Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
wtorek, 07 stycznia 2014

Wilgotny, sprężysty miąższ, chrupiąca skórka i niesamowity smak………..to główne zalety tego chleba.
Dodatek ziaren słonecznika i lnu  zdecydowanie podnosi jego walory smakowe i zdrowotne.
Długo zachowuje świeżość.
Fachową wiedzę  z książki  Jeffrey'a Hamelmana
       
 powoli przyswajam , ale póki co chętnie skorzystałam ze zmodyfikowanego przepisu Mirabelki
/podanego na forum Cicin /zobacz/
ziarno
  • 30 g siemienia lnianego
  • 100 g wody

zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody

ciasto właściwe:
  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g mąki żytniej chlebowej
  • 60 g uprażonego słonecznika
  • 30 g uprażonych nasion siemienia lnianego
  • 175 g wody
  • 10 g soli

0raz przygotowane wcześniej  :
  • zaczyn /170 g/
  • namoczone siemię lniane /130 g/
  • i  ¼ łyżeczki suchych drożdży /można pominąć/
Wykonanie:
-Składniki zaczynu wymieszać , przykryć  i pozostawić  w temp. pokojowej na  ok.12 godzin. Siemię lniane namoczyć i pozostawić do napęcznienia na ok.12 godzin.
-Wszystkie składniki na ciasto właściwe  połączyć z zaczynem i namoczonym siemieniem  , zarobić ręcznie  ok.10 minut.
-Przełożyć na blat, podsypać mąką ,krótko wyrobić, uformować kulę  i  przykryć ściereczką.
-Pozostawić  na ok.2 godziny.
-Po upływie ok.1 godziny ciasto odpowietrzyć/ spłaszczyć kulę ciasta  ,uderzając w jej powierzchnię/ i złożyć boki ciasta do środka .
-Ponownie uformować kulę i przykryć ściereczką. Czynność tę powtórzyć ponownie po upływie ok.50 minut.
-Po upływie 2 godzin uformować z ciasta podłużny bochenek i umieścić w koszyczku do wyrastania /wyłożonym  omączoną ściereczką/ łączeniem do góry.
-Koszyczek przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok.2,5 godziny.
-Aby stwierdzić ,czy chleb jest wyrośnięty należy  sprawdzić palcem/ jeśli ciasto po naciśnięciu palcem powraca natychmiast do pierwotnego kształtu należy jeszcze zaczekać/.
-Wyrośnięty chlebek wyjąć z koszyka, przełożyć na blachę , naciąć z wierzchu  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C.
-Piec ok.40-45 minut.
-Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.