Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny razowy na zakwasie

 

 Ten  chlebek  upiekłam na podstawie przepisu na łatwy chleb na zakwasie

z tego przepisu

 Jako początkująca w tej dziedzinie nie mam jeszcze pojęcia o pieczeniu chlebów na zakwasach , a więc bardzo dokładnie śledzę wszystkie rady ,opinie i wskazówki osób doświadczonych. Przeglądam blogi, czytam książki i  myślę,  że z czasem dojdę do takiej wprawy,  że  będę mogła dowolnie dobierać  składniki i  szukać  nowych smaków.  Nawet  ten pierwszy chleb na zakwasie nie zrobiłam dokładnie tak jak w oryginale. Oczywiście musiałam pokombinować  i zrobić coś po swojemu. Zmieniłam rodzaje mąki i dodałam nasiona lnu. Chlebek wyszedł  bardzo dobry. Jak na mój pierwszy chleb zakwasowy  powiem nawet  doskonały.  Nie jest to wprawdzie chleb w 100% na zakwasie ,  ponieważ dodałam szczyptę drożdży,  ale jakoś trzeba zacząć. Tym bardziej ,  że mój zakwas jest jeszcze bardzo młodziutki i nie mam do niego zaufania.mm

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 0k. 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli 


                                                           

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie.  Mąkę  wsypać do głębokiej miski ,  dodać zakwas,  wodę z drożdżami i sól. Wszystkie składniki połączyć przy pomocy miksera i wyrobić jednolite ciasto .Pod koniec dodać nasiona lnu. Przykryć ściereczką lub folią   i odstawić do rośnięcia  na ok.2 godz . Następnie przełożyć ciasto do foremki keksowej ./foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia/.Wierzch spryskać olejem i posypać ziarenkami lnu.  Ciasto odłożyć do wyrośnięcia  na ok.60 min. / w temp.pokojowej/.  Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st.C. i wstawić foremkę. Piec chlebek  ok.40 min.Po upieczeniu przestudzić na kratce.

 

 


wtorek, 01 maja 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy