Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny na zakwasie pieczony w garnku

Moje pierwsze chleby zaczynałam piec w garnku. Były to chleby na drożdzach  tzw. bez wyrabiania.  Mineło trochę czasu, poznałam różne techniki wyrabiania i wypiekania chleba, ale z przyjemnoscią powróciłam dziś do mojego garnka/ zwyczajny, garnek z grubym dnem,który można wstawic do piekarnika /. Tym razem jest to chlebek na zakwasie.  Również i tym razem smakował mi bardzo............i ta  chrupiąca skóreczka!
Składniki:
  • 100 g  odświeżonego zakwasu  żytniego
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • otręby pszenne do podsypania

Wykonanie:

-Mąkę wsypać do miski, dodać zakwas, drożdże / rozpuszczone w odrobinie wody/, słonecznik  i wodę.

-Drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.

-Przykryć miskę folią i zostawić na ok. 1  godzinę.

-Po tym czasie  zamieszać ciasto  łyżką /od dołu do  góry/ i ponownie odstawić.

-Czynność tę powtórzyć ponownie po upływie kolejnej godziny i odstawić do wyrośnięcia.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat i kilkakrotnie składać brzegi ciasta do środka /podsypując mąką, ponieważ ciasto jest rzadkie/, aż uda się je uformować w  okrągły bochenek. Doskonale nadaje się do tego celu specjalna metalowa szpatułka.

-Uformowany, mięciutki  chlebek przełożyć na ściereczkę  posypaną otrębami , wierzch posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia  na ok.1 godzinę.

-W międzyczasie  nastawić piekarnik na temp. 230 st.C i wstawić do niego garnek/ najlepiej żeliwny, choć  u mnie stalowy, dość solidny, do codziennego użytku/. Przykryć pokrywką i pozostawić na 30 min.

-Używając ochronnych rękawiczek wyjąć  nagrzany garnek.

-Podrośnięty chlebek przełożyć delikatnie do garnka.

-Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.

-Po 25 minutach zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie przez  15-20 min./wierzch powinien sie zarumienić.

-Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce kuchennej.


 

wtorek, 09 kwietnia 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
marzeniapodniebienia
2013/04/10 15:33:22
wygląda smakowicie - fajny pomysł na blog..
-
cris-57
2013/04/15 00:03:19
Dzięki za miły komentarz....