Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb mieszany na zakwasie z miodem i ziarnami słonecznika

 

Chlebek mieszany na zakwasie z niewielką ilością drożdży/mając zaufanie do zakwasu  można z nich  zrezygnować całkowicie i  przedłużając czas wyrastania ciasta/. Bardzo smaczny,  pełen ziarenek słonecznika, z delikatnie wyczuwalną słodyczą miodu /można zwiekszyć ilość/ i mięciutką, ale delikatnie chrupiącą skórką.

 Składniki:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • ok. 250 g wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki miodu

 

 Wykonanie:

-Wieczorem odświeżyć zakwas ok.8 godzin wcześniej,  w połowie ilości wody przeznaczonej do pieczenia namoczyć słonecznik

-Mąkę wsypać do miski , dodać płatki, sól, wymieszać.

-Zakwas wymieszać z wodą, miodem i drożdżami.

-Do miski z mąką  wlać płynną mieszankę, dodać namoczony słonecznik i starannie wymieszać.

-Pozostawić na ok.10-15 minut po czym  wyrobić ciasto aż stanie się wystarczająco gładkie i elastyczne.

-Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę.

-Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i złożyć kilkakrotnie formując na koniec okrągły bochenek/jeśli wymaga podsypać mąką/.

-Uformowany chlebek przełożyć do koszyczka lub pozostawić na blacie / zależy od konsystencji i sprężystości ciasta/ , przykryć dużą miską i pozostawić do wyrastania .

-Piekarnik rozgrzać do temp.220st.C.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok.1,5 godz./  przełożyć chlebek na blachę, posmarowac wierzch mlekiem /można zrobić nacięcia/ i wstawić do gorącego piekarnika.

-Piec 30 minut, po czym  obniżyć temperaturę i piec 15-20 minut.

-Chleb jest upieczony jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.



piątek, 05 kwietnia 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/05 23:52:15
bardzo lubię domowe pieczywo, jest najlepsze, a Twój chleb wygląda obłędnie, ciekawa jestem jego smaku :)