Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Bułki pszenno-razowe na otrębach

 

Ostatnie bułeczki rozeszły sie ............błyskawicznie - jak mówi popularne porzekadło........ no cóż było ich niewiele. Zdecydowałam sie na powtórkę, ale tym razem dodałam do wypieku mąkę razową . Bułeczki wyszły pyszne ,a ja wciąż  doskonalę swoje umiejętności i powoli pogłębiam wiedzę...............

Prosty przepis na bułeczki pszenno-razowe:

Skłądniki:



  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 g miodu akacjowego
  • 200 g wody
  • 100 g mleka
  • 15 g soli
  • otręby  do podsypania bułek

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody,dodać miód i odstawić w ciepłe miejsce.

W głębokiej misce umieścić zmieszane mąki, na środek wlać oliwę , pozostałą wodę , mleko , rozpuszczone drożdże .       Z boku  dodać sól.

Wymieszać składniki , a następnie zagnieść ciasto . Ciasto zagniatać tak długo , aż uzyska gładką ,sprężystą konsystencję.

Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić  ciasto do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny ,aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto należy ugnieść w celu odpowietrzenia , przełożyć na blat i podzielić na 9-10 części /w zależności od wielkości bułeczek/

Uformować kulki,  przykryć i pozostawić na ok.15 minut.

Z przygotowanych kulek ciasta uformować bułeczki o dowolnym kształcie. 

Wysypać na blat niewielką ilość otrębów pszennych i kłaść na nich każdą bułeczkę lekko przygniatając dłonią tak, aby otręby przylepiły sie do spodu ciasta.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i układać   przygotowane bułki zachowując odstępy.

Pozostawić do wyrośnięcia ok.1 godzinę.

Kiedy bułeczki ładnie podrosną  posmarować je mlekiem /używając pędzelka/ i wstawić do  nagrzanego piekarnika /220 st.C/i piec ok. 20 min.

 

piątek, 15 marca 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy