Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

World Bread Day 2012

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Przeglądnęłam wiele przepisów aby znaleźć ten najbardziej właściwy .....przepis na chleb z okazji jego światowego  święta. Czym bardziej zagłębiałam się w lekturę, tym większy problem miałam z dokonaniem wyboru. Moją prawdziwą  przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam całkiem niedawno , a więc potrzebowałam inspiracji . Znalazłam mnóstwo cudownych bochenków, jeden piękniejszy od drugiego. Każdy przepis wydawał mi się coraz bardziej interesujący, a wybór stawał się  coraz trudniejszy.     Jak to zwykle bywa na każdą większą okazję, czy święto chcemy przygotować coś ekstra , coś niepowtarzalnego.....a to nie jest wcale proste. 
 Ostatecznie jednak ciekawe przepisy na wspaniałe chleby powędrowały do notatnika, a ja wybrałam chlebek, na który już dawno miałam wielką ochotę i przy okazji przypomniałam sobie o nim. Urzekł mnie swoją prostotą  zarówno w wyglądzie jak i sposobie wykonania. Tym bardzie, że całkiem niedawno natkałem się na książkę napisaną przez autorkę tego przepisu / A.Scialdone  tutaj / książki niestety nie kupiłam , ale już ją trzymałam w ręce  ...następnym razem  nie oddam/.
 Postanowiłam , że będzie to właśnie ten chlebek , którego głównymi składnikiem są
-mąka
-woda
i..............- czas.................
Dodatkowo do smaku tylko sól i miód i odrobina czarnuszki.

         Mój chlebek rożni się nieco od oryginału składem i sposobem wykonania , ale zachowałam podstawowe zasady przygotowania i wyrabiania ciasta.  Zasadniczą różnicą  jest rodzaj użytego zakwasu.  Autorka proponuje użycie gęstego  zakwasu konsystencji ciasta / Pasta madre/ o hydracji 50% . Mój natomiast /z mąki żytniej/ był nieco rzadszy.  Następnym  razem przygotuję ten właściwy.


Bardzo prosty chlebek, który nie sprawił mi żadnych problemów w czasie przygotowania. Ciasto doskonale poddaje się w podczas  wyrabiania,  z przyjemnością formuje się bochenek, zakwas spisał się doskonale i nie zawiódł moich oczekiwań, a chlebek  okazał  się  bardzo smaczny.

Zaczyn:

  • 100 g mąki żytniej 
  • 100 g  zakwasu żytniego  / aktywnego/
  • 50-80 g wody

ciasto właściwe:

  • 500 g mąki  orkiszowej 
  • 250 g wody 
  • 10 g  miodu
  • 12 g soli               
  • 1/4 łyżeczka nasion czarnuszki

 Wykonanie:

Dokładny opis wykonania tego chleba /o nieco  innym kształcie/można obejrzeć na filmiku przygotowanym przez autorkę przepisu ZOBACZ 

 

-Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć folią  i pozostawić na całą noc.

-Odmierzyć 200 g zaczynu i  połączyć go z letnią wodę, dodać  miód i dokładnie wymieszać przy pomocy widelca.  Dodać mąkę i sól. Wymieszać całość do chwili , aż mąka wchłonie cały płyn. -Ciasto przełożyć na stolnicę i starannie , ale energicznie wyrabiać dłońmi tak długo , aż stanie się gładkie i elastyczne /trwa to ok.10- 15 min./.

 -Uformować kulę , przełożyć do miski , lub pozostawić  na blacie,  naciąć na środku , przykryć  wilgotną  ściereczką  i pozostawić do wyrośnięcia na ok.3 godz. 

 -Po tym czasie ciasto odpowietrzyć , ponownie złożyć /w kopertę/  i pozostawić na kolejną godzinę .

 -Przygotować koszyk do wyrastania , wyłożyć go  cieniutką ściereczką, którą dokładnie obsypać mąką.

 -Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączony blat , rozłożyć ,a następnie składając brzegi ciasta do środka /2 razy/ uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka/ łączeniem na wierzchu/, przykryć i pozostawić  do wyrośnięcia na ok.3-4 godz -ciasto powinno podwoić swoja objętość /wszystko zależy od temperatury pomieszczenia i mocy  użytego zakwasu.

-Piekarnik nagrzać do temp. 220st.C,  wstawić do środka naczynie z wodą . 

-Wyrośnięty chlebek  przełożyć na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia, /nakładam blachę na wierzch koszyka z chlebem, a następnie energicznym ruchem  przewracam w ten sposób, by koszyk leżał do góry dnem na blaszce, następnie usuwam koszyk i delikatnie zdejmuję   ściereczkę/. 

-Chlebek naciąć z wierzchu ostrą żyletką ,posypać czarnuszką i wstawić do gorącego piekarnika. 

-Piec ok.20 min, po czym obniżyć temperaturę do 200 st. i piec kolejne 30 min. 

-Upieczony chlebek przestudzić na kratce kuchennej.

 

 

 

 


wtorek, 16 października 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
flowerek.com
2012/10/16 10:32:55
Wyglada przepysznie i wspaniale wyrosl :)
-
cris-57
2012/10/16 10:45:23
Rósł prawie cały dzień......ale i tak troszkę rozlał się po przełożeniu na blachę...
-
blenda2007
2012/10/16 11:15:08
JAKI PULCHNY :)
-
2012/11/23 20:41:23
Muszę, po prostu muszę wkońcu zrobić zakwas :) Twój chleb wygląda cudownie
-
2014/07/05 20:56:48
Wygląda świetnie i za pewnie też tak smakuje, właśnie nastawiłam swój, postoi cała noc a jutro upiekę, już się nie mogę doczekać... prostoiswojsko.blogspot.com/