Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie z kminem

 

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki żytniej
  • 180 g wody 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • otręby pszenne do formy


Wykonanie:

-Mąkę wsypać  do miski, wlać wodę i zakwas/ dokarmiony 10 godzin wcześniej/, dodać miód , wymieszać.

-Następnie  dodać sól,  płatki i kmin.

-Drewnianą łyżką wyrobić ciasto.

-Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.3 godziny.

-Kiedy ciasto podrośnie przełożyć je na omączony blat, złożyć  i uformować kulę. 

-Przełożyć do miski  nasmarowanej obficie  oliwą /lub olejem/. Moje ciasto było dość klejące i trudne do formowania , dlatego zrezygnowałam z przełożenia go do kosza.

-Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.6-8 godzin /zależy od temperatury pomieszczenia i mocy zakwasu/.

-Wyrośnięty bochenek przełożyć /odwracając do góry dnem/  na blaszkę /u mnie okrągła aluminiowa wyłożona papierem i posypana otrębami/.


-Chlebek naciąć, posypać kminem i wstaw piekarnika nagrzanego do 220 st.C.

-Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec ok.30-40 minut.

-Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.


 

 


niedziela, 09 czerwca 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2013/06/09 23:32:37
O, w takiej foremce jeszcze nie piekłam:P A po zużytkowaniu, trzeba ją wyrzucić, czy się jeszcze nadaje do kolejnych chlebów? Chleb wchodzi na moją listę "wypieki do zrobienia w niedalekiej przyszłości".
-
cris-57
2013/06/15 21:18:53
Właściwie traktuję te foremki jako jednorazowe, ale często wykładam je papierem do pieczenia i uzywam dopóki jest czysta i ładnie wygląda..........