Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
poniedziałek, 10 lutego 2014



Chrupiące  z zewnątrz ,mięciutkie, puszyste w środku bułeczki pszenno-razowe w kształcie rozetek .

Najlepsze świeżutkie po lekkim przestudzeniu.

 

Składniki:/6-8 szt/

  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka
  • 250 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  •  2   łyżki  nasion lnu
  • otręby pszenne do podsypania
  • 2-3 łyżki mleka

Wykonanie:


-Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier,2 łyżki mąki i odstawić na ok. 10 minut.

-W misce wymieszać obie mąki, dodać sól .

-Rozczyn połączyć z oliwą i wlać do mąki wymieszać drewnianą łyżką, dodać nasiona lnu.

-Ciasto przełożyć na blat i zagnieść elastyczne , gładkie ciasto po czym  umieścić je w naoliwionej misce, wierzch posmarować oliwą, przykryć i odstawić na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce. 

-Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

 -Przełożyć je na lekko omączony blat. 

-Uformować 6- 8 okrągłych bułeczek.

-Przyrządem do krojenia jabłek zrobić w każdej bułeczce widoczne wgłębienie. Jeśli nie mamy takiego przyrządu ciasto można naciąć nożem 

-Bułeczki przełożyć na blaszkę/ wcześniej spód obtoczyć w otrębach/ wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut .

-Piekarnik nastawić na 200 st. C.

-Na dnie umieścić naczynie z wodą lub kostkami lodu. 

-Podrośnięte bułeczki posmarować z wierzchu mlekiem i włożyć do gorącego piekarnika.

-Piec 20-25 minut.

-Upieczone bułki wystudzić na kratce kuchennej.                          

Tagi: bułki
21:54, cris-57 , Pieczywo
Link Komentarze (4) »