Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny z mąką kukurydzianą

Ten uśmiechnięty chlebek pszenny na drożdżach powstał zupełnie przypadkowo.Tak właściwie  powstaje większość moich chlebów. Czasem brak jakiegoś składnika, czasem nawet kilku, czasami zapomnę dokarmić zakwas i zaplanowane przepisy odkładam na plan dalszy. Tak też było z tym chlebkiem. Zakwas w lodówce, a chleba brak. Upiekłam więc chlebek na drożdżach, część mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą i wzbogaciłam niewielką ilością płatków owsianych. Dzięki mące kukurydzianej chlebek nabrał ładnego złocistego koloru.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu

 

  • Drożdże rozpuścić w ½ szklanki letniej wody, dodać miód ,oliwę i wymieszać.
  •  Mąkę umieścić w misce, dodać mąkę  kukurydzianą .
  •  Zrobić na środku  wgłębienie i wlać wodę z drożdżami. 
  • Wymieszać całość drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą wodę i sól. 
  • Ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładkie ,elastyczne ciasto. 
  • Jeśli wymaga podsypać delikatnie mąką. 
  • Uformować kulę i przełożyć do miski posmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na ok.2 godziny. 
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, złożyć kilkakrotnie , uformować okrągły bochenek , przełożyć do koszyczka obsypanego obficie mąką.
  • Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok.40-60 min.
  • Piekarnik nagrzać do temp.220 st. C. 
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią wyrośniętą kulę ciasta, wierzch naciąć na środku ostrym nożem lub żyletką.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.45 minut./po ok.10 min.obniżyć temperaturę do 190 st.C/

Upieczony chlebek przestudzić na kratce kuchennej. 


sobota, 24 listopada 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
darkangelika
2012/11/24 20:23:58
Ciekawy pomysł na chlebek;)Przepysznie wygląda i jeszcvze ten piękny kolor. Już nie pamiętam kiedy piekłam pieczywo na samych drożdżach, ciągle coś na zakwasie. : P
-
cris-57
2012/11/24 20:42:48
Kiedy mój zakwas jest mocno uśpiony sięgam po drożdże, a chlebki pszenne fajnie na nich rosną.....
-
blenda2007
2012/11/24 21:03:14
ciekawie wyglada i ta skorka mniam mniam:)
-
2014/12/14 14:04:03
Wyszedł pięknej urody chlebek.Smaczny z chrupiącą skórką.Pozdrawiam.Alina
-
cris-57
2015/01/06 23:18:23
dziękuję