Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb rustykalny na zakwasie

 

Pyszny i dostojny, choć niezwykle prosty chlebek rustykalny ..........czyli swojski.  


Delikatny , lekko wilgotny , ale sprężysty miąższ z duża ilością  regularnych dziurek  i pyszna, chrupiąca  skórka -to główne zalety  tego chlebka.  Po raz pierwszy upiekłam go z ciekawości , ale koleje stawały się coraz lepsze i  w końcu zagościły u mnie na dobre . Zdecydowanie zaliczyłam go do ulubionych.

 


Chleb rustykalny  to chleb codzienny .  Można  go piec na drożdżach i na zakwasie. Pieczony na zakwasie zachowuje dłużej swoją  świeżość , a dodatek drożdży znacznie przyspiesza proces rośnięcia  Chleb wymaga dość długiego procesu przygotowania. Wieczór należy zarobić , pozostawić do wyrastania, a na drugi dzień przygotować ciasto właściwe. 

Chlebek przygotowałam w/g przepisu  z  tej strony  z połowy składników, które proponuje autorka.


 

Biga:

  • 3/4 szklanki * mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżki zakwasu żytniego


Ciasto właściwe:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 0,5 szklanki maki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki drożdży instant
  • łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

*szklanka o pojemności 200 ml


Wykonanie:

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12 godz. /najlepiej na noc/

Następnego dnia cały zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Ciasto jest dość luźne i klejące. Można je wyrobić ręcznie  drewnianą łyżką  lub robotem /ok.5-6 min./, po czym przykryć  przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godz. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat obsypany obficie mąką, złożyć  kilkakrotnie i uformować okrągły bochenek. Koszyczek do wyrastania ciasta wyłożyć ściereczką, obsypać obficie mąką .Uformowany bochenek przełożyć do kosza, przykryć z góry ściereczką  i odstawić do rośnięcia.  Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C.  Kiedy chleb podwoi swoją objętość/u mnie ok. 1,5 godz/ przełożyć go na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 15 min. Obniżyć temperaturę do 20 st.C i piec  jeszcze ok.25- 30 min. Upieczony bochenek ostudzić na kratce kuchennej.  Kroić po całkowitym przestudzeniu.


 

Chleb utrzymuje świeżość przez kilka dni


 


niedziela, 07 października 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy