Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami lnu i kminu rzymskiego


 

 Niezwykle łatwy i niezwykle smaczny chlebek mieszany z dodatkiem nasion lnu i kminu rzymskiego to mój najnowszy wypiek.

Chlebki piekę raz w tygodniu i staram się  zawsze zmieniać  procedury ich wykonania.  Mieszam więc mąki , zmieniam  proporcje, dodaję nasionka,  wymieniam foremki, koszyczki  , a tym samym ich kształty. Muszę przyznać, że zawsze jestem z nich zadowolona.

Smakują wyśmienicie i są .....moje.

 

Składniki:

I  zaczyn:

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g letniej wody

składniki dokładnie wymieszać i pozostawić na 12-14 godz / u mnie na całą noc/

II ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej  typ  500
  • 250 g letniej  wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant/można zrezygnować,ale przedłuży się czas wyrastania ciasta/
  • 1 łyżeczka  miodu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki nasion lnu
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego

 oliwa i otręby pszenne do foremki

Wykonanie:

Do głębokiego naczynia wsypać obie mąki,  wodę /z  drożdżami/, zaczyn, miód i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.  Dodać sól, nasiona lnu , kminu i kontynuować wyrabianie ciasta ok.5-6 min. /ciasto jest dość luźne i kleiste/. Naczynie z wyrobionym ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /u mnie trwało to ok.2 godz/ przełożyć je do natłuszczonej i dokładnie obsypanej otrębami foremki /30-10cm/.

Wyrównać wierzch drewnianą łyżka zamoczoną w zimnej wodzie, posypać nasionami lnu lub kminu i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Foremką można włożyć do dużego foliowego worka lub przykryć  ściereczką. Po upływie ok 2 godz. /ciasto powinno w tym czasie wypełnić foremkę/ wstawić  chlebek do zimnego piekarnika i nastawić temp.na 200  st.C.  na 50-60  min.  /po 30 min. obniżyłam temp. do 190 st.C, a wierzch chleba spryskałam wodą/.

W czasie pieczenia chlebek  jeszcze ładnie wyrósł  ,a  po upływie 50 min. przyrumienił się i mogłam go  już wyjąć z piekarnika. Upieczony chleb należy wyjąć z foremki i wystudzić na kuchennej kratce.

 Ciasto nie wymaga dokładnego wyrabiania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką i w kilka minut  jest gotowe ,

musi tylko podrosnąć....


 Chleb można z wierzchu posypać nasionami lnu lub kminu rzymskiego


 Upieczony chlebek wystudzić na kratce kuchennej

 

 Chlebek ładnie kroił się po całkowitym przestudzeniu........

......a najbardziej smakuje ze świeżym masłem lub ulubionym smarowidłem.....

środa, 12 września 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy