Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Focaccia orkiszowa z rozmarynem

 

Pyszna , puchata focaccia na bazie mąki orkiszowej z niewielką ilością "mocnej" pszennej.

Wyrazisty smak oliwy z oliwek i niesamowity zapach rozmarynu to dodatkowe atuty tego drożdzowego ciasta.

Jest wiele sposobów pieczenia focacci , a ten wypróbowałam ostatnio i bardzo mi przypadł do gustu.                           Może jedyną niedogodnością jest dość długi czas oczekiwania, ale coś w tym jest......

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej/jasnej/
  • 250 g mąki pszennej typu Manitoba
  • 450 g letniej wody
  • 15 g soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru

oraz:

  • 50 g wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 5 g grubej soli
  • świeży rozmaryn
                                                        

Przygotowanie:

-W dużej misce  umieścić wodę ,dodać  pokruszone drożdże ,cukier i mąkę pszenną . Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.

Dodać mąkę orkiszową, sól i wyrobić jednolite ciasto. Pod koniec dodawać stopniowo olej /do wyrabiania ciasta użyłam robota /.

Gładkie, wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski ,przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1-2 godz.

Po upływie tego czasu  przełożyć ciasto na lekko omączony blat , delikatnie 

spłaszczyć i złożyć dwa razy.

Blaszkę /32-38/ wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto, przykryć  i wstawić do wyłączonego  piekarnika /włączone światełko/ na ok.1 godz.

Podrośnięte ciasto  delikatnie palcami  rozciągnąć  na całą wielkość  foremki ,po czym opuszkami zrobić  wgłębienia na całej powierzchni.

Wymieszać oliwę z wodą tworząc emulsję  i posmarować powierzchnię ciasta.

Przygotowane w ten sposób ciasto powinno rosnąć jeszcze ok.30 min.

Nagrzać piekarnik /230 st.C/.

Posypać powierzchnię grubą solą, posypać listkami  rozmarynu  i wstawić do gorącego piekarnika

Piec ok. 15 min.


 

poniedziałek, 04 marca 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy