Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb rustykalny z zaparką

 

Dość ciężki, z podziurkowanym , wilgotnym miąższem chlebek upieczony z dodatkiem żytniej zaparki.

Nigdy dotąd nie piekłam chleba w ten sposób, a więc musiałam zaspokoić swoją ciekawość.Teraz już wiem jak smakuje.

Pokusiłam się i wypróbowałam przepis z tej strony,   dostosowując go do moich potrzeb.

Chlebek wyszedł bardzo smaczny.


zaczyn:

  • 85 g aktywnego zakwasu żytniego/100 % hydracji/
  • 85 g mąki żytniej razowej
  • 30 g wody

 zaparka:

  •  60 g mąki żytniej razowej
  •  1 łyżeczka miodu
  • 240 g gorącej wody
  • ok.2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • ok.2 łyżki nasion słonecznika

ciasto właściwe:

  • 200 g zaczynu
  • 300 g  zaparki z dodatkami
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej chlebowej 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 40-50- g wody/ jeśli wymaga/
Wykonanie:
-Zakwas wymieszać z letnią wodą, dodać mąkę, przykryć i pozostawić na 12 godzin.
-Mąkę na zaparkę dokładnie wymieszać z gorącą wodą ,dodać nasiona, miód,przykryć  i pozostawić na 12 godz.
-Wszystkie składniki ciasta właściwego starannie połączyć /nie wyrabiać zbyt długo/, jeśli jest zbyt twardae dodać odrobinę wody,jeśli ciasto ma właściwą konsystencję nie dolewać/, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
-Po upływie ok.1,5 godz. ciasto przełożyć na omączony blat i uformować kulę zakładając brzegi do środka /ciasto jest dość lepkie i lużne/
-Przełożyć ponownie do naczynia i odstawić do rośnięcia.
-Kiedy ciasto wyrażnie podrośnie przełożyć je  na blat, uformować podłużny bochenek i przełożyć do dobrze omączonego koszyka/wierzch,który potem jest spodem posypałam otrębami/.
-Przykryć ściereczką, owinąć folią i odstawić w ciepłe miejsce.
-Ciasto powinno ponownie rosnąć do podwojenia swojej objętości.
-Piekarnik nagrzać do temp.230 st.C.
-Wyrośnięty chlebek pzełożyć na blachę, dowolnie naciąć i wstawić do lekko naparowanego, gorącego piekarnika.
-Po 15 min. obniżyć temp. do 200 st.C i piec chleb jeszcze 30-35 min.
-Upieczony chlebek prezełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego przestudzenia.

środa, 30 stycznia 2013, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy