Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawo¶ć przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się ni± z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb mieszany z musli /na zakwasie/

 

 Pyszny pszenno-żytni chlebek na zakwasie z dodatkiem  owocowej mieszanki musli.

Do¶ć ciężki , ale niezwykle delikatny w smaku , pachn±cy suszonymi owocami i miodem........

zaczyn:

  • 150 g m±ki  pszennej   chlebowej
  • 100 g zakwas żytni
  • 100 g wody

ciasto wła¶ciwe:

  • 200 g m±ki pszennej  chlebowej
  • 100  m±ki żytniej 2000
  • 300 g wody
  • 200 g musli z owocami
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • otręby owsiane do podsypania
  • m±ka semola do podsypania

Wykonanie:

 

-Do zaczynu należy użyć aktywny, dokarmiony wcze¶niej zakwas.

-Poł±czyć ze sob± wszystkie składniki na zaczyn.

-Przykryć i odstawić na 8-10 godz.

-Zaczyn przełożyć do głębokiej miski , wlać wodę, dodać miód i wymieszać.

-Wsypać obie  m±ki , musli i sól.
 -Poł±czyć  ze sob± wszystkie składniki.

-Masę przełożyć na om±czony blat i wyrobić ciasto.
-Je¶li wymaga podsypać m±k±.

-Uformować kulę i umie¶cić w naoliwionej misce, przykryć foli± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia / 2-3 godziny/

-Kiedy ciasto podwoi swoj± objęto¶ć przełożyć je na blat, kilkakrotnie złożyć i uformować okr±gły bochenek.

-Chlebek umie¶cić w koszyczku wyłożonym cienk± ¶ciereczk± i obsypanym m±k±.

-Wierzch obsypać otrębami owsianymi przykryć i odłożyć do wyro¶nięcia.

-Piekarnik nastawić na 220 st.C, wstawić pojemnik z wod±.
-Kiedy chlebek podwoi swoj± objęto¶ć przełożyć go na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia.


-Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, obniżyć temperaturę do 200 st.C  i kontynuować pieczenie ok.30 minut.

-Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej.

-Kroić po całkowitym  przestudzeniu.

 

Zgłaszam mój przepis do listopadowej listy 

/po raz pierwszy/

                                                                   

wtorek, 26 listopada 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/27 00:33:20
Fajny przepis, lubię takie "ciężkie" chleby.
Może zechcesz doł±czyć wpis do listy "Na zakwasie i na drożdżach"? zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html
-
cris-57
2013/11/30 01:07:14
Dziękuję i pewnie skorzystam z zaproszenia ,bo bardzo podoba mi sie u Ciebie!!