Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Pizza z pomidorami i rukolą

Kiedy planuję upiec pizzę przygotowuję ciasto wcześniej i wstawiam je do lodówki. Tam spokojnie dojrzewa, rośnie i po 18-24 godzinach można przystąpić do pieczenia  /Zobacz/ Ale jak wspomniałam jest to czynność zaplanowana. Czasem jednak decyzja jest szybka bo i zachcianka nie do odparcia. Chcę się zjeść pizzę i  nie ma innej alternatywy.  Z gotowej rezygnuję   / no chyba że oryginalna włoska/, a na przygotowanie niezłej pizzy wystarczą  przecież ok.2 godziny. Najbardziej lubię pizzę na cienkim, kruchym spodzie, z wysokimi brzegami, z dodatkiem  pomidorów i mozzarelli, czyli włoską Margheritę /właśnie taką /. Dziś przygotowałam  niezwykle prostą , ale równie smaczną pizzę z chrupiącym spodem i smacznymi dodatkami.

Składniki: /2 pizze o śr. 25 cm/
  • 150 g mąki pszennej/manitoba/
  • 250 g mąki pszennej /włoska 00/
  • 20 g drożdży
  • 240 g wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
oraz /ilości , które nie powinny zbytnio obciążać pizzy/
  • kilka łyżek gęstego sosu pomidorowego/  passata w butelce/
  • 1/2 łyzeczki oregano
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 150 g mozzarelli
  • kilka liści rukoli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

                                                                                                  

-Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
-Pozostałą mąkę wsypać do miski.
-Dodać wyrośnięte drożdże , pozostałą wodę i dokładnie wymieszać.
-Pod koniec  dodać sól i  łyżkę oliwy.
-Ciasto zagnieść i wyrobić do chwili otrzymania gładkiego, sprężystego ciasta.
-Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.
-Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat , podzielić na 2 części.
- Rozciągnąć ciasto i opuszkami palców uformować   2 okrągłe  placki grubości kilku milimetrów.
-Ciasto umieścić na blaszce.
-Wierzch każdego placka posmarować sosem pomidorowym /brzegi pozostawić wolne/, posypać delikatnie oregano, obłożyć połówkami pomidorków , delikatnie skropić oliwą.
-Rozdrobnioną mozzarellę ułożyć na wierzchu, posypać parmezanem.
-Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.230 st.C i piec na najniższym poziomie ok.10 min. po czym przełożyć -na środek i dopiec ok.5 min.
-Przed podaniem  pizzę ozdobić świeżymi listkami rukoli.




sobota, 09 lutego 2013, cris-57
Tagi: Pizza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy