Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem i nasionami lnu

 Kolejny bardzo prosty chlebek pszenny na drożdżach o smaku czosnkowym.

Dodatki są całkowicie dowolne . Można dodać ulubione zioła, nasiona i co kto lubi. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, łatwo formuje się, szybko rośnie i nie sprawia większych problemów. Ponieważ nie mam /jeszcze/ koszy do wyrastania chleba użyłam szklanej miski, którą bardzo dokładnie i dość solidnie nasmarowałam oliwą. Chlebek wyskoczył na blaszkę bez trudu i zachował swój owalny kształt w czasie pieczenia.

Bardzo smaczny i zniknął .......... szybciutko.

Składniki:

    • 500 g mąki pszennej typ 650
    • 1/2 szklanki otrębów pszennych
    • 25 g świeżych drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soli morskiej 
    • 2 łyżki nasion lnu
    • 2 ząbki czosnku/przeciśnięte przez praskę/
    • 300 g letniej wody
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • oliwa  do posmarowania miski 
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniej  wody, dodać cukier ,1 łyżkę mąki , dokładnie  wymieszać . W głebokiej misce połączyć mąkę z otrębami, dodać zmiażdżony czosnek, siemię lniane  i dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone  wcześniej  drożdże, wodę, sól,oliwę  i drewnianą łyżką wyrobić całość  na gładką masę, przełożyć na blat i wyrabiać jeszcze ok 5-6 min. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość / u mnie 45 min/przełożyć  je na blat/jeśli wymaga podsypać mąką/i uformować okrągły bochenek składając ciasto trzykrotnie. Napiąć wierzch ciasta pod spód i przełożyć do mocno naoliwionej szklanej miski/ moja ma średnicę 18 cm/łączeniem do góry. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.  Piekarnik nastawić na temperaturę 220 st.C.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przykryć miskę przygotowaną blachą i energicznym ruchem przewrócić ją tak by chlebek znalazł się  na blaszce . Zdjąć miskę, naciąć wierzch ciasta ostrym nożem , posypać delikatnie mąką i wstawić do nagrzanego, spryskanego wodą  piekarnika.  Piec 45-50 min. do ładnego przyrumienienia się skórki.
Chlebek kroić po całkowitym przestudzeniu.
sobota, 23 czerwca 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy