Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i sezamem

 

Kiedy mój zakwas jest mocno uśpiony i mam zbyt mało czasu by go przygotować do pracy , a pieczywo właśnie się kończy, sięgam po ten właśnie przepis / właściwie to mam go w pamięci/ i w ciągu dwóch godzin mam pyszny , świeżutki chleb. Pierwszy chlebek , który upiekłam według tej receptury tak bardzo mi się podobał / i smakował/, że wracam do niego bardzo często zmieniając nieco smak . Proporcje  głównych składników i zasada przygotowania jest zawsze taka sama, a inspiracją do pieczenia tego chleba stał sie przepis z tej strony/ gorąco wszystkim  polecam/.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej / pół na pół typ 500 i 650/
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1/4 szklanki prażonego sezamu
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka octu jabłkowego/można pominąć/
  • ok. 300 g wody
  • sezam do posypania wierzchu
  • otreby do podsypania spodu

 

-Mąkę przesiać do głębokiej miski, dodać sól, płatki owsiane, otręby i sezam.

-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier i wymieszać.

-Ocet wymieszać z pozostałą częścią wody.

-Do miski  z mąką dodać rozpuszczone drożdże i mieszając drewnianą łyżką dodawać wodę wymieszaną z octem,  do połączenia się składników.

-Przełożyć na lekko omączony blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.

-Uformować kulę i przełożyć do miski, przykryć czystą  ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

-Podrośnięte ciasto przełożyć ponownie na blat, lekko spłaszczyć i złożyć brzegi  do środka powtarzając czynność 3 razy nadając mu  w końcowej fazie  kształt bochenka i  napinając ciasto / z wierzchu ku spodowi/.

-Uformowany bochenek włożyć do dobrze naoliwionej szklanej miski , której wielkość pasuje do ilości ciasta i wielkości przyszłego bochenka/ moja ma  pojemność ok. 5 szklanek/ lub omączonego koszyczka  do wyrastania chleba, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto ułożyć złożeniem do góry, wierzch posypać otrebami.

-Nagrzać piekarnik do temperatury 230 st.C.

-Wstawić do środka  niewielkie naczynie z  wodą .

-Kiedy chlebek podwoi swoją objętość należy nałożyć na miskę odwróconą blaszkę pokrytą papierem do pieczenia   ,po czym  energiczne odwrócić ją  w ten sposób ,by miska z ciastem leżała na blaszce do góry dnem.

-Delikatnie zdjąć miskę, wierzch naciąć, posypać sezamem  i wstawić blaszkę  do piekarnika.

-Piec ok.45-50 min / w połowie pieczenia obniżyć temperaturę do 200 st.C

-Chlebek jest upieczony , kiedy uderzając palcami w spód słyszymy głuchy odgłos.

-Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.



sobota, 13 kwietnia 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy