Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb śródziemnomorski na zakwasie

 

Prosty , pyszny chlebek pieczony w blaszce,  pełen ziaren  i zapachu  ziół.

Nie jest wymagający  , ani kapryśny. Udał mi się za pierwszym razem/tak myślę/.

Niski, wilgotny wewnątrz, dość ciężki.....ale tak właśnie lubię...


Nie wymaga zbyt wiele pracy by go przygotować, nie wymaga wyrabiania , bo wystarczy dobrze wymieszać drewnianą łyżką  wszystkie składniki ,  przelać do prostokątnej blaszki i czekać, aż wyrośnie. Jesli ktoś lubi , do chleba można / a nawet nalezy/ dodać pokrojone oliwki , bo oprócz ziół jest to podstawowy składnik przysmaków sródziemnomorskich / ja tym razem nie dodałam/.

Chleb upiekłam na zakwasie i właśnie dlatego rósł dość długo. Jeśli zamiast zakwasu do ciasta dodamy drożdże chlebek piecze się w ekspresowym tempie /odsyłam do oryginału   /tutaj/

 

Składniki:

  • ½ szklanki aktywnego zakwasu żytniego/ dokarmionego  8 godzin wcześniej/
  • ¾  szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1  szklanka słonecznika
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ok.2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po  ok. ¼ łyżeczki suszonych ziół / oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn,majeranek /
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  •  ok. 2 szklanki wody naturalnej /letniej/

 

-Do miski  wlać zakwas,  płatki, siemię, słonecznik , pestki dyni  i zioła . Dolać   wodę  i dokładnie wymieszać. Powstała masa powinna  być rzadka  i mieć taką konsystencję by można ją było swobodnie mieszać drewnianą łyżką  i powinna   spływać  z niej.

 

- Dodać oliwę ,miód  i sól.

Mieszając wsypywać  stopniowo 2 szklanki mąki . Jeśli ciasto stawia opór nie należy jej dodawać więcej . Jeśli jest zbyt rzadkie  należy dosypać  więcej. Ciasto powinno być dość gęste ,ale równocześnie maziste. Powinno trzymać się łyżki. Z ciasta tego nie da się jednak uformować  bochenka./ każda mąka zachowuje się inaczej , ma inną wilgotność , dlatego  czasem należy na wyczucie  dosypać więcej mąki lub dolać wody.

 

-Po 2-3 minutach mieszania  ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia /3/4 wysokości/, wilgotną ręką wyrównać wierzch lekko  przyciskając.

 

-Posypać otrębami, włożyć do dużego worka foliowego i czekać , aż podwoi swoją objętość /mój chlebek rósł  w temperaturze pokojowej  prawie 6 godzin/.

 

- Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 st. C na ok.40-45 minut.

 -Wierzch  powinien się ładnie przyrumienić.

-Po wyjęciu z blaszki wystudzić na kratce kuchennej.

 

 

 

 


poniedziałek, 06 maja 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy