Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Pyszny , aromatyczny chlebek pszenno-żytni ze słonecznikiem.

 Według autorki przepisu / odsyłam do oryginału :tutaj /  należy on do prostych chlebów pieczonych na zakwasie , ale dla poczatkującego nie jest to wcale takie łatwe. Myślę, że jeszcze parę miesięcy temu nie podjęłabym się tego wypieku: zakwas, fermentacja,  odgazowywanie, składanie, formowanie.......itd.  Mam jednak już za sobą wiele prób z wypiekiem zakwasowwców ,a więc chlebek ten nie sprawił mi większych problemów. Jeśli zrozumie sie z czasem cały proces związany z wypiekiem pieczywa można smiało zabierać się do roboty.

Chlebek jest doskonały i  p r o s t y !


Składniki: 

zaczyn:

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 45 g letniej wody
  • 75 g mąki pszennej chlebowej

-Zakwas połączyć z wodą i mąką , wyrobić do uzyskania jednolitej masy.

-Odstawić do przefermentowania  na ok.12 godz.

ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej 550
  • 100 g mąki żytniej 720
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 455 g letniej  wody
  • 1-1,5 łyżeczki  soli morskiej
  • 120 g nasion słonecznika/uprażonych/

Wykonanie:

-Do dużej miski wsypać wymieszane mąki, wlać letnią wodę wymieszać, przykryć i pozostawić na 30 minut.

-Dodać zaczyn, sól i wyrobić ok. 5 min do uzyskania elastycznego, gładkiego  ciasta.

-Ciasto przełożyć  na omączony  blat, dodać uprażony słonecznik i ponownie  któtko wyrobić.

-Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i pozostawić  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

-Co  godzinę ciasto należy złożyć /u mnie 2 razy/.

-Po upływie ok. 3  godz. wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na  2 części  i pozostawić na 20  min. aby odpoczęło.

-Uformować 2 bochenki/ u mnie podłużne/ i umieścić złączem do góry w koszyczku/ wyłożonym dobrze omączoną  ściereczką/. Oprószyć mąką.

-Włożyć do worka foliowego  i pozostawić do wyrośnięcia /u mnie ok.3  godziny/

-Wyrośnięte ciasto powinno być jeszcze na tyle elastyczne , by po zrobieniu wgłębienia palcem powróciło do poprzedniego stanu.

-Piekarnik nagrzać do temp.230 st .C.

-Wyrośnięte chlebki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , naciąć ostrym nożem lub żyletką  na całej długości i wstawić do zaparowanego piekarnika.

-Piec ok.45 min do  uzyskania równomiernego brązowego koloru.

-Wystudzić  na kratce.

 Z podanego przepisu upiekłam jeden duży bochenek


poniedziałek, 04 marca 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy