Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb rustykalny na zakwasie / powtórka/

 Bardzo często piekę małe chlebki , takie właśnie jak ten. ......
 Być może jest to mało ekonomiczny wypiek, ale w kuchni jednoosobowej  upieczenie dużego bochenka chleba zupełnie mija się z celem. Uwielbiam pieczywo, ale nie jadam go zbyt wiele. Taki mały bocheneczek jest więc dla mnie w zupełności wystarczający.  Nie zdąży wyschnąć , a po kilku dniach mogę zabierać się do następnego wypieku. Ostatni chlebek zjadłam dość szybko / był pyszny / i postanowiłam upiec w podobny sposób następny zmieniając jedynie gatunek użytej mąki i wzbogacając smak ziołami.  Zamiast typowej pszennej chlebowej użyłam mąki pszennej Manitoba/ wysokobiałkowa/. Różnicę zauważyłam już przy wyrabianiu ciasta/bardziej elastyczne/ i formowaniu bochenka. Dodatkowo smak chleba wzbogaciłam gotową mieszanką do chleba włoskiego, która zawiera w  swoim składzie: suszone pomidory, bazylię, czosnek, oregano, czarnuszkę, rozmaryn i tymianek....Zioła te nadały chlebkowi bardzo przyjemnego smaku i zapachu. Chleb okazał  się bardziej puszysty,  wyrośnięty i jednak nieco smaczniejszy. Pozostałe czynności pozostały dokładnie powtórzone.

*szklanka o pojemności 200 ml

Składniki:

 

  • 3/4 szklanki * mąki pszennej /Manitoba/
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżki zakwasu żytniego


Ciasto właściwe:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej/Manitoba/
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki drożdży instant
  • łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego "Kamis"

Wykonanie:

  w/g przepisu -  chleb rustykalny na zakwasie tutaj

 

....ponieważ ciasto jest dość rzadkie w czasie formowania bochenka należy  blat podsypać obficie mąką...

 
...również koszyczek , w którym rośnie chlebek powinien być mocno omączony.

 

 

 

 

 

Upieczony chlebek ostudzić na kratce kuchennej....... 

 

czwartek, 11 października 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy