Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy chleb ziołowy na drożdżach /pszenny/

Odkąd zaczęłam piec chleb w domu  w ruch poszły wszystkie foremki keksowe. Chyba najłatwiej jest upiec chleb w foremce, a dla początkujących to bardzo ważne. Oswoiłam się już trochę z ciastem chlebowym , jego konsystencją , sposobem wyrabiania i zatęskniłam za chlebkiem okrągłym.  Zakwas nadal nabiera sił , a tym razem postanowiłam upiec chleb na drożdżach. Tym bardziej zachęcił mnie do tego przepis , który  znalazłam na stronie Gotuj.Skutecznie.TV tutaj. Bardzo fajnie pokazany sposób przygotowania ciasta i cały proces pieczenia /na filmie/. Skorzystałam  z pomysłu autorki i chlebek wyszedł doskonały. Pięknie wyrośnięty, pachnący   z chrupiącą skóreczką , a ciasto nie sprawiało mi żadnych problemów.Zmieniłam jedynie metodę pieczenia.

Jest to mój pierwszy okrągły chlebek.Nie posiadam koszyków do wyrastania chleba ,a więc wykorzystałam szklaną miskę, której rozmiar doskonale pasuje do ilości ciasta i średnicy chleba. Gorąco polecam, bo jest to chleb naprawdę bardzo łatwy do wykonania i  zaspakaja nasz apetyt na chleb pszenny.

 Składniki:

  • 500 g  zwykłej mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 25 g  świeżych  drożdży
  • ok.1,5 szklanki leniej wody
  • otręby do posypania

 

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody.W głębokiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie. Dodać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i uzupełnić pozostałą wodą.Ciasto wyrobić drewnianą łyżką do połączania się składników.Ciasto przełożyć na stolnicę,delikatnie obsypanej mąką i wyrabiając ciasto do uzyskania gładkiej, sprężystej kuli. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć  i pozostawić do wyrośnięcia na ok.20 min. Po upływie 20 min. ciasto ponownie przełożyć na stolnicę i złożyć trzykrotnie, a następnie napinając wierzch ciasta dłońmi  w spód nadać mu okrągły kształt. Ciasto przełożyć do  miski dobrze nasmarowanej oliwą, i obsypanej otrębami/nie żałowałam/ , przykryć  i pozostawić do wyrośnięcia. Po upływie ok. 40 min. chlebek powinien podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp.220 st.C. ,a do środka wstawić naczynie z wodą. Chleb przełożyć bezpośrednio z miski na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia/blachę należy nałożyć na miskę i energicznym ruchem przewrócić wraz z miską  na drugą stronę, chlebek powinien łatwo wyskoczyć z naczynia/.Wierzch naciąć w dwóch miejscach ostrym nożem lub zwykłą żyletką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Obniżyć temperaturę do 190 st.C i piec ok 45 min. Chlebek powinien ładnie przyrumienić się się z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika należy wystudzić go  na kratce kuchennej.

 

 

 

sobota, 09 czerwca 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/10 19:14:41
Smaczny chlebuś, przepis zapisuję na pewno któregoś dnia będzie jak znalazł :)
-
2012/06/12 19:26:43
Smaczny i bardzo prosty,każdy powinien sobie z nim poradzić...