. Dzięki mące kukurydzianej chlebek nabrał ładnego złocistego koloru.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu

 

  • Drożdże rozpuścić w ½ szklanki letniej wody, dodać miód ,oliwę i wymieszać.
  •  Mąkę umieścić w misce, dodać mąkę  kukurydzianą .
  •  Zrobić na środku  wgłębienie i wlać wodę z drożdżami. 
  • Wymieszać całość drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą wodę i sól. 
  • Ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładkie ,elastyczne ciasto. 
  • Jeśli wymaga podsypać delikatnie mąką. 
  • Uformować kulę i przełożyć do miski posmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na ok.2 godziny. 
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, złożyć kilkakrotnie , uformować okrągły bochenek , przełożyć do koszyczka obsypanego obficie mąką.
  • Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok.40-60 min.
  • Piekarnik nagrzać do temp.220 st. C. 
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią wyrośniętą kulę ciasta, wierzch naciąć na środku ostrym nożem lub żyletką.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.45 minut./po ok.10 min.obniżyć temperaturę do 190 st.C/

Upieczony chlebek przestudzić na kratce kuchennej. 


piątek, 23 listopada 2012


Zobacz TUTAJ


Tagi: Pizza
15:54, cris-57 , Pizza
Link Dodaj komentarz »