Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Bułki pszenne z kminkiem

Malutkie, puszyste , mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie są moje pszenne bułeczki z kminkiem.

Co zrobić, kiedy ma się wielka ochotę na świeże, chrupiące ,a na dodatek domowe  bułeczki? Oczywiście zarobić ciasto i upiec....... 

Bułeczki, na które padł dzisiaj wybór są bardzo łatwe do przygotowania.  Nie czeka sie na nie zbyt długo / tylko ok. 3,5 godz/ , nie mają specjalnych wymagań / z  wyjątkiem ciepła/  , a więc można śmiało zabierać się do pracy lub "skoczyć" do pobliskiej piekarni............................

 

Składniki: / 6 -7 szt/

  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 220- 240 g letniej wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku /do ciasta/
  • kminek do posypania

 

-Przygotować zaczyn: Do miski  wsypać 120 g mąki , wymieszać  z częścią  wody , cukrem i drożdżami.

-Pozostawić na ok.15 min w ciepłym miejscu.

-Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość  dodać resztę mąki , wodę , sól, kminek i wyrobić ciasto.

-Ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne.

-Miskę przykryć i pozostawić na ok.1 godzinę.

-Po upływie godziny zagnieść ponownie i pozostawić na kolejną godzinę.

-Kiedy ciasto podwoi swoją objetość przełożyć je na blat, podsypać delikatnie mąką i podzielić na 6-7 szt.

-Uformować kule i pozostawić na 10-15 min pod przykryciem.

-Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

-Z przygotowanych kul uformować bułeczki i przełożyć na blaszkę.

-Bułeczki powinny rosnąć w ciepłym miejscu ok.30 min.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C .

-Każdą bułeczkę posmarować mlekiem /przy pomocy pędzelka/ ,zrobić dowolne nacięcie/ u mnie na krzyż/ i posypać kminkiem.

-Piec ok.25 minut.

-Po upieczeniu studzić na kratce kuchennej.



piątek, 15 marca 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy