Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny na zakwasie pszennym

 

Kolejny chlebek pszenny na zakwasie który mogę śmiało zaliczyć do udanych . Przepis jest prosty ,a chleb  niezwykle łatwy do przygotowania.  Należy poświęcić mu trochę czasu, ale całkiem biernie , bo sam chlebek przygotowuje się bardzo szybko. 

Potrzebny jest tylko czas na wyrośnięcie ciasta no i oczywiście dobry zakwas.

Mięciutki, sprężysty środek pełen regularnych dziurek,  chrupiąca , wypieczona skórka.Takie zalety ma mój  chlebek domowy, który swoim zapachem wypełnił  całą kuchnię. Najpyszniejszy jest zaraz po przestudzeniu i trudno mu się oprzeć. Wystarczy odrobina świeżego masła ....moze troszkę  miodu i można zacząć ucztowanie. 


Składniki:


zaczyn:

  • 100 g  aktywnego zakwasu
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g wody                                                                                                                                                                              Ciasto właściwe:
  • zaczyn/ minus 3 łyżki/
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki semoliny /plus do podsypania/
  • ok. 280 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego


Wykonanie:

 

-Składniki na zaczyn wymieszać. Naczynie przykryć i odstawić na min.8 godzin/najlepiej na całą noc/.

-Mąki wymieszać i wsypać do miski.

-Dodać zaczyn / odłożyć 3 łyżki do słoika i schować do lodówki na przyszły chlebek/ i pozostałe składniki.

-Wymieszać drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników.

-Przełożyć na omączony blat i starannie wyrobić ciasto.

-Gładkie, sprężyste ciasto złożyć i uformować kulę,  przełożyć do naczynia , przykryć ściereczką i odstawić na ok2- 3 godziny.

-Ciasto ponownie przełożyć na blat, kilkakrotnie złożyć i uformować  podłużny bochenek.

-Koszyczek do wyrastania wyłożyć cieniutką ściereczką, oprószyć semoliną.

-Uformowany chlebek przełożyć do koszyka, wierzch obsypać otrębami pszennymi i przykryć ściereczką

-Koszyczek z ciastem odstawić w ciepłe miejsce i czekać ,aż podwoi swoją objętość /ok.3 godz/.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. C,  spryskać wodą.

-Wyrośnięty chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  /odwracając koszyczek do góry dnem/.

-Wierzch ciasta naciąć /żyletką/ w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika.

-Po upływie 15 minut obniżyć temperaturę do 200 st. C i piec chlebek ok 35 min.

-Upieczony chlebek przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.

 

 

 

 

 


czwartek, 20 czerwca 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
kulnaro
2013/06/25 13:10:32
Chlebek wygląda przepysznie, lecz ja bym go nie jadł z miodem a samym masłem.