Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Bułki żytnie z ziarnami



Pyszne ,rumiane bułeczki, które przygotowałam w ekspresowym tempie/ nie licząc czasu wyrastania ciasta/.

 

Jak każde pieczywo przygotowane w domu bułeczki smakują wyśmienicie. Upieczone  późnym wieczorem,

zjedzone na śniadanie i po bułeczkach............

Wykorzystałam końcówkę mąki żytniej chlebowej ,a przepis znajdował się na opakowaniu.

Bułeczki są puszyste i pachnące, a dodatek ziarenek  nadaje  im ciekawego  posmaku.

Dodatek mąki żytniej natomiast  sprawia, że bułeczki są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej atrakcyjne.......za to bardziej wartościowe  dla naszego organizmu....



Składniki: /6 bułek/

  • 300 g mąki żytniej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g drożdży 
  • 250 g wody
  • nasiona słonecznika,lnu i dyni /do posypania wierzchu/
  • otręby pszenne/ do podsypania spodu/
Wykonanie:
-Do miski przesiać obie mąki.
-Drożdże wymieszać z  niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
-Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól i przy pomocy miksera wyrobić ciasto./ok.4 -5 minut/.
-Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
-Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
-Spód  każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
-Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.

Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st.C.

Upieczone bułeczki ostudzić na kratce kuchennej.


poniedziałek, 08 kwietnia 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy