Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki pszenne z jabłkiem i kminem rzymskim

Mięciutkie , pachnące kminem i jabłuszkiem .

Ciasto delikatne, wilgotne i puszyste. Bułeczki smakują wyśmienicie z dodatkiem  masła, miodu i  jabłkowej marmolady.Pyszne ,lekkie śniadanie dla każdego.........


Składniki:

  • 420 g mąki pszennej /Manitoba/
  • 200 ml wody
  • 2 małe jabłka
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1  łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • mąka semolina do podsypania


Wykonanie:


-Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

-Mąkę przesiać do miski.

-Dodać jabłko, drożdże, oliwę i  miód.

-Mieszając wlewać powoli wodę.

-Dodać sól , kmin i i wyrobić ciasto /5-6 minut/

-Wyrobione, sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, podsypać semoliną i podzielić na  kilka równych części / wielkość dowolna/

-Uformować  okrągłe bułeczki.

-Ułożyć je złączem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

-Przykryć ściereczką i pozostawić do rośnięcia 30-40 minut.

-Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

-Bułeczki / można posmarować z wierzchu mlekiem/ wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.20-25 minut do czasu, aż ładnie się przyrumienią.

-Wystudzić na kratce kuchennej.

 




niedziela, 20 października 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2013/10/20 18:33:47
Też piekłam ostatnio bułeczki z jabłkami,. wyśmienite były :)
-
mis-yogii
2013/11/12 15:23:21
patrząc na nie zgłodniałem :)