Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
O autorze
Zakładki:
- SPIS-
X Piekarnia
A/Lubię tu zajrzeć
B/Moje ulubione
C/Ulubione...IT
D/Blogowe pieczywo
Domowy chlebek
E/O chlebie
F/Chleb z automatu
G/Przydatne
H/Kalkulator
I/Pyszne wypieki
K/Ciekawe strony
L/galerie pieczywa
Moje strony
M/przepisy różne
Różne wypieki
Tutaj też byłam
Warto obejrzeć
Warto poczytać
Warto zajrzeć
Wyposażenie
Xy
Z
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
poniedziałek, 10 lutego 2014



Chrupiące  z zewnątrz ,mięciutkie, puszyste w środku bułeczki pszenno-razowe w kształcie rozetek .

Najlepsze świeżutkie po lekkim przestudzeniu.

 

Składniki:/6-8 szt/

  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka
  • 250 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  •  2   łyżki  nasion lnu
  • otręby pszenne do podsypania
  • 2-3 łyżki mleka

Wykonanie:


-Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier,2 łyżki mąki i odstawić na ok. 10 minut.

-W misce wymieszać obie mąki, dodać sól .

-Rozczyn połączyć z oliwą i wlać do mąki wymieszać drewnianą łyżką, dodać nasiona lnu.

-Ciasto przełożyć na blat i zagnieść elastyczne , gładkie ciasto po czym  umieścić je w naoliwionej misce, wierzch posmarować oliwą, przykryć i odstawić na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce. 

-Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

 -Przełożyć je na lekko omączony blat. 

-Uformować 6- 8 okrągłych bułeczek.

-Przyrządem do krojenia jabłek zrobić w każdej bułeczce widoczne wgłębienie. Jeśli nie mamy takiego przyrządu ciasto można naciąć nożem 

-Bułeczki przełożyć na blaszkę/ wcześniej spód obtoczyć w otrębach/ wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut .

-Piekarnik nastawić na 200 st. C.

-Na dnie umieścić naczynie z wodą lub kostkami lodu. 

-Podrośnięte bułeczki posmarować z wierzchu mlekiem i włożyć do gorącego piekarnika.

-Piec 20-25 minut.

-Upieczone bułki wystudzić na kratce kuchennej.                          

Tagi: bułki
21:54, cris-57 , Pieczywo
Link Komentarze (4) »
wtorek, 07 stycznia 2014

Wilgotny, sprężysty miąższ, chrupiąca skórka i niesamowity smak………..to główne zalety tego chleba.
Dodatek ziaren słonecznika i lnu  zdecydowanie podnosi jego walory smakowe i zdrowotne.
Długo zachowuje świeżość.
Fachową wiedzę  z książki  Jeffrey'a Hamelmana
       
 powoli przyswajam , ale póki co chętnie skorzystałam ze zmodyfikowanego przepisu Mirabelki
/podanego na forum Cicin /zobacz/
ziarno
  • 30 g siemienia lnianego
  • 100 g wody

zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody

ciasto właściwe:
  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g mąki żytniej chlebowej
  • 60 g uprażonego słonecznika
  • 30 g uprażonych nasion siemienia lnianego
  • 175 g wody
  • 10 g soli

0raz przygotowane wcześniej  :
  • zaczyn /170 g/
  • namoczone siemię lniane /130 g/
  • i  ¼ łyżeczki suchych drożdży /można pominąć/
Wykonanie:
-Składniki zaczynu wymieszać , przykryć  i pozostawić  w temp. pokojowej na  ok.12 godzin. Siemię lniane namoczyć i pozostawić do napęcznienia na ok.12 godzin.
-Wszystkie składniki na ciasto właściwe  połączyć z zaczynem i namoczonym siemieniem  , zarobić ręcznie  ok.10 minut.
-Przełożyć na blat, podsypać mąką ,krótko wyrobić, uformować kulę  i  przykryć ściereczką.
-Pozostawić  na ok.2 godziny.
-Po upływie ok.1 godziny ciasto odpowietrzyć/ spłaszczyć kulę ciasta  ,uderzając w jej powierzchnię/ i złożyć boki ciasta do środka .
-Ponownie uformować kulę i przykryć ściereczką. Czynność tę powtórzyć ponownie po upływie ok.50 minut.
-Po upływie 2 godzin uformować z ciasta podłużny bochenek i umieścić w koszyczku do wyrastania /wyłożonym  omączoną ściereczką/ łączeniem do góry.
-Koszyczek przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok.2,5 godziny.
-Aby stwierdzić ,czy chleb jest wyrośnięty należy  sprawdzić palcem/ jeśli ciasto po naciśnięciu palcem powraca natychmiast do pierwotnego kształtu należy jeszcze zaczekać/.
-Wyrośnięty chlebek wyjąć z koszyka, przełożyć na blachę , naciąć z wierzchu  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C.
-Piec ok.40-45 minut.
-Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.


wtorek, 03 grudnia 2013

 

Niezwykle prosty i szybki do przygotowania chlebek na drożdzach

z gotowej mieszanki pełnoziarnistej "3 zboża Lubella".

Składniki:

  • 500 g mąki  pełnłoziarnistej  /mieszanka "3 Ziarna" Lubella
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżeczki otrębów pszennych

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody,odstawić na 10 minut. Mąkę przesypać do miski, dodać wodę , oliwę, rozpuszczone drożdże i wymieszać.

Wsypać sól i pestki dyni. Przełożyć na omaczony blat i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystcji .

Zagnieść kulę, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.

Uformować z ciasta prostokąt i złożyć formując podłużny bochenek.

Koszyczek do wyrastania wyłożyć cieniutką ściereczką, obsypać mąką. Uformowany chlebek włożyć do koszyka, posypać otrębami i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę ,zwilżyć i posypać pestkami dyni

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st.C , naparować.

Wstawić blaszkę z chlebem i piec ok.35 -40 minut.


Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.

 


  1. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

wtorek, 26 listopada 2013

 

 Pyszny pszenno-żytni chlebek na zakwasie z dodatkiem  owocowej mieszanki musli.

Dość ciężki , ale niezwykle delikatny w smaku , pachnący suszonymi owocami i miodem........

zaczyn:

  • 150 g mąki  pszennej   chlebowej
  • 100 g zakwas żytni
  • 100 g wody

ciasto właściwe:

  • 200 g mąki pszennej  chlebowej
  • 100  mąki żytniej 2000
  • 300 g wody
  • 200 g musli z owocami
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • otręby owsiane do podsypania
  • mąka semola do podsypania

Wykonanie:

 

-Do zaczynu należy użyć aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas.

-Połączyć ze sobą wszystkie składniki na zaczyn.

-Przykryć i odstawić na 8-10 godz.

-Zaczyn przełożyć do głębokiej miski , wlać wodę, dodać miód i wymieszać.

-Wsypać obie  mąki , musli i sól.
 -Połączyć  ze sobą wszystkie składniki.

-Masę przełożyć na omączony blat i wyrobić ciasto.
-Jeśli wymaga podsypać mąką.

-Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia / 2-3 godziny/

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, kilkakrotnie złożyć i uformować okrągły bochenek.

-Chlebek umieścić w koszyczku wyłożonym cienką ściereczką i obsypanym mąką.

-Wierzch obsypać otrębami owsianymi przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.

-Piekarnik nastawić na 220 st.C, wstawić pojemnik z wodą.
-Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


-Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, obniżyć temperaturę do 200 st.C  i kontynuować pieczenie ok.30 minut.

-Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.

-Kroić po całkowitym  przestudzeniu.

 

Zgłaszam mój przepis do listopadowej listy 

/po raz pierwszy/

                                                                   

niedziela, 20 października 2013

Mięciutkie , pachnące kminem i jabłuszkiem .

Ciasto delikatne, wilgotne i puszyste. Bułeczki smakują wyśmienicie z dodatkiem  masła, miodu i  jabłkowej marmolady.Pyszne ,lekkie śniadanie dla każdego.........


Składniki:

  • 420 g mąki pszennej /Manitoba/
  • 200 ml wody
  • 2 małe jabłka
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1  łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • mąka semolina do podsypania


Wykonanie:


-Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

-Mąkę przesiać do miski.

-Dodać jabłko, drożdże, oliwę i  miód.

-Mieszając wlewać powoli wodę.

-Dodać sól , kmin i i wyrobić ciasto /5-6 minut/

-Wyrobione, sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, podsypać semoliną i podzielić na  kilka równych części / wielkość dowolna/

-Uformować  okrągłe bułeczki.

-Ułożyć je złączem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

-Przykryć ściereczką i pozostawić do rośnięcia 30-40 minut.

-Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

-Bułeczki / można posmarować z wierzchu mlekiem/ wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.20-25 minut do czasu, aż ładnie się przyrumienią.

-Wystudzić na kratce kuchennej.

 




czwartek, 17 października 2013


                                                  World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!                                                        


Pyszny lekko słodkawy chlebek o delikatnym , puszystym miąższu i mięciutkiej, chrupiącej  skórce.

Jest to mój pierwszy chlebek z mąki kasztanowej. Upiekłam go  moją ulubioną metodą 

używając pszennego, stałego zakwasu /LM/. Dodałam również odrobinę suchych drożdży , choć przy mocnym zakwasie są one zupełnie zbędne. Chlebek wyrastał  w koszyku wstawionym do lodówki, ale jest to mój wymysł i można tę metodę zamieniać na tradycyjny sposób wyrastania w pokojowej temperaturze.


Podsumowując : jestem  z niego bardzo dumna! 

Troszkę sie spózniłam , ale chlebek upiekłam, całkiem spontanicznie /choć  z pewnymi przeszkodami/ z myślą o 

Międzynarodowym Dniu Chleba.

 


Składniki:

zaczyn /LM/

  • 80 g  gęstego aktywnego zakwasu pszennego 
  • 80 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g wody


ciasto właściwe:

  • 200 g zaczynu /LM/
  • 450 g mąki pszennej/manitoba/
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 300 g wody
  • 1 łyżka miodu kasztanowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży/można pominąć/
  • 200 g ugotowanych kasztanów

Wykonanie:

-Aktywny zakwas/ ciasto/  wymieszać z mąką i wodą. 

-Wyrobić kulkę ciasta , umieścić w misce , przykryć folią aluminiową i pozostawić na ok. 8-10  godzin.

-Po upływie tego czasu rozpuścić go starannie w wodzie.

-Dodać miód , drożdże i wymieszać.

-Mąki wsypać do miski wymieszać i połączyć z  rozpuszczonym zaczynem.

-Wymieszać drewnianą łyżką, dodać sól i starannie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

-Przełożyć na lekko omączony blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto /5-8 minut/.

-Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia /ok. 2 godziny/.

-Po godzinie ciasto odpowietrzyć i ponownie złożyć.

-Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, rozciągnąć tworząc prostokąt.

-Na powierzchni ułożyć kawałki kasztanów .

-Ciasto złożyć i zwinąć w podłużny bochenek.

-Koszyczek do wyrastania wyłożyć cieniutką ściereczka, obsypać mąką.

-Uformowany chlebek ułożyć w koszyku.

-Wierzch obsypać otrębami , przykryć z wierzchu .

-Koszyczek umieścic w worku foliowym i wstawić do lodówki na całą noc.

-Następnego dnia wyjąć koszyczek i odstawić na ok. 40 min. w ciepłym miejscu.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220 st.C

-Chleb przełożyć z koszyka na blaszkę, naciąć w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika spryskanego wodą.

-Piec ok. 15 minut , obnizyć temperature do 200 st. i piec jeszcze ok. 30 minut.

-Upieczony chlebek wystudzic na kratce kuchennej.

 


 

 



 

niedziela, 08 września 2013



 

Pełnoziarniste , chrupiące bułeczki to najlepsze  śniadanie jakie można sobie wymarzyć /przynajmniej dla mnie/. Upieczone wieczorową porą są miłym, porannym  zaskoczeniem dla naszej rodzinki. Mięciutki, puszysty miąższ i chrupiąca skórka, a ten zapach............

Wypiek nie jest skomplikowany ,  nawet powiedziałabym , że  bardzo łatwy ,a do tego przyjemny.

Bułeczki można upiec z czystej mąki grahamowej , ale dodatek mąki chlebowej czyni je bardziej puszyste.

 

Składniki /ok. 10 szt/

 

  •  350 g  mąki graham 1850
  •  20o g mąki  pszennej 480
  •  20 g  świeżych drożdży
  •  1 łyżka płynnego miodu
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka  soli
  •  ok. 290 g wody
  • sezam,nasiona lnu,pestki słonecznika  do posypania
  •  mleko do posmarowania wierzchu bułek
  •  otręby pszenne do podsypania spodu


Wykonanie:

  • Wodę wlać do miski, dodać miód i pokruszone drożdże.
  • Starannie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  • Wsypać oba rodzaje mąki, sól i oliwę.
  • Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  • Ciasto przełożyć na omączony blat i zagnieść do chwili otrzymania  gładkiej kuli.
  • Przełożyć do naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1,5 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat,  podzielić na 8-10 części i formować w dłoniach owalne lub podłużne bułeczki.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Każdą bułeczkę  obtoczyć od spodu w otrębach, lekko docisnąć i ułożyć na blaszce/można zrobić na środku praedziałek/.
  • Pozostawić 15 minut do podrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C
  • Wierzch bułek posmarować mlekiem , posypać dowolnie dobranymi ziarnami / u mnie nasiona lnu/. 
  • Blaszkę   wstawić do piekarnika i piec bułeczki  ok.30 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu.

 

Wieczorową porą...................

.......i była powtórka........   

 

 

poniedziałek, 19 sierpnia 2013
Kiedy latem mam ochotę  na domową bułkę drożdżową uruchamiam maszynę do wypieku chleba i ciasto samo się piecze. 
Trudno przecież w upalne dni rozgrzewać piekarnik na jakieś tam zachcianki.
Ciasto jest pyszne : puszyste, mięciutkie i niewiele różni się od wypiekanego tradycyjnie. No.....może jednak kształtem. 
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej "manitoba"
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80  g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • skórka starta z cytryny /do smaku/
ziarenka sezamu do posypania 

Wykonanie:
-Mąkę przesiać.
-Rozpuścić drożdże z cukrem i mlekiem
-Mieszankę mleka i drożdży przelać do misy maszyny, dodać miękkie masło, rozbełtane jajka , cukier,cukier waniliowy i skórkę cytrynową.
-Wsypać mąkę i sól.
-Włączyć program na słodkie wypieki drożdżowe.
-Kiedy urządzenie da znać wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową.
-Po wyrośnięciu ciasta, a jeszcze przed fazą pieczenia posmarować wierzch jajkiem / można posypać  sezamem, lub kruszonką/.
-Czekać i delektować się słodkim zapachem ulatniającym się z maszynki.
                                                                              A rano wymarzone  śniadanie ................


Wersja bez maszyny:
- Drożdże rozpuścić w mleku.
-W głębokiej misce umieścić przesianą mąkę, wymieszać z solą.
-Jajka wymieszać z cukrem.
-Mieszając drewnianą łyżką  dolewać mleko z drożdżami, jajka z cukrem ,a pod koniec miękkie masło i bakalie.
-Przełożyć całość na omączony blat i wyrobić gładkie ciasto/ jeśli wymaga podsypać mąką/.
-Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą .
-Miskę odłożyć w ciepłe miejsce.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do przeniesienia do natłuszczonej foremki/ jedna większa lub dwie mniejsze/.
Foremkę ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40 min.
-Bułkę piec ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp.170-180 st.C.
-Czas pieczenia i temperatura zależą od rodzaju piekarnika.
-Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce kuchennej.



 

czwartek, 20 czerwca 2013

 

Kolejny chlebek pszenny na zakwasie który mogę śmiało zaliczyć do udanych . Przepis jest prosty ,a chleb  niezwykle łatwy do przygotowania.  Należy poświęcić mu trochę czasu, ale całkiem biernie , bo sam chlebek przygotowuje się bardzo szybko. 

Potrzebny jest tylko czas na wyrośnięcie ciasta no i oczywiście dobry zakwas.

Mięciutki, sprężysty środek pełen regularnych dziurek,  chrupiąca , wypieczona skórka.Takie zalety ma mój  chlebek domowy, który swoim zapachem wypełnił  całą kuchnię. Najpyszniejszy jest zaraz po przestudzeniu i trudno mu się oprzeć. Wystarczy odrobina świeżego masła ....moze troszkę  miodu i można zacząć ucztowanie. 


Składniki:


zaczyn:

  • 100 g  aktywnego zakwasu
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g wody                                                                                                                                                                              Ciasto właściwe:
  • zaczyn/ minus 3 łyżki/
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki semoliny /plus do podsypania/
  • ok. 280 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego


Wykonanie:

 

-Składniki na zaczyn wymieszać. Naczynie przykryć i odstawić na min.8 godzin/najlepiej na całą noc/.

-Mąki wymieszać i wsypać do miski.

-Dodać zaczyn / odłożyć 3 łyżki do słoika i schować do lodówki na przyszły chlebek/ i pozostałe składniki.

-Wymieszać drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników.

-Przełożyć na omączony blat i starannie wyrobić ciasto.

-Gładkie, sprężyste ciasto złożyć i uformować kulę,  przełożyć do naczynia , przykryć ściereczką i odstawić na ok2- 3 godziny.

-Ciasto ponownie przełożyć na blat, kilkakrotnie złożyć i uformować  podłużny bochenek.

-Koszyczek do wyrastania wyłożyć cieniutką ściereczką, oprószyć semoliną.

-Uformowany chlebek przełożyć do koszyka, wierzch obsypać otrębami pszennymi i przykryć ściereczką

-Koszyczek z ciastem odstawić w ciepłe miejsce i czekać ,aż podwoi swoją objętość /ok.3 godz/.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. C,  spryskać wodą.

-Wyrośnięty chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  /odwracając koszyczek do góry dnem/.

-Wierzch ciasta naciąć /żyletką/ w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika.

-Po upływie 15 minut obniżyć temperaturę do 200 st. C i piec chlebek ok 35 min.

-Upieczony chlebek przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.

 

 

 

 

 


niedziela, 09 czerwca 2013

 

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki żytniej
  • 180 g wody 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • otręby pszenne do formy


Wykonanie:

-Mąkę wsypać  do miski, wlać wodę i zakwas/ dokarmiony 10 godzin wcześniej/, dodać miód , wymieszać.

-Następnie  dodać sól,  płatki i kmin.

-Drewnianą łyżką wyrobić ciasto.

-Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.3 godziny.

-Kiedy ciasto podrośnie przełożyć je na omączony blat, złożyć  i uformować kulę. 

-Przełożyć do miski  nasmarowanej obficie  oliwą /lub olejem/. Moje ciasto było dość klejące i trudne do formowania , dlatego zrezygnowałam z przełożenia go do kosza.

-Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.6-8 godzin /zależy od temperatury pomieszczenia i mocy zakwasu/.

-Wyrośnięty bochenek przełożyć /odwracając do góry dnem/  na blaszkę /u mnie okrągła aluminiowa wyłożona papierem i posypana otrębami/.


-Chlebek naciąć, posypać kminem i wstaw piekarnika nagrzanego do 220 st.C.

-Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec ok.30-40 minut.

-Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.


 

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6