Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny z ricottą


Niezwykle prosty, pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem serka "ricotta". Przepis pochodzi z włoskiej broszurki o pieczeniu domowego chleba "Fare il pane a casa". Przyznam, że nie wiedziałam, co zrobić z kubkiem ricotty, której termin przydatności do spożycia właśnie zbliżał się ku końcowi. Oczywiście mogłam zrobić coś słodkiego, ale chleb wydał mi się lepszym rozwiązaniem i tak ładnie wyglądał na zdjęciu.... A na dodatek takiego jeszcze nie jadłam. No i upiekłam. Chleb jest bardzo delikatny w smaku i bardziej przypomina bułkę, ale za to świetnie smakuje na śniadanie z dodatkiem konfitury, czy miodu. Ogólnie: jest  bardzo smaczny. 


 

Składniki:/upiekłam z połowy składników/

 

  • 350 g mąki wysokoglutenowej/  np.manitoba/
  • 350 g mąki z pszenicy durum/semolina/
  • ok 250 g letniej wody/może być mniej lub więcej w zależności od wilgotności mąki i rodzaju ricotty/
  • 200 g ricotty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 g soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży

 


-Do głębokiej miski wlać 1/2 szklanki wody, dodać pokruszone drożdże i wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia.

-Wsypać obie mąki, dodać ricottę, 2 łyżki oliwy  i tyle wody ,by otrzymać masę o odpowiedniej konsystencji.

-Dodać sól i wyrobić ręką lub mikserem gładkie, jednolite ciasto.

-Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć czystą, suchą  ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na   ok.1,5  godziny.

-Po tym czasie ciasto odpowietrzyć i odłożyć jeszcze na ok.30 minut.


-Przełożyć ciasto na omączony blat, podzielić na dwie części , z których należy uformować wałki /jeśli wymaga podsypać delikatnie mąką/ zakładając jeden za drugi.

-Uformowany świderek zamknąć w wieniec i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

-Łyżkę oliwy wymieszać z odrobiną wody, dodać szczyptę soli i posmarować wierzch.

-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i piec ok. 10 minut,  po czym zwiększyć temperaturę do     200 st.C i piec chlebek 30 minut. do ładnego przyrumienienia się skórki.


-Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.

 

 


czwartek, 04 kwietnia 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy