Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Zakwas

Kiedy podjęłam decyzję o tym,  że w moim domu zagości na dobre P. Zakwas nie wiedziałam  dokładnie od  czego mam zacząć. Czytałam, szukałam,  zagłębiałam się w tajniki pieczenia chleba i im  więcej chciałam się dowidzieć tym mniej wiedziałam.  Wszystko stawało się coraz trudniejsze i zagmatwane.   Nie  zniechęciłam się jednak , bo wiedziałam, że jedynie praktykując mogę znaleźć odpowiedź na wszystkie nurtujące mnie pytania i dowiedzieć się czegoś więcej.   Teoria jest ważna, ale tylko poparta praktyką może być przydatna.



 Przygotowanie zakwasu zakwasu jest  bardzo proste, zaś dalsza pielęgnacja  i pieczenie chleba na zakwasie jest  ogromną przyjemnością.



Zakwas żytni   :/użyłam małego  kubka po jogurcie/

Dzień I : 1 kubek  żytniej mąki + 1 kubek  ciepłej wody - należy wszystko  zamieszać, przykryć gazą  i odstawić w ciepłe miejsce.
Dzień II:  do mieszanki z I dnia  dodać 1 kubek żytniej mąki + 1 kubek  letniej  wody - zamieszać,przykryć   i odstawić w ciepłe miejsce.
Dzień III:  do mieszanki z II dnia dodać 1 kubek  żytniej mąki + 1 kubek  ciepłej wody - zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin.



Tak przygotowany zakwas można dodać do pieczenia chleba, ale jest on jeszcze bardzo młody i słaby. 

 Dla pewności do do ciasta chlebowego dobrze jest dodać trochę  drożdży. Część zakwasu , którego nie zużyjemy należy wstawić do lodówki .  Przed  każdym następnym pieczeniem  wyjąć go z lodówki ok.10-12 godzin wcześniej. i dokarmić. Zakwas , który przetrzymujemy w lodówce należy co jakiś czas dokarmiać (np. 1/2 kubka  mąki + 1/4 kubka . wody raz w  tygodniu).

Wszystko ,co napisałam o zakwasie wynika z mojego osobistego doświadczenia. 

Zrobiłam,  udało się i dzielę się moimi spostrzeżeniami.

Ale:

nie jestem  żadnym ekspertem w dziedzinie wypieku chleba, nie jestem fachowcem, nie mam żadnego przygotowania zawodowego. Zapragnęłam tylko wprowadzić do swojego domu  cudowny , swojski  zapach prawdziwego pieczywa........

 i prawie mi się udało.


wtorek, 01 maja 2012, cris-57
Tagi: zakwas
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy