Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z San Francisco



 Bardzo zaciekawiła mnie nazwa tego chleba, o którym słyszałam jakiś czas temu , a więc zaczęłam interesować się nim bardziej. Ciekawa byłam również jak smakuje. Czytałam, szukałam i tak trafiłam na przepis pysznego  chleba , a  autorka / TEGO przepisu / wspomina o tym,  że  San Francisco jest znane z zakwasu chlebowego , a chlebek ten jest pieczony właśnie na zakwasie. Właściwie ta informacja  wystarcza mi całkowicie ,bo  dla mnie  najwazniejszy jest sam chleb.

A chlebek jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia.  Potrzebny jest tylko zakwas, a może aż zakwas i to dobry.

Pyszna, mięciutka  skórka , wilgotny, słodko-kwaśny miąższ, duże dziurki.

Świetny pomysł,  by upiec go w prostokątnej  lub kwadratowej foremce. Taka forma kojarzy mi się z prawdziwym , wiejskim chlebem. Kto nie piekł jeszcze tego chleba, powinien spróbować , zawsze wychodzi.


 

w tym przepisie nie zmieniłam nic:

Składniki:

  • 250 g aktywnego zakwasu pszennego/dokarmionego min. 8 godzin wcześniej/
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 375 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki  suszonych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • do smarowania jajko i łyżka śmietany

 


Wykonanie:



-Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na ok.15 min.

Mąkę wymieszać .

-375 g mąki  , cały zakwas , sól i ocet  umieścić w  naczyniu , w którym będzie wyrabiane ciasto.

-Dodać  rozpuszczone drożdże.

-Składniki wymieszać drewnianą łyżką do chwili,aż połączą się ze sobą.

-Naczynie przykryć i odstawić na ok. pół godziny.

-Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

-Dodać pozostałą część mąki i ponownie wyrobić /powstałe ciasto jest luźne/.

-Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki /o boku 24 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy ciasto wypełni foremkę /podwoi objętość/ posmarować wierzch jajkiem wymieszanym ze śmietaną.

-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 230 st C.

-Po upływie 10 minut obniżyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze 35 minut.

-Wystudzić na kratce kuchennej.

 



piątek, 31 maja 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
zjedz_mnie
2013/06/03 13:31:35
Chlebek pierwsza klasa :)
-
cris-57
2013/06/03 17:07:46
Jest bardzo smaczny i łatwy do upieczenia.........nawet dla poczatkujacych.